‘Anderen geen last van jouw hond’
Hobby Dedemsvaartse groeit tot regionaal trainingscentrum

dedemsvaart - Eigenlijk wilde ze altijd al een labrador, maar toch was haar eerste hond een Duitse herder. ‘Een kwestie van geld. Een labrador was te duur. Een herder kostte toen honderd gulden en een labrador zevenhonderd. Dankzij het vakantiegeld is het er later toch van gekomen’, vertelt Marrie Koster (56) in haar woning in het buitengebied van Dedemsvaart. Nu komen er wekelijks zo’n zestig labradors over de vloer. Over hoe een hobby groeide.

Marrie en haar man hebben hun huis en vooral de tuin volledig aangepast aan de honden. Sinds vier jaar worden<Labradors in Dedemsvaart, foto Frank Uylenbroek> er op het terrein gedrag- en gehoorzaamheidscursussen gegeven. Alléén voor labradors en hun baasjes. ‘Het is begonnen als een geintje, nadat ik een nestje labradors had. De eigenaars vroegen of ze een cursus konden volgen. En toen zijn we iets gaan organiseren, met als groot voordeel dat ik de hondjes elke week weer terugzag’.
Voor de cursus kon Marrie rekenen op de steun van Petra van Leeuwen (34) uit Wapse. Ook fokster van labradors en gediplomeerd instructeur van de Kynologenclub Hoogeveen. Inmiddels is het aantal cursussen gegroeid en komen er wekelijks zestig labrador-eigenaars uit de wijde omgeving naar Dedemsvaart. ‘Je hond iets leren is natuurlijk belangrijk, maar het gaat ook om de gezelligheid. En het leuke is dat het om één ras gaat, dat we tot in detail kennen. Als iemand problemen heeft, dan kan het een steun zijn te horen dat iemand anders dat ook met zijn labrador heeft meegemaakt’, zegt Petra, die de cursussen geeft samen met hulpinstructeurs Helma Prakke, Rineke Bronsvoord, Jaap Hansen en Jan Reehorst.
AMSTERDAM
‘De deelnemers komen niet alleen uit de directe omgeving, maar helemaal uit het Noordhollandse Hoorn of Veendam, Hengelo, Leeuwarden of Amsterdam. Elke week weer.’
Een blik over het terrein in Dedemsvaart maakt de aantrekkingskracht direct duidelijk. Er zijn verschillende velden, die allemaal omheind zijn. ‘In vergelijking met andere trainingen en verenigingen kan hier geen hond er vandoor gaan en zo de weg op schieten’, zegt Marrie.

Voor de labradors, honden voor de waterjacht, is een speciale vijver aangelegd, zodat ze met nep-eenden leren die netjes op te halen. En voor de gezelligheid is een schuur als kantine ingericht, waar Karin Koster de scepter zwaait.
MAATJES
Over hun liefde voor dit ras zegt Petra:‘Ze zijn erg trouw, willen alles voor je doen, zijn makkelijk. Maatjes voor het leven’. Deze positieve kenmerken zorgen dat de labrador in de top 3 van meest verkochte huisdieren van Nederland staat. ‘Dat is mede het gevolg van de televisiereclames waar ze in voorkomen. Zo zijn de chocoladebruine labradors ontzettend populair. Er gaat geen dag voorbij of er belt wel iemand of ik zo’n hondje te koop heb’, zegt Marrie. Afgezien dat ze niet zoveel nestjes in een jaar heeft houdt ze ook niet zo van mensen die ‘vlug, vlug’ een hondje willen kopen. ‘Mensen schrikken ook terug voor de prijs. Die ligt gemiddeld op 1500 gulden. Daarbij realiseren ze niet wat voor een kosten je moet maken, vooraf, maar vooral ook op medisch gebied na de geboorte. Sommige kiezen dan voor een hond uit de krant voor duizend gulden. Waarbij je een grotere kans loopt op een hond met gezondheidsproblemen met heupen en ellebogen en het risico dat je ze dan weer op jeugdige leeftijd moet laten inslapen."

Petra over het nut van de cursussen:‘Labradors vinden het fantastisch om voor je te werken. En wat is er fijner dan een hond die luistert als je ‘m roept en die niet springt of trekt? Dat is ook plezierig voor anderen, want die hebben er dan geen last van’.

De labradorclub heeft ook een eigen website.
 

Foto's Frank Uijlenbroek


TERUG NAAR STARPAGINA | NAAR DAGELINKS