Archief Dagelinks april 2002

Kies: Lindenburg.nl | Dagelinks.nl | Internet100.nl | Archief-start |


 

KONINGINNEDAG 2002

KONINGINNEDAG - Vorig jaar gingen de festiviteiten helemaal niet door vanwege de MKZ, ditmaal lijkt het weer roet in het eten te gooien. Hopelijk hebben Willem-Alexander en Maxima hun zuidwesters meegenomen tijdens het bezoek aan Meppel en Hoogeveen. Overigens is zowel op tv als internet het gebeuren te volgen. Het koninklijk huis geeft een overzicht van het programma. In Emmeloord houden ze www.nachtvanoranje.com waarbij de leukste felicitatie mailtjes op een groot scherm geprojecteerd worden.

STRAATRACE GESTOPT - Een illegale straatrace met honderden auto's kon afgelopen zondag in Wezep en Zwolle gestopt worden omdat de politie tijdig getipt was. "In Wezep hadden zich ruim honderd auto's verzameld met een paar honderd toeschouwers en inzittenden. De politie schreef ruim honderd processen-verbaal uit, waarvan negentig voor snelheidsovertredingen. Maar dit kon de deelnemers blijkbaar niet ontmoedigen. De groep vertrok richting Zwolle om daar het evenement te laten doorgaan. Ook daar voorkwam de politie de race", aldus de NOS.

PERSPRIJS - Wilbert Bijzitter van de Meppeler Courant heeft met een foto van de bejaarde boer Jan Huisman in Paasloo, de eerste NNP-prijs voor de Nieuwsbladfotografie gewonnen. Hele verhaal. En hier de winnende foto.

GEMEENTEN NAMEN KWIJT - "Circa driehonderd van de 496 mogelijke gemeentelijke domeinnamen met een .info-extensie zijn gekaapt. Een aantal Nederlandse gemeenten is een rechtszaak begonnen tegen het bedrijf dat de namen heeft geregistreerd, Internet Domain Professionals uit Ede. Bas Kist, partner van merkenbureau Shieldmark, noemt de door Afilias uitgevoerde registratie van de domeinen, "een puinhoop". Lees het hele bericht. Persoonlijk vind ik dit maar flauwekul: Je kunt je (bedrijfs)naam toch niet in alle mogelijke extensies registreren? Dat kost goudgeld. Het enige dat telt is .nl en .com, meer niet.

LEKKER DARTEN - Mei-vakantie, de regen stroomt langs de ramen. "Niemand kan spelen. Ze zijn allemaal logeren of gaan iets anders doen", zucht mijn zoon van 13 jaar. En met twee weken vakantie ga je niet nu al aan je huiswerk beginnen. Voetballen kan ook al niet en darten in je eentje is eigenlijk niks aan. Gelukkig biedt (kabel)internet uitkomst: Hier kun je online met wildvreemden van overal over de wereld darten.

VERKEER DRENTHE - "Wegwerkzaamheden in Drenthe zijn allemaal terug te vinden via de nieuwe site verkeer.drenthe.nl. De website is een gezamenlijk initiatief van gemeenten, de provincie en Rijkswaterstaat. Wie de website bezoekt, vindt wetenswaardigheden als de aard van de werkzaamheden, hoe lang het gaat duren, stremmingen en alternatieve routes, obstakels en eventueel de bereikbaarheid van de directe omgeving. Volgens gedeputeerde S. Swierstra is het de eerste website is in Nederland met zo’n compleet overzicht van de wegwerkzaamheden in een regio." Hele bericht.

GROUSTER - Wauw, wat een verbluffend simpele krantensite, maar wel mooi! De Grouster uit Friesland werkt als een soort weblog, maar heeft toch nog aparte navigatie-elementen aan de zijkant. Klik je op "sport" dan krijg je een overzicht waarbij per verhaal te zien is hoe vaak het door de bezoekers is opgeroepen. Van elk verhaal is een printversie op te roepen en je kunt op elk verhaal reageren, plus dat de link naar elk verhaal gegeven wordt. I like this!

INTERNETSPEL - Breekpunt meldt: "Drie studenten van de Hogeschool Windesheim in Zwolle hebben deze week I-Search gelanceerd: een interactief spel op internet. Het spel gaat over Ise, een 1e jaars studente die in een angstige situatie verzeild raakt. Ise leeft voortdurend tussen twee dreigingen. Deelnemers kunnen Ise helpen door minimaal 1x per week een vraag te beantwoorden of een opdracht uit te voeren."

FASTFOOD VOORBIJ - "Gefrituurd voedsel heeft zijn langste tijd gehad. Vers en gezond gaat het helemaal maken, zegt de Amerikaanse journalist en trendwatcher Eric Schlosser", schrijft De Gelderlander. Schlosser heeft een onthullend boek geschreven over de fastfoodindustrie waar hamburgerclown Ronald Macdonald maagpijn van krijgt. Van inkoop tot uitserveren: de hele keten heeft uiterst onaangename trekjes, waar de gemiddelde consument niet bij stil staat.

LOSSE LINKS - Dit is dus de reden dat de politie er al jaren een beleid op nahoudt dat zelfmoorden niet aan de pers doorgegeven worden, omdat het andere labiele personen op een idee zou kunnen brengen: Een Bosnische student vermoordt twee onderwijzers en zichzelf. +++ Je kunt er eigenlijk niet meer gewoon naar luisteren: Gary Glitter die "Do you wanna touch" zingt. +++ Op www.viltjes.nl kun je je eigen bierviltje ontwerpen. (tip Linda). +++ Flauw: Een snelle persoonlijkheidstest op www.watbenjedan.com +++ Vraag me af of ze hier geen problemen met de auteursrechten krijgen: Op http://fakednews.com/ worden nepberichten in het jasje van de echte sites gestoken. +++ Zoeken naar domeinnamen is makkelijker met www.domainsurfer.com, voor als je bijvoorbeeld maar een deel van de naam weet. +++ Naar Amerikaans voorbeeld: Op www.hubhop.com je draadloze internetverbinding delen. +++ Ik moet zeggen dat ik het onderhand wel zat ben al die politieke sites in Nederland. Weer eentje en zeker wel mooi, maar kunnen we nú stoppen? www.weetwatjestemt.nl +++ Leren koken als bedrijfsuitje in Abcoude: www.dekooktempel.nl +++ Kijk uit, dit konijn probeert het aanwijspijltje te pakken! (tip Smoel)

 

ZONDAG28042002

ZWOLSE MOORDENAAR? - ANP meldt dat een 28-jarige Zwollenaar zondag is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op een minderjarig meisje in Den Haag. Het meisje werd door messteken om het leven gebracht.

DUYFKEN THUIS - De replica van het gelijknamige VOC-schip Duyfken uit 1606 is weer thuis aan de rede van Texel. Op de site van het schip, dat zondag door prins Willem-Alexander en Maxima verwelkomd werd, staat een uitvoerige beschrijving van de wederwaardigheden van het historische vaartuig.

MOEDER BARBIE DOOD - ANP: "Ruth Handler, ontwerpster van de wereldberoemde Barbiepop en mede-oprichter van het speelgoedconcern Mattel, is zaterdag op 85-jarige leeftijd overleden. Dat meldde The Los Angeles Times zondag. Ze overleed in Los Angeles. Handler verwierf wereldfaam met Barbie, de pop die met haar smalle taille en flinke buste eind jaren vijftig werd 'geboren'. Sindsdien zijn er meer dan een miljard Barbiepoppen verkocht in ongeveer 150 landen." Hele bericht.

WESTERBORK - In herinneringscentrum Kamp Westerbork is vandaag (zondag) een tentoonstelling geopend over de anti-joodse maatregelen die de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog namen. De expositie heet 'Stip voor Stip, Stap voor Stap, Ster voor Ster'. Aanleiding voor de tentoonstelling is de invoering van de jodenster, precies zestig jaar geleden.

SCHRIJFSTER BEBOET - Meer opmerkelijk nieuws bij ANP: "De Nederlandse schrijfster Karin Spaink is door de rechtbank in Antwerpen veroordeeld tot een boete wegens laster. Zij en haar vriend moeten ieder 2500 euro betalen aan een rijkswachter, die zij op een internetsite 'klotenknijper' hebben genoemd."

MAAK UW EIGEN HELD - Aardig tijdverdrijf, verder niet. Op de site Heromachine.com kun je je eigen mannelijke/vrouwelijke held maken tot in detail: Wat voor een superhandschoenen zal ik vandaag eens aan doen?

NIET VISSEN - De site www.nietindehaak.nl voert actie tegen het vissen en dan vooral de acties die hengelsportverenigingen opzetten om kinderen aan het vissen te krijgen. Om hun woorden kracht bij te zetten staat er een klein filmpje bij van een vis die een kind uit het water hengelt.

OMGANGSVORMEN - Het lijkt mij allemaal geen probleem, maar dat is het kennelijk voor veel anderen wel. Doel van www.omgangsvormen.nl is dat mensen kunnen lezen hoe ze met bijvoorbeeld een blinde of slechtziende moeten omgaan: "Vertel altijd wie er in een kamer is. Stel iedereen voor - ook kinderen en huisdieren."

ATTRACTIESPEL - De commercie druipt er vanaf, dit www.attractiespel.nl , dat gemaakt is door Paul van Loon, bekend van zijn Griezelbus-boekenreeks samen met Toerisme Recreatie Nederland. Door het verzamelen van kaartjes kunnen kinderen prijzen winnen.

LOSSE LINKS - "In Siberië is de Russische voormalige presidentskandidaat en generaal Alexander Lebed (52) om het leven gekomen. De helikopter waarin hij zat vloog tegen een hoogspanningsmast en stortte neer." +++ Het is maar hoe je er tegen aan kijkt: Fortuyn winnaar van lijsttrekkersdebat in pauze van Soundmixshow RTL4, die overigens gewonnen werd door Valerie Dwarskasing als Alicia Keys. +++ Als je van lezen houdt dan krijg je nooit genoeg van dit soort sites www.literatuurplein.nl +++ Tips over gebruik van Linux: www.toosmart.nl +++ Pagina laadt nogal traag: www.jojoclub-afslanken.com , maar wel aardig om te lezen hoe iemand probeert 30 kg af te slanken.

ZATERDAG27042002

FC ZWOLLE  - Ze zijn er trots op bij FC Zwolle, wij ook. "Onder massale belangstelling is zaterdagmiddag de kampioensploeg van FC Zwolle gehuldigd in de binnenstad van de provinciehoofdstad. Zeker tienduizend belangstellenden verzamelden zich op de Grote Markt om een glimp van de selectie op te vangen die het kampioenschap van de eerste divisie veroverde door een 1-0 overwinning op naaste belager Excelsior. Het publiek genoot volop, terwijl burgemeester Meijer loftuitingen had aan het adres van de trainer", schrijft RTV Oost. En: "Hoofdsponsor Groene Land Achmea zegt geen verdubbeling van het budget toe, hoewel FC Zwolle promoveert naar de eredivisie van het betaalde voetbal. Volgens directeur en oud FC Zwolle-voorzitter Sporre, is Groene Land/Achmea wel bereid extra geld in de promovendus te steken. De hoofdsponsor maakt plaats als zich een grotere geldschieter aandient. De zorgverzekeraar betaalt nu 225.000 euro per jaar. Oud-FC Zwolle-voorzitter Sporre maant de gemeente tot snelheid in het besluit over een nieuw stadion voor de club. FC Zwolle wil een grotere accommodatie dan het Oosterenkstadion dat met 6000 zitplaatsen tot de kleinere onderkomens behoort van voetbalclubs in de eredivisie".

MINDER ZAKCOMPUTERS - Het verbaast mij niets dat de verkoop van zakcomputers afneemt. Mijn eigen Psion Series 5 ligt al een half jaar ongebruikt in de kast. Hou m'n agenda nu bij op de "grote" computer en print dan telkens een maand vooruit. Bevalt me prima.

VERRASSINGSBORD - In De Volkskrant een stukje over een verrassingsbord. Stond wel een rare passage in: "Het probleem: Een kindje eet zijn bordje niet leeg en slaan helpt niet meer". Slaan??? Gewoon geen toetje en geen snoep tot er weer gegeten wordt en honger krijgen ze vanzelf weer. Slaan is natuurlijk sowieso een zwaktebod als het om opvoeding gaat. Het idee van het bord is wel leuk: Er zit een dubbele bodem in. Als je alles op hebt, mag je het open maken: www.haptoe.nl

WERKEN IN BUITENLAND - Voor wie in het buitenland moet gaan werken kunnen de tips van Jacob Vossestein handig zijn. Hij heeft een boek geschreven "Dealing with the Dutch" en geeft Nederlanders ook suggesties waar zij rekening mee moeten houden als zij buiten de landsgrenzen hun boterham gaan verdienen.

DREUZELS - Dreuzels.com noemt zich "misschien wel de beste Harry Potter-site van Nederland". Een stelling die in ieder geval door mijn dochter onderschreven wordt. Ze is sinds enige tijd enthousiast gebruiker van alle elementen van de site.

MSN'EN - Een andere populaire bezigheid is het MSN'en met klasgenoten. Een vreemde aangelegenheid: Komen ze net uit school en hebben daar de hele dag met elkaar gekwekt, dan zet het geklets zich via de schermpjes van de MSN-messenger voort. Nu schijnen er ook legio mensen met kwade bedoelingen van dit systeem gebruik te maken, vooral omdat - in tegenstelling tot e-mail - dat wat ingetikt wordt als boodschap nergens opgeslagen wordt. Maar daar komt verandering in...

WHAT'S BETTER? - Vrij zinloze tijdsbesteding dit www.whatsbetter.com waarbij je voortdurend tussen twee uiteenlopende zaken moet kiezen. Het is hetzelfde systeem, dat al toegepast is met lelijke mensen en honden etc.

ADVERTENTIES - Jammer dat ze zoiets als www.adflip.com nog niet hebben in Nederland. Op deze site kun je door allerlei advertenties uit de afgelopen decennia bladeren. Het gaat zelfs helemaal terug naar de oorlogsjaren, zodat je kunt kijken naar de Coca Cola-advertentie van 1942.

LOSSE LINKS - Het zal allemaal ongetwijfeld heel intelligent bedoeld zijn, deze site www.powersof10.com , maar de essentie is mij niet duidelijk. Misschien moet ik er meer tijd voor nemen. +++ Op zo'n Zwolse voetbaldag mag deze eigenlijk niet ontbreken: www.wk2002.nl +++ Symantec biedt een gratis reparatie tegen het mailvirus Klez aan: Mijn pc's zijn niet besmet.+++ Artieste Lisa Lopez komt om bij een verkeersongeval. +++ Slaat weer nergens op: Een klein programmaatje dat je moet downloaden en dan krijg je een dansend poppetje zonder armen op je scherm.

VRIJDAG26042002

WOORD WEDSTRIJD - Hier een applicatie die gebruik maakt van de zoektechniek van Google. In het zoekschermpje vul je twee woorden in (kip/ei) en dan kijk je wel woord het meest voorkomt. Het nut? Geen denk ik. Nu weet ik - wat te verwachten was - dat "Sander" 702.000x voorkomt in Google en "Lindenburg" slechts 2210x.

LINTJES - Vandaag uitgereikt, morgen in de krant: De lintjesregen. Weer geen een gehad dit jaar? Op www.lintjes.nl kunt u in ieder geval zien wat het allemaal inhoudt.

BUURT ONLINE - De site www.buurtenonline.nl al eens eerder gemeld op deze site, maar toe was het nog niks. Inmiddels lijkt de database al aardig gevuld te worden en zijn er advertenties uit de regio te lezen.

FLASHFREAKS - Er zijn mensen die het maken van flash-animaties op internet tot een ware kunst verheffen. Ze hebben zich nu verenigd in www.flashfreaks.nl waarop informatie uitgewisseld kan worden. Er zijn ook lessen te volgen van hoe je zulks allemaal moet maken: Bijvoorbeeld een aardbeving simuleren.

GRATIS EROTIEK - Digitenne begint in oktober met digitale ether-uitzendingen. Om abonnees te werven wordt aan het programmapakket onder andere een "gratis" erotisch kanaal toegevoegd. "Vanaf oktober aanstaande begint Digitenne stap voor stap met uitzenden in de omgeving van Haarlem, Amsterdam, Hilversum, Almere en Alphen aan den Rijn.
Er komt één pakket, met de 25 tot 30 populairste tv-zenders en 16 FM-radiozenders. In het pakket is onder meer een erotisch kanaal opgenomen, waarvoor u niets extra’s betaalt. Vanaf april 2003 zal de ontvangst van Digitenne uitgebreid zijn tot de hele Randstad en sommige gebieden daaromheen. En in 2004 kan iedereen in Nederland naar Digitenne kijken en luisteren", schrijven ze.

FOTOGRAFIE - Met internet heeft ook de digitale fotografie een grote vlucht genomen. Op deze site publiceert iemand trots de natuurfoto's die gemaakt werden met een Fuji-camera. Het oproepen van de pagina geeft bij mij alleen wel een foutmelding.

KANTOOR EN AUTO - Via e-knip een bericht gekregen van Zibb, wat voor mij nieuws was: "Slachtoffers van auto-inbraak kunnen vanaf september aangifte doen bij zo'n vijftig autodealers in de politieregio IJsselland. Daarmee moet de service aan gedupeerde auto-eigenaren en het aantal aangiftes toenemen. Dat heeft regiocoördinator voertuigcriminaliteit van de politie A. Vaarkamp vandaag bevestigd. Bij de dealers komen voorgedrukte processen-verbaal te liggen. De dealers kunnen die na invulling doorsturen naar de politie. 'Voor de dealer betekent de methode een beter klantencontact en de politie hoopt hiermee te voorkomen dat mensen geen aangifte doen.' De proef wordt uitgevoerd in Zwolle, Deventer en Raalte". Kon het verhaal niet meer terugvinden op de verder overigens aantrekkelijke site over "kantoor en auto".

VROUWLIJKE WEBDESIGNERS - Vrouwelijke webdesigners steunen elkaar op www.wise-women.org waarop tips worden uitgewisseld. De site begint met het verhaal dat een goede site binnen 10 seconden laadt. Die slogan heb ik de laatste tijd vaker gehoord, maar er zijn maar weinig sites die aan dat criterium (tenminste met een normaal inbelmodem) voldoen.

SCHOOLBANK.NL - Petje af, dit ziet er góed uit: www.schoolbank.nl maakt het mogelijk om jeugdherinneringen te delen. En er staan al heel veel scholen in. Ook de Thorbecke Scholengemeenschap hier in Zwolle, waar ik een deel van mijn jeugd heb doorgebracht. Kan zeker een succes worden.

LOSSE LINKS - 18 scholieren doodgeschoten op het gymnasium van Erfurt. +++ Ouders.nl dreigt (weer) in financiële problemen te raken en daarom wordt met een donateursactie begonnen. +++ Misschien iets voor de komende mei-vakantie? www.floriade.nl +++ Deze even onthouden:Precies zoeken met Google.+++ Tja je mag het natuurlijk doen: www.GeefEenSiteKado.com maar maak 'm dan alsjeblieft wel mooier dan het voorbeeld dat ze zelf geven. +++ Kijken naar 360-gradenfoto's van Urk. +++ Journaliste Jolanda Pikkaart geeft tips voor schrijven op internet. +++ Een andere manier van uitvaart door deze Zwolse onderneemster. +++ Positieve recensie voor animatiefilm Ice Age. +++ Geen zondagsslot op de pagina van de gemeente Urk. (tip Linda)

DONDERDAG26042002

NIEUWE BROWSER - Zou Netscape uit de as herrijzen? Wie dit stukje in de Digitale Revolutie leest zou het gaan geloven: "Op 18 april werd in alle stilte de nieuwste browser ter download op Internet geplaatst. Mozilla 1.0 Candidate is dan ook nog geen officieel afgeronde versie, maar een beta-versie die zijn betrouwbaarheid nog moet bewijzen als er een meute eindgebruikers op wordt losgelaten. Mozilla 1.0 is het resultaat van 4 jaar hard werken door ontelbare ontwikkelaars verspreid over de hele wereld. Maart 1998 zag Netscape in dat ze de concurrentie met Microsofts Internet Explorer zouden gaan verliezen tenzij er een wonder zou gebeuren. Om dit wonder af te dingen besloot men de broncode openbaar te maken en de hulp van de buitenwereld in te roepen. Iedereen mocht zijn bijdragen leveren en verbeteringen en uitbreidingen indienen die indien goed genoeg in de browser zouden worden opgenomen. Op deze manier verzekerde Netscape zich van de hulp van talloze gedreven vrijwilligers die gemotiveerd zijn om gezamenlijk een betere browser te ontwikkelen dan Microsofts Internet Explorer". Meer bij de Digitale Revolutie. Inmiddels is deze pagina - dankzij de goede zorgen van Nico Smulders - aangepast aan de strenge eisen van Mozilla en wordt Dagelinks.nl ook daarin correct weergegeven.

POWER TOYS - Microsoft heeft voor de liefhebbers de mogelijkheden van het besturingsprogramma Windows XP weer uitgebreid met zogenoemde "Power Toys", oftewel speeltjes waarmee het programma wat extra mogelijkheden krijgt, zoals het makkelijker van maat veranderen van foto's of het automatisch met intervals beelden bewaren van een webcam.

KLEINE PC - Het is een wat enge mevrouw die op de foto een nieuwe hele kleine computer vasthoudt, maar zelf geloof ik wel in een toekomst voor kleine pc's. Vooral als je er volwaardige programma's op kunt draaien en makkelijk via een draadloze verbinding informatie kunt uitwisselen. Wired maakte een inventarisatie.

HUWELIJKSREIS? - Misschien nog op zoek naar een originele bestemming voor een huwelijksreis of juist de bijzondere plek om iemand ten huwelijk te vragen? Dan kan in mijn ogen www.vuurtoren-harlingen.nl daarvoor een mooie plek zijn. De historische toren is namelijk veranderd in een hotel en je kunt als (aanstaand) paar daar bovenin met uitzicht over de zee bivakkeren. Zelf al bijna 20 jaar getrouwd, maar misschien iets voor een "second honeymoon"...

ONDERGRONDS LEVEN - Op www.subway-life.com staan tekeningen van mensen in verschillende ondergrondse-stations overal in de wereld. Het idee is leuk, de vormgeving van de site is aardig, maar de tekeningen doen me helemaal niks. Misschien waren gewoon foto's nog wel aardiger geweest.

WONDERPREDIKANT - Van alle tijden: Mensen die wíllen geloven in wonderlijke genezingen. Binnenkort treedt op in Zwolle (vanaf donderdag 4 dagen): de Nigeriaanse evangelist Victor Emenike. In het Friesch Dagblad een uitgebreid verhaal over de wonderen die hij in Drachten wist te realiseren.

REPORTERS - KRO begint eind deze week met de site www.reporter.kro.nl Nu staat daar alleen nog maar op: "Rondom de uitzending van Reporter, op Ned. 3, vindt u hier dan een aanvullend dossier over 'Crisis in het onderwijs'. De Reporter-site biedt als eerste in Nederland ook een platform voor onderzoeksjournalistiek en een heeft speciale pagina over Klokkenluiders".

LOSSE LINKS - Voor mij volkomen acadabra: www.asciitabel.nl +++ Voelspriet: Google begint betaalsite. +++ Wandeling door de historie van Overijssel. +++ Ongeloofelijk, dat die Ramon Stoppelenburg nog tijd heeft om te reizen! Vult niet alleen zijn Let me stay etc., deels Smoel.nl, maar treedt op in tv-shows en schrijft ook nog weer allerlei stukkies voor andere bladen. Truly amazing. +++ Ooit een verhaal gemaakt over M-station, een mp3-speler voor in de auto: Krijg 'm nu via een dealer in Australië voor 175 dollar aangeboden, wie belangstelling heeft moet het maar laten weten, dan speel ik het adres door. +++ Als je niks meer hebt om over te schrijven, dan kun je altijd nog een discussie aan gaan met beroepsgenoten: Wie mag zich nu eigenlijk journalist noemen?

DINSDAG23042002

CROCODILE RAMON - Prachtig verhaal en vooral schitterende foto's in de meest recente aflevering van Let Me Stay for A Day van Zwollenaar (we blijven chauvinistisch, zijn wereldroem straalt toch ook een beetje op ons plaatsgenoten af...) Ramon Stoppelenburg. Hij is op bezoek geweest Steve Irwin, de Australische Crocodile Hunter. Dat is die gek die op Animal Planet allerlei gevaarlijke beesten oppakt. En wel op zo'n manier dat de rillingen je over de rug loopt en dat je denkt: Idióót, blijf er af! Hij blijkt in zijn thuisland een eigen pretpark te hebben. Gelukkig kwam ook Ramon er levend uit.

E-MAIL DOKTER - Huisarts R. Mol uit Hoogvliet is sinds vorig jaar bezig met zijn website www.emaildokter.nl . Via de site verschaft hij medische adviezen per e-mail. Deze actie is hem niet door al zijn collega's in dank afgenomen, desalniettemin voorziet de site in een dusdanige behoefte dat Mol er binnenkort zijn brood mee wil verdienen. Het Rotterdams Dagblad interviewde hem en kopte: "E-maildokter wil weer poepen zonder pieper".

REISJE NEW YORK WINNEN? - 't Is net als met de Staatsloterij: Als je niet meedoet, win je zeker niets. Dus vul even de tien vragen van dit onderzoekje van Veronica in en je maakt kans op een reisje naar New York. Alleen het fantaseren daarover is eigenlijk al een genoegen. En: Na een afwezigheid van ruim een jaar begint Veronica aan haar vierde jeugd op de radio. Plus: Jingleproducent Top Format zoekt "voice-overs" voor Radio Veronica, daarvoor kunnen kandidaten een bandje sturen of maandag 29 april of donderdag 2 mei bellen. En wat eerst als slinkseradio.nl te horen was is nu gewoon op de site aan te klikken! Bij Radio538 kun je overigens een jaar lang gratis parkeren winnen: Je zult in Amsterdam werken!

KYLIE MINOGUE AANKLEDEN - Voor menig man zal dit wellicht interessant in de oren klinken: Zangeres Kylie Minogue aankleden (onderop pagina "dress Kylie" aanklikken). Maar het gaat echter om een getekende versie, dus het is minder spannend dan gedacht. Ik denk zelfs dat dit onder het niveau van de puberfans van de artieste is.

HOT RADIO BEZUINIGT - Jan van Dale (ooit journalist bij de Zwolse Courant en toen een tijdje manager bij Rebecca Radio in Meppel en nu kennelijk bij Hot Radio) moet het droevige nieuws verkondigen dat het niet goed gaat met de verkoop van reclameboodschappen op zijn regionale commerciële zender en dat er mensen ontslagen worden.

TAALGOOCHELAAR - BN de Stem: "Woordenboeken leest hij puur voor zijn plezier. En toen hij zeven was riep hij al: 'Ik wil bij de krant.' Journalist Huib Boogert heeft zijn veelgelezen taalcolumns gebundeld in een boek. Op de thee bij het taalkanon van Goes. Wat heeft hij toch met taal? Huib Boogert wrijft over zijn kin, tuurt naar buiten en neemt een slokje thee. "Nou", zegt hij, "taal is toch mooi?". Pfoei! De journalist van dit stukkie wil kennelijk zelf ook graag iets met taal. Het lijkt wel een aflevering uit de serie "Oom Bob vertelt".

JOURNALISTEN ALS DOELWIT - Journalisten lijken de laatste tijd steeds vaker doelwit te zijn van geweldadige acties in de wereld. In dit verhaal een reflectie op dit vak: "Where did we go wrong? I suspect the rot started in Vietnam. Reporters have identified themselves with armies for decades. In both World Wars, journalists worked in uniform."

STEMVEE - Wie op 15 mei bij het uitbrengen van de stem voor de Kamer-verkiezingen ook rekening wil houden met de belangen van de dieren moet beslist kijken op www.stemvee.nl . "Wakker Dier heeft van de afgelopen 4 jaar de belangrijkste moties en stemmingen van de Tweede Kamer met betrekking tot de bio-industrie en dierenwelzijn op een rijtje gezet. Hierbij blijken GroenLinks en de Socialistische Partij vrijwel consequent voor het belang van dieren te stemmen. Christen Unie, PvdA en D66 stemmen ook vaak diervriendelijk maar laten het soms ook flink afweten. VVD, CDA en SGP krijgen alledrie een dikke onvoldoende. Dieren in de bio-industrie zijn bij deze drie partijen het slechtst af." Of probeer: www.stemvoordieren.nl

SOMBERMANS - De hoofdredacteuren hebben lekker zitten somberen over het journalistieke vak: "De krant is niet meer de informatiedrager bij uitstek voor wie op de hoogte wil blijven van wat er in de wereld omgaat. De leesarme generatie is in aantocht. Kinderen tussen 12 en 18 jaar besteden nog slechts 3 procent van hun vrije tijd aan lezen. Vijftig jaar geleden was dat nog 22 procent. Onze kinderen groeien op zonder de dagelijkse routine van een krant in de bus. De krant is niet meer een noodzakelijk onderdeel van het huishouden, of je nu in gezinsverband leeft of alleen. De televisie is dat wel. Zonder televisie kan geen mens leven, zonder krant wel." (via Escape)

LOSSE LINKS - Mijn steun hebben ze: www.wegmetwestbroek.nl ; hij is prima als zanger, maar géén dj! +++ Vrouwen kunnen meer dingen tegelijk doen dan mannen. Maar wij kunnen ons beter oriënteren! En: Onderzoek wijst uit dat moeders meer gaan internetten dan tv-kijken. Welkom! +++ Was te verwachten: Google grootste zoekmachine van Nederland. +++ Mij te zweverig, met chakra's enzo, maar voor wie dat interesseert: www.syllys.nl +++ In Twente werken ze aan een betere zoekmethode. +++ Hoofdredacteur RTL-Z stapt al na 3 maanden op. +++ Websites Ministeries scoren onvoldoende, die van justitie zelfs maar een 3,8. +++ Toch gek als je aan 11 september denkt: In 2001 gebeurden minder vliegtuigongelukken. +++ Honda Stream caravan-trekauto van het jaar. +++ Onderzoek maatschappelijk effect van online-kranten. +++ Morgen nog maar even lezen: www.goudenmuis.nl en nog een tip van Linda's Log: Het NPS Crisis-spel

MAANDAG22042002

STUDENTEN PAGINA - Ben ik jaloers? Is het ordinaire afgunst, of is het een te lang uitgemolken kunstje? In de lange lijst van .pagina-sites meldde zich deze week http://studenten.pagina.nl als kandidaat voor de internet100.nl. Die laatste pagina onderhoud ik samen met vijftig panelleden (ú mag ook meedoen!) als een soort tegenactie voor de wat saaie, statische paginapagina's

ONDUIDELIJKE SITES - Wat heb je toch een hoop onduidelijke sites op internet, waar bedrijven een smak geld tegen aan hebben gegooid. Zoals dit www.randmeer-meervoud.nl . Kijkt u er eens rustig vijf minuten naar (en dat is al heel lang, want dat doen de meeste internetters niet...), snapt u dan waar deze site voor gemaakt is en vooral wat het doel is? En - ook belangrijk - zou u er terugkomen?

FIJN RIJK - Wat geweldig toch als je zo rijk bent dat je als je je naam en bedrijf verkocht hebt met enig dédain kunt zeggen: "Ik heb niets meer met Wehkamp". Mooi verhaal van collega Jelle Boonstra: "Oprichter en naamgever van postorderbedrijf Wehkamp is inmiddels 83. Nooit heeft hij over zijn jaren bij het bedrijf willen praten. Deze week, nu Wehkamp een halve eeuw bestaat, maakte hij een uitzondering. Hij moet er tientallen keren langs zijn gereden, maar nog nooit heeft Herman Wehkamp ook maar één stap gezet in het moderne Zwolse hoofdkantoor van het bedrijf dat zijn naam draagt. Al in 1964 verkocht hij het postorderbedrijf voor een vorstelijke som".

SCHOLING - De eindexamens zitten er weer aan te komen en wat dan gedaan na de middelbare school? De Telegraaf heeft al een aantal aardige verhalen aan dit onderwerp gewijd. Bijvoorbeeld over De Groene Welle in Zwolle, waar je de cursus "boomslopen" kunt krijgen: "Met een kettingzaag kan altijd iets mis gaan", schrijven ze. Lekker om je kind naar toe te sturen... En over Loek Hermans (onderin pagina op "eigen droom" klikken) die wel beroepsvoetballer had willen worden; soms is het maar goed dat dingen anders lopen.

EXAMEN.NL - En op 15 mei begint het allemaal weer, zo blijkt uit het rooster op de overzichtelijke site www.examen.nl (in beheer bij Malmberg en Wegener e-media, zie het logo linksonderin). Ook de NCRV verleent medewerking met eindexamen-journaals. En - och, hadden wij dit vroeger maar gehad! - er staan heel veel oefenexamens op.

FLUISTERENDE GITAAR - Wie wil oefenen op snerpende gitaarsolo's kan maar beter niet in een Nederlandse nieuwbouwwijk wonen, omdat er altijd wel iemand is die zijn beklag doet over deze kunstuiting. Yamaha heeft voor die doelgroep een nieuwe gitaar uitgevonden, waarmee je via een koptelefoon naar je eigen verrichtingen kunt luisteren. Op zich is dat niet nieuw, maar wel het feit dat het instrument de akoustiek van bepaalde ruimtes ook nabootst, zodat de bespeler bijvoorbeeld meteen weet hoe zijn spel klinkt in een hal met een hysterische meningte fans. (tip FEM de Dag)

UITGEVERS EN DE HEILIGE GRAAL - Uitgevers in de héle wereld weten niet goed wat te doen met internet: Je duur verzamelde nieuws gratis blijven verspreiden of er geld voor gaan vragen met het risico dat de kijkers weglopen en het ergens anders gaan halen? Poynter.org, een soort Amerikaanse Villa Media, zet acht bedrijfsprofielen op een rij.

WILD KAPSEL - Bij VrouwOnline kun je stemmen voor de Coiffure Award 2002. Een rits foto's waar je het mooiste kapsel uit mag kiezen. Eigenlijk vind ik het allemaal niks. Het doet me denken aan een gesprek tussen twee collega's laatst. Zegt de een tegen de ander: "Wanneer ga jij je eens scheren?" Zegt de ander: "Scheren? Man! Dit is mijn uiting van wild en avontuurlijk". Zo heeft iedereen zijn eigen visie op het leven.

HARD DISC AUDIO - In de laatste advertentie van Correct uit Rotterdam kondigde het bedrijf de Nederlandse primeur aan van de Sony HAR-D 1000, een hard disc audio recorder waarmee je 650 uur aan muziek kunt opslaan. Op internet geen bijbehorend plaatje kunnen vinden. De machine werkt deels net als een computer (er zit een 40 GB schijf in) en gebruikt de compressietechniek die Sony ook inzet voor de minidisk-spelers. De prijs is stevig: € 999,-

LOSSE LINKS - Ik moet zeggen ik had me de mediaman toch wel wat flitsender voorgesteld... +++ Voor €45 kun je bij de KvK een cursus: Hoe start ik een eigen bedrijf? volgen +++ Slimme zet van Het Net: Op www.netexperts.nl kun je de hulp van andere bollebozen inroepen. In Amerika bestaat dat al langer in de vorm van www.about.com +++ Bent u ook wel eens jaloers op "supermama's"? +++ Ik vind dit eigenlijk wel een mooie startpagina: www.start.nu

ZONDAG21042002

15 MINUTEN - Weinig tijd, dus in vijftien minuten een dagelinks maken. Kijken of dat lukt:

 
ZATERDAG20042002

CLASSIC GOLD - Wie wel eens naar SoloRadio luistert heeft waarschijnlijk ook de non-stopprogramma's met de naam "Classic Gold" wel eens beluisterd. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat die (in mijn oren prachtige) jingles afkomstig zijn van een daadwerkelijk bestaand station in Engeland. Dus wie wil horen hoe het echt klinkt kan er via internet naar luisteren. In Engeland zijn ze overigens met radio al weer een stapje verder dan hier: Daar hebben ze Digital Audio Broadcasten (DAB), waarvoor je een speciaal radiotoestel nodig hebt.

STERRENKUNDE - Voor wie meer wil weten over de stand van planeten en alle bijzonderheden die zich afspelen in ons melkwegstelsel is deze site. Het nieuws van vandaag: "De komeet Ikeya-Zhang is 's avonds na zonsondergang laag aan de westelijk hemel te zien. Staat nu in sterrenbeeld Andromeda en heeft een helderheid van magnitude 3. En je ziet een wazig vlekje met en staart. Deze is het beste waarneembaar als het goed donker is en je een vrije kijk hebt op de westelijke avond hemel".

EFFECTIEF INTERNETTEN - Op zich is het natuurlijk een slim plan, om tegen betaling mensen te leren www.effectief-internetten.nl . De site (van een bedrijf uit Doorn) is gericht op mensen die zakelijk gebruik maken van internet. En gelukkig hebben ze ook nog wat gratis artikelen voor de toevallige passant. Op de site onder andere onder het kopje Effectief e-mailen: "Uit een recent onderzoek van de Gartner Group blijkt dat veel bedrijven zich met name zorgen maken over de hoeveelheid ongevraagde e-mail ('spam') die hun werknemers te verwerken krijgen. Het grootste deel van die spam blijkt overigens afkomstig te zijn van collega's binnen het bedrijf, die roddel, grappen en andere onproductieve zaken naar elkaar doorsturen...."

FLEXWINDOW - Het het ooit een tijdje gebruikt, maar sinds de invoering van het "update"-scherm hier boven aan de pagina heb ik het eigenlijk niet meer nodig, maar de service van www.flexwindow.com (een Nederlands bedrijf) is wel bijzonder. Door een klein stukje code in je webpagina op te nemen kun je met een e-mailbericht je website actualiseren. De gratis service is nu zo uitgebreid dat je door een toevoeging in je mailtje duidelijk kan maken dat de nieuwste toevoeging bovenop de vorige gezet moet worden. Handig voor archivering voor jezelf of voor een weblog.

TRAINEN ACHTER PC - "Zit je nu weer achter de pc?", is een kreet die veel internetters bekend in de oren zal klinken. Vanaf nu kan het antwoord zijn: Nee ik ben aan mijn conditie aan het werken! Via deze site kun je pedalen bestellen die je kunt rondtrappen tijdens het gebruik van de computer en om het leuker te maken kun je ondertussen filmpjes afdraaien van een tocht door de natuur.

OOK WIJ HEBBEN SCHULD - Niet alleen het kabinet treft schuld in de kwestie Srebrenica, maar ook de journalistiek in Nederland, zo wordt geconcludeerd op de site van de Nederlandse Vereniging van Journalisten: "Veel journalisten zijn zich bewust van de tekortkomingen in die periode: te veel moraal, te weinig feiten, te veel standpunten, te weinig analyse, te veel emotie. Het trauma van Srebrenica is ook een trauma van de Nederlandse journalist, evenwel zonder dat dit heeft geleid tot veel openlijke kritische zelf-reflectie van die zijde."

BIER BROUWEN - Geef er zelf toch de voorkeur aan bij de wekelijkse gang naar de supermarkt zelf een sixpack mee te nemen in plaats van aan het zelf brouwen van bier te beginnen. Maar wie er de moed toe heeft kan zich aan deze online cursus wagen.

FILMTRAILERS - Komt er eigenlijk te weinig van: Het gaan naar de bioscoop, maar om mezelf lekker te maken kan ik nu vaker naar www.filmtrailers.nl gaan, omdat ze daar van elke nieuwe film een stukje op internet laten zien.

INTERNET EERST WEG - Opmerkelijk nieuws in De Telegraaf: "Internet is het medium dat de Duitsers het eerst de deur uit doen als ze gedwongen worden van een informatiebron af te zien. Bijna vier van de tien ondervraagden zegt met internet te stoppen als ze moeten kiezen tussen dat medium, televisie, radio, krant of boek. Dat blijkt uit een onderzoek dat het onderzoeksinstituut Polis heeft uitgevoerd in opdracht van het Duitse persbureau DPA".

LOSSE LINKS - De nieuwe Apple-computers schijnen bijzonder traag te surfen. +++ Vroeger wel eens mee gewerkt, mooi programma dit NetObjects om webpagina's mee te maken. +++ Nomad komt met een MP3-speler met een 20 GB geheugen waarin 8000 songs kunnen. +++ Al 500.000 mensen hebben gebruik gemaakt van de digitale stemwijzer en voortbestaan Internet Society Nederland onzeker. +++ Wim de Bie speurt naar de gezonken Duitse onderzeeboot voor de Nederlandse kust. +++ Emmer dierentuin ontslaat deel van het personeel.

VRIJDAG19042002

PAUZESTAND - Het is me in de rug geschoten en daarnaast ben ik flink verkouden. Voel me bepaald niet toppie. Gelukkig is het weekend en hoef ik niet te werken, dus ik doe het twee dagen kalm aan. Daarom alleen wat losse links: Ook een opgave, elke dag een nieuwe column schrijven op http://nijs.net +++  Deense kranten voelen niet voor "deeplinking", oftewel de verwijzingen van andere sites mogen alleen via de voorpagina binnenkomen.+++ Toonder groep is failliet. +++ Leest als een spannend jongensboek dit www.transsahara.nl : "De vraag van een van de kinderen zeventien jaar geleden op weg naar de dierentuin in Emmen leidde de Afrika-verslaving van de familie Dussel in. 'Waarom gaan we niet echt naar Afrika in plaats van naar de dierentuin', vroeg de toen vierjarige Marcel. Daarna ontspon zich op de twee voorste stoelen van de Mini Metro de verdere reis een gesprek over of zulks wel mogelijk was". +++ Voor aankomende popgroepen, mogelijk een nieuwe trend: Een web-videoclip maken. Prijs: 49 euro. Ziet er wel goed uit. +++ Weer een nieuwe politieke site, later nog maar eens goed bekijken: www.parlement.com +++ Tja, fretten willen ook wel eens op vakantie... +++ Dat heb je ook: Een reclamestripclub, mensen die speciale stripboeken verzamelen. +++ Leukste onderdeel van deze site www.travel24.com/nl is dat je snel je eigen paklijst kunt laten samenstellen nadat je een aantal gegevens hebt ingevoerd.

DONDERDAG18042002

I-MODE - Zal ik gokken? Mobiele telefoons met i-mode wordt niks. Om te beginnen zijn de kosten - net als voorheen met WAP - hoog (en moeten zowel verzender als ontvanger voor i-mailtjes betalen),  is dit maar een tussenfase en mikt iedereen op UMTS en blijft het ondanks de kleur toch maar een gepriegel op die kleine schermpjes. Overigens biedt De Volkskrant wel een i-mode-service aan. En ik dacht dat ze bij PCM nu hun buik wel vol hadden van al die moderne avontuurtjes. Hier nog een link als je zelf een i-modesite wilt bouwen. - Zelf even gefröbeld, maar in een gewone browser ziet het er helemaal niet uit: http://msite.nl/dagelinks

WAUW! - Maak je veiligheidsgordels vast als je gaat kijken naar deze site: www.map24.nl . Als je snapt hoe het werkt, dan krijg je een wauw!-gevoel. Je kunt de kaart van verschillende landen pakken en door een vierkantje met je muis over een deel van de kaart te trekken wordt er snel op ingezoomd en dat gaat tot zeer detaillistisch. Wat een aanwinst!

BUGS RACE - Prijzen winnen met het opsporen van fouten in iemands website? Computer Totaal waagt zich daar aan. Ze zijn trots op hun digitale visitekaartje en nodigen surfers uit om hun mening te geven over de site. Daarmee zijn prijzen binnen te slepen.

WEBLOGS - Hier kan ik nooit genoeg van krijgen om te lezen: Weblogs zullen ooit de wereld veranderen. Tell me more! Hierbij een site die nieuws maakt uit de koppen van weblogs.

SPINNENWEB - Kreeg een mailtje dat ik (ongevraagd) was opgenomen in www.spinnenweb.nl "Spinnenweb probeert het internet zo goed mogelijk in kaart te brengen en bezoekt daarom automatisch alle websites waarvan het bestaan aangetoond is (bijvoorbeeld via hyperlinks op reeds bezochte websites). Op deze manier en via 'handmatige' aanmeldingen zijn inmiddels meer dan 300.000, voornamelijk Nederlandse, websites geregistreerd", zo staat er. Maar als je dan op het knopje "nieuws" klikt dan kom je als eerste op een pagina met de titel: "Wie is mijn Amerikaanse vader?" Tja, wat heb je dan aan een dergelijke ordening?

ANDER NIEUWS - De hele wereld hangt van links aan elkaar: Hier kun je kiezen uit meer dan 4000 nieuwsfeeds die je gratis in je site kunt laten lopen. Gezegd moet alleen: Overzichtelijk is het niet. Zo blijkt er na enig klikken ook een site te zijn die al het nieuws over paintball-gevechten levert: www.paintballwilderness.net . Om dergelijke "feeds" binnen te halen heb je echter weer een speciaal programma nodig.

LOSSE LINKS - Gelders lokaal nieuws op www.lokaalplus.nl +++ Een startpagina die het je meteen laat duizelen voor de ogen: www.startnederland.nl +++ Muzieknieuws (al gehad): www.musician.nl +++ Dat gerommel met merknamen ook altijd! Genie gaat www.O2.nl heten.

WOENSDAG17042002

REAL NAMES -Op mijn stukje over het Apeldoornse bedrijf dat "real names" registreert kwamen een paar verbaasde reacties. Ik vind Real Names oplichting omdat de geleverde prestatie in geen verhouding staat tot de prijs. In totaal 399 euro, dus bijna 1000 gulden, élk jaar betalen voor een stukje code dat niet meer inhoudt dan bijvoorbeeld "solomedia=www.solomedia.com", waarmee je dan ook nog maar alleen in één land op die manier te bereiken bent. En dan te bedenken dat als je "solomedia" en "control+enter" intikt in je Explorer-browser je ook automatisch naar de goede site gaat, overal ter wereld. Heel internet hangt van dat soort simpele redirectory's aan elkaar en het is schandalig dat er zoveel geld voor gevraagd wordt.

ZINLOZE KENNIS - Van veel sites vraag je je af: Wie maakt dit en waarom? Zo ook met www.uselessknowledge.com , dat er toch aardig bijgehouden uitziet met veel nutteloze kennis. Overigens doen ze zichzelf met die benaming tekort, want er zitten hele aardige feitjes bij.

STARTPAG.. - Eigenlijk is het weer gewoon een startpagina, dit www.siterecensie.com waar je je kunt aanmelden om je website te laten beoordelen. Want wat raar is is dat de beoordeelde sites gewoon per onderwerp gerubriceerd staan zonder enige toelichting daar bij.

KOEIEN REDDEN - Valt nog niet mee, dit spelletje op www.supercow.ch , waarbij je als een held koeien die uit een helicopter gegooid worden moet redden. Je hebt er wel flash voor nodig.

NIEUWSSPITTER - Opmerkelijk...Deze site gaat voor je complete nieuwssites doorspitten op een bepaald onderwerp of trefwoord en stuurt je daarna per e-mail de gevonden resultaten, gratis.

KIJKCIJFERS - Voor cijferfanaten en iedereen die bij televisie betrokken is is deze site www.kijkonderzoek.nl een must. Via teletekst is dit ook boven water te halen, maar via internet gaat wel zo makkelijk. Zo is er ook een top 100, waarin de afgelopen week de wedstrijd Feyenoord-Inter Milan bovenin stond.

INTERNET ALS GOD - FEM de Dag meldt: "Twee Engelse mannen en drie vrouwen, hebben voor de komende 15 dagen internet als 'god' aangewezen. Al hun dagelijkse beslissingen laten ze bepalen door een jury van 12,7 miljoen mensen. De vijf maken deel uit van een project dat mensen door middel van internet wil helpen om belangrijke keuzes in het leven te maken. Websurfers kunnen stemmen op de site www.liveyourlife.msn.co.uk . Aan het einde van de 15 dagen kiest het panel wie van de vijf zich het best aan zijn internetleven gehouden heeft. De winnaar ontvangt 16.300 euro."

SPONSORS - www.sponsoronline.nl biedt nieuws over welke bedrijven hun centen steken en wat voor een evenement of ploeg. Zo valt er onder andere op te lezen dat Radio Noordzee een studentenzeilrace ondersteunt.

NEW JOURNALISM - Aardig verhaal over de invloed van internet op het journalistieke vak: "The bad news for those of you still scratching your heads about file-sharing and FTP is that the latest technological revolution is not finished with journalists yet. The good news is that traditional reporting skills are in demand as much as ever."

LOSSE LINKS - Kleine stukjes uit klassieke comedy's van Monty Python en Benny Hill.+++ Hou helemaal niet van die flashinto's, omdat ze na twee keer gaan vervelen, maar hier kun je er een paar gratis krijgen. +++ Vooruit omdat maker Luc Bouwens het zo graag wil, hier zijn link: www.topstart.be +++ HCC Net heeft een leuke startpagina voor vrije tijd. +++ Kazaa-lite was niet te downloaden bij Computer Totaal, terwijl ze dat wel beloven. Misschien morgen.

 

 
DINSDAG16042002

LINKDUMP - Een mens kan nu eenmaal niet alles in een avondje: nieuw programma van SoloRadio.nl opnemen, nieuwe Internet100.nl samenstellen en dan ook nog een uitgebreide dagelinks maken, dus een linkdump: Vind dit een site van niks, wel een mooie domeinnaam: www.hetvakantieadres.nl +++ Je kunt ook je kattenluik automatiseren... +++ Een zekere Frans heeft van zijn hobby (computers en alles wat daar mee te maken heeft) een mooie website gemaakt: www.fransonline.nl +++ In de Zwolse Courant van dinsdag een volkomen kritiekloos verhaal over dit Apeldoorns bedrijf dat "keywords" verkoopt waardoor het vinden op internet vergemakkelijkt zou worden. Kul! Pure centenklopperij, trap er niet in. +++ Geinig karretje van Volkswagen, denk alleen dat hij te laag is om goedgekeurd te worden door de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Rijdt 1 op 100. +++ Dat we niet naar de WK voetbal gaan heeft veel mensen geïnspireerd tot het maken van een website: www.nederlandwereldkampioen.nl +++ He, dit is een variant van de Wegener-sites die ik nog niet gezien had: Nieuws over een kasteel bij Zwolle. (let op de kop boven de site) +++

MAANDAG15042002

TUF TUF CLUB VOOR RECHTER - Belediging van een ambtenaar in functie mag niet, ook niet via smalende onderschriften onder digitale foto's op de website van de Tuf Tuf Club. In het Rotterdams Dagblad een verslag van een opmerkelijke rechtszitting:" Van der S. nam op de zitting geen afstand van de doelstelling van de Tuftufclub, een organisatie die weerstand probeert te bieden aan dergelijke controles. De club vindt deze de verkeersveiligheid niet dienen. De foto's van Van der S. werden door een journalist, die later nog in Zwolle voor de rechter moet verschijnen, voorzien van teksten als volksverraders en matennaaiers".

LENTECONCERT - "Een nieuwe lente een nieuw geluid. Symphony in Spring, de Week van het Symfonieorkest is een opmerkelijk initiatief, waarmee de Nederlandse Symfonieorkesten samen de lente inluiden. Het is bovendien een leuke kans om nader kennis te maken met de schoonheid van klassieke muziek", zie www.symfonieorkesten.nl

E-MAILKRANT SCOORT - Helemaal snappen doe ik het niet, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik het Engelse systeem niet ken. Maar het gaat er om dat uitgeverij Headstar als eerste in Engeland een landelijke waardering heeft gekregen van het meetinstituut ABC Electronic. Het gaat om een e-mailkrant over politiek, dat volgens de maker op een even serieuze manier wordt gemaakt als een "echte" krant.

DENKEND AAN DE DOOD - Trouw over een thema dat bij de krant hoort: "Zeventig procent van de Nederlanders speelt met de gedachte dat er een leven na de dood zou kunnen zijn, vijfenvijftig procent denkt wel eens dat een al te toevallige gebeurtenis misschien een diepere betekenis heeft. Dit blijkt uit een telefonisch opinie-onderzoek van PanelWizard.com onder duizend Nederlanders."

KNIPSELDIENST.COM - Er is een nieuwe leverancier van knipselnieuws. Om de site binnen te mogen moet je bellen met een 0900-nummer en voor 1.15 euro mag gedurende vijf minuten gezocht worden in het nieuws van vandaag en de vorige dag. De berichten kunnen volgens de makers zonder problemen weer in eigen knipselkranten gebruikt worden. Nieuwsbank.nl weigerde het persbericht van de nieuwe site overigens op te nemen. (bron Villa Media)

ZWOLSE TOOSKE - Enig chauvinisme kan dit weblog niet ontzegd worden. Als ergens de naam van Zwolle genoemd wordt dan spitsen we de oren. Bijvoorbeeld het verhaal van de 27-jarige TMF-vj Tooske: "Of ik geleefd word? Nee, vroeger misschien, nu ik heb alles onder controle", klinkt het gedecideerd. Razend populair is de in Zwolle geboren TMF-veejay. Wat haar raakt, is als nieuwbakken ouders hun dochter naar haar vernoemen. Origineel waar. Laatst nog werd dat speciaal  gemeld in het radioprogramma van Frits Spits. "Daar word ik stil van."

LOSSE LINKS - Kerkvolk uit Kampen met een cd-site. +++ De mannen van Natuurlijk.nl uit Raalte (verhaal uit mijn archief) pakken het steeds professioneler aan: www.kuierroutes.nl +++ Humanistische Omroep maakt een mooie overzichtspagina van radioprogramma's die weer in real-audio beluisterd kunnen worden. +++ Dat gegoochel met al die tarieven, gelukkig heb ik internet via de kabel. +++ Zou dat nu anders zoeken met zo'n Belgische extensie: www.kobala.be +++ Doel en nut zijn onduidelijk van www.wievandevier.nl , een concept dat ook al uitgemolken is.+++ Nog een Zwols weblog? http://geenheld.nl +++ Regionale omroepen bezorgd over veiligheid van journalisten. +++ Groninger meisje mogelijk slachtoffer van vodoo-ritueel. +++ Grolsch gaat concurrentie aan met Bacardi. +++Veronica terug op tv en Adam Curry wil ze het geld uit de zak kloppen.

 
ZONDAG14042002

EXPOSITIE TEDDY BEER - De site is er summier over, maar in het Museum van de Twintigste eeuw is deze zomer wel de expositie Bere-goed te zien: "In 2002 wordt wereldwijd 100 Jaar Teddybeer gevierd. In 1902 kreeg de pluche speelgoedbeer zijn bekende bijnaam nadat de Amerikaanse president Theodore (Teddy) Roosevelt tijdens een jachtpartij weigerde een zwart beertje dood te schieten. Al snel waren pluche beren razend populair en honderd jaar later slapen nog steeds talloze kinderen met een Teddybeer in bed, zijn er duizenden makers en verzamelaars van beren en worden jaarlijks miljoenen beren geproduceerd. Over de boeiende geschiedenis van de Teddybeer, met beroemde fabrikanten als Steiff en Hermann, is van 22 juni t/m 27 oktober 2002 in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn (NH) een tentoonstelling te zien." Leuker is deze site van het blad Teddy Bear and Friends (6x per jaar!).

TOPRUIL - Waar er twee ruilen moet er één huilen is een gezegde dat me zo door het hoofd flitst bij het zien van www.topruil.nl . Ik vind de opbouw van de site rommelig (dat komt natuurlijk wel weer overeen met de inhoud), maar omdat er van alles gratis aangeboden kan worden zit er ook veel flauwekul tussen.

PATRICK KICKEN - Jammer alleen dat de site ongevraagd de geluidsstroom uit mijn Real Player overneemt, maar verder is er een enorme reeks aan geluidsmateriaal te vinden op deze site van dj Patrick Kicken, die, getuige de bekentenissen, nogal wat hinder in zijn jeugd heeft overvonden van zijn wens om toch vooral gehoord te worden.

SKODA - Op de een of andere manier kleeft er wat mij betreft toch nog een wat sloom imago aan het automerk Skoda, maar als je naar deze site kijkt dan zie je dat de wagens er qua uiterlijk in de loop der jaren zeker op vooruit zijn gegaan.

WERELDREIZIGER - Een zekere J. Lassooij heeft een kleurrijke site gebouwd rond whiskey, Mondriaan en de vele reizen die hij/zij (?) heeft gemaakt. Hoewel de openingspagina erg mooi is, is wat daarna komt me te druk en flitserig. Nog weer verder kom je bij de verhalen en foto's en die zijn wel weer de moeite waard. Jammer dat de maker zich niet voorstelt.

ALLES GRATIS - Leuk interview met de maker van www.allesgratis.net in 8weekly.nl : "Bruno krijgt linksuggesties, maar moet zelf ook het net afspeuren. "Je komt heel vaak vreemde dingen tegen, soms te gek voor woorden. Van condooms en vissen tot vitamines en carnavalshoedjes, je kan het zo gek niet bedenken."

KRANTJE PRINTEN - De droom van Nederlandse krantenuitgevers is dat mensen hun krantje zelf printen: "Voor de massa - in Nederland glijden per dag 4,3 miljoen kranten door de bus - is het systeem niet geschikt. Maar de technologie doet de ogen van uitgevers glimmen over de enorme kostenbesparingen die het systeem op termijn kunnen bieden. Het vervoeren en bezorgen van kranten in Nederland is de op één na hoogste kostenpost (redactie is het duurst), kosten die verdwijnen als abonnees een digitale krantenprinter thuis zouden hebben staan".

WEL BIJBLIJVEN! - Hallo daar! De nieuwste centen-uit-de-zak-klop-rage is i-Mode. Wat dat is? Algemeen Dagblad verhoort een aantal voorlopers: "Bij mij loopt dat ding constant vast, dan bel ik maar weer de helpdesk. Ze kennen me daar nu erg goed, want ik bel minimaal één keer per week. Wel handig vind ik het ontvangen van e-mail op mijn mobieltje en het ANP-nieuws. Ik mis nog een leuke portal waar ik creatievelingen met een passie voor beeldende kunst kan ontmoeten om samen te werken. I-mode is duidelijk nog niet af.'' Zo, dan weten we dat ook weer.

PRESTATIES - Ik weet niet of dit nu zo'n stimulerende site is. Hierop kun je zien wat andere mensen op jouw leeftijd wisten te presteren. Zo leer ik dat Madame Tussaud 42 was toen haar eerste wassenbeeldenmuseum geopend werd.

LOSSE LINKS - Sites met filmtrailers worden steeds beter bezocht. +++ Over de ergernissen die de gemiddelde internetter regelmatig oploopt: www.joesability.nl :met de terugknop of alt + F4 kun je er uit. +++ Tja, het is weer een startpagina: www.bestevanhetnet.nl +++ Op zich wel een mooie pagina van een school in Vlaardingen. +++ Ze willen graag in de Internet100: http://2dehands.nl Ik vroeg me bij sommige dingen af: Is dit geen roofgoed? Wie zegt dat je geen heler wordt als je koopt? +++ Nog maar eens rustig bekijken www.kennislink.nl +++ Adam Curry heeft nu zijn eigen reclamesite voor de verhuur van zijn helikopter: http://geengemopper.nl +++ Museumweekend trekt bijna 1 miljoen bezoekers. Waar was u? +++ Was wel een spetterend eind van de uitreiking van de TMF-awards met Kane. (MTV handhaaft overigens dit jaarlijkse prijzenfeest)

ZATERDAG13042002

TEST JE KENNIS - Leuk idee, dit www.quizzzzz.nl , waar je over een groot aantal uiteenlopende onderwerpen vragen kunt lezen om je kennis te vergroten. Vragen zijn o.a. bij het thema tekenfilm:"Wie gaat er dood in Sneeuwwitje?"

MINDER FAILLISSEMENTEN - "In het eerste kwartaal van 2002 zijn 17 Nederlandse internetbedrijven failliet gegaan. Dat maakte de website hyped.nl vandaag bekend. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2001 betekent dit een daling met bijna 25%. Opvallend is dat 30% van de failliet gegane bedrijven vrijwel direct bekend maakte een doorstart te maken. Dat is een forse stijging ten opzichte van het vorige kwartaal. Uit een onderzoek dat hyped.nl uitvoerde onder bedrijven die een doorstart maakten, bleek dat veel van de doorstarters het break-even punt al hadden bereikt, maar door een grote schuldenlast alsnog failliet waren gegaan."

NIEUWBOUWWONINGEN - Wie op zoek is naar een nieuwbouwwoning kan eens de site www.nieuwbouwwoningen.com raadplegen. De site is wel duidelijk gerelateerd aan een hypotheekverstrekker en ook de verkoop van verzekeringen ligt er dit bovenop. Op 5 februari schreef ik over een bijna gelijknamige site: "Niet bijster spannend deze site, www.nieuwbouw.com , die pretendeert een totaaloverzicht te bieden van alle nieuwbouwprojecten in Nederland. Een simpele zoektocht in Overijssel brengt direct de incompleetheid al aan het licht. Daarnaast is de vormgeving nogal tierelantijnig en is de informatie die wel over woningen gebracht wordt te beperkt: Prijzen, makelaars?"

BROWSERS - Opmerkelijk: Je zou denken dat de wereld misschien drie browsers heeft gekend (Netscape, Explorer, Opera), maar het zijn er veel meer: Deze site telt al tot over de honderd verschillende browsers waarvan je de verschillende uitvoeringen kunt zien. (tip Moerstaal)

MOSKEE-DATABASE - Voor wie zou dit nu gemaakt zijn? Een database met daarin alle 430 Nederlandse moskeeën. Op de site een weergave van de briefwisseling tussen het Meldpunt Discriminatie Internet en de maker van de site. Een citaat daar uit: "Onder het motto 'het gevaar van de islam' lees ik hierboven. Waar staat te lezen dat dit het motto van de pagina is? Dat is uw eigen interpretatie, dat had iets genuanceerde gekund meneer Eissens. Ik maak me inderdaad zorgen om de islamitisering van Nederland, maar dat is iets heel anders dan te zeggen 'onder het motto het gevaar van de islam'. Ik hoop dat u mij met argumenten gerust kan stellen en dat ik het bij het verkeerde einde heb wat betreft mijn zorgen voor de islamitisering van Nederland."

BEVRIJDINGSKIND - De Vereniging Bevrijdingskinderen heeft een succes geboekt. Samen met het TROS-programma Opsporing Verzocht wisten ze de vader van een bevrijdingskind in Canada op te sporen.

PLANET SCANT MAIL - Aangezien de meeste computervirussen in de wereld verspreid worden via e-mail is het handig om daar vooral voorzichtig mee te zijn. Hoorde laatst van mijn zwager van een nieuwe service van Planet Internet. Die scant al bij ontvangst op hun server alle binnenkomende mailtjes op virussen. Je moet voor die service wel extra betalen.

GOEROE WORDEN - Wellicht voor mensen die rondlopen met het visioen dat hun naam nog eeuwen na hun dood zal doorklinken: Een cursus goeroe worden. "De mooiste stap en ook de moeilijkste is om ware macht uit te oefenen op uw volgelingen. Dat doet u door ze onzeker te maken en u aan te bieden als redder. Deze stap heet ook wel de Jezus-stap. Iedereen (op zeer kleine uitzonderingen na) wordt geregeerd door angst: faalangst, afwijzingsangst en doodsangst". (tip Digizine)

RYAN ADAMS - Wie staat daar nu opeens op de startpagina naast de artiest Ryan Adams? Waar journalisten allemaal wel niet terecht kunnen komen! Op de site ook de bekentenis van Elton John dat hij een fan is van Ryan Adams.

MINIDISK - Sony doet verwoede pogingen de Minidisk-speler definitief door te laten breken en gaat de hevige concurrentiestrijd met MP3-spelers aan. Op deze flash presentatie kun je lezen over de Net-MD-speler, waarmee je muziek 32x zo snel als de daadwerkelijke speeltijd kunt overzenden naar de speler. Het kleine schijfje kan vijf uur muziek bevatten. Volgens mij is dat toch nog minder dan wat je aan mp3's op een gewoon rommetje kunt branden.

LOSSE LINKS - Voor mensen die wel eens een ander achtergrond behangetje willen hebben. +++ Overzicht van cartoons. +++ Foto's van lelijke beesten. +++ Kindertestlab.+++ Kantoorsite Annapa, ooit met grote billboards aangekondigd, schijnt bijna failliet te zijn.

VRIJDAG12042002

RATJETOE - Ga zo het slot kijken van Wie is de Mol. Ik heb gewoon zin in een vrije avond. Nu maar eens niet internetten. Slechts wat los spul: Nauwelijks te lezen deze site http://penetrationtest.com waarop je hackertips kunt krijgen +++  Ex-werknemer klaagt over internethost Vuurwerk. +++ Een Turks-talige rondwandeling in Zwolle. +++ Weer vernieuwd: www.lolstoel.nl +++ Skate routes die beginnen bij de Groninger Martinitoren. +++ Filmpje met David Hasselhof. +++ Een pil die sportbeoefening overbodig zou maken? +++ Elton John spreekt voor het Amerikaanse congres. +++ Telegraaf meldt: Sprekende vuilnisbakken een succes. +++ Waarom Opel niet langer het beste verkochte automerk in Nederland is. +++ Weblog over Amsterdam. +++ SoloRadio is opgenomen op een cd-rom...zo melden de makers netjes per mail.+++ Misschien wel handig als je ooit een webpresentatie moet maken.

DONDERDAG11042002

WONDER BH BLIJKT GRAP - Adformatie meldt dat de uitvinding van de GroBra een 1 april-grap is van de site fashion.nl, dat wilde nagaan hoe snel een bericht van de site overgenomen zou worden door andere media. "Wie stonken erin? Nu.nl (artikel op de voorpagina), forums van oa google, fok.nl, mediawatchers.nl (discussies over privacy-waarborging) en veel privé-sites, Avantgarde en een radioprogramma die het nieuws in hun uitzending wilde gebruiken."

FRITS SPITS - Presentator Frits Spits mag in het Leidsch Dagblad vertellen wat er mis is met de hedendaagse radio: "Ik wil mu niet als een oude man overkomen hoor, maar het is tegenwoordig wel zo dat sommige presentatoren mij niet weten vast te houden, terwijl dat wel de bedoeling is lijkt me''. Misschien heeft het wel te maken met de muziekformats: radiostations dienen zich te houden aan een bepaalde muziekkeuze."

ADVERTEERDERS - Kranten in Nederland zijn voor 50% voor hun inkomsten afhankelijk van adverteerders (de andere helft zijn de abonnees). En die adverteerders willen steeds vaker hun euro's elders besteden inventariseert NRC Handelsblad:"Maar kranten hebben niet alleen last van de conjunctuur. Verontrustender is de al tien jaar geleden ingezette teruggang van het aandeel van kranten in de mediabestedingen. Werd in 1992 nog ruim een kwart van de reclames weggezet bij dagbladen, tien jaar later is dat gedaald naar iets meer dan eenvijfde. De televisie neemt anno 2002 bijna de helft van de mediabestedingen voor zijn rekening. Zelfs de radio won afgelopen jaren terrein."

ZWOLSE LOL - Dat belooft nog weer wat voor mij als inwoner van Zwolle: "In Zwolle komen deze week grote posters te hangen van het nieuwe college van burgemeester en wethouders van de Overijsselse hoofdstad. Volgens wethouder J. Berends moeten de posters de leden van het college en de plannen van het nieuwe gemeentebestuur onder de aandacht brengen.
Onder het motto 'werk aan de winkel' staan op de posters de burgemeester en zes wethouders met een boodschappenwagentje. In de bijbehorende brochure met het collegeprogramma staan fictieve producten als een 'blik welzijn' en een 'fles heldere communicatie'. Naast de posters, die vanaf vrijdag op de borden voor verkiezingsposters worden geplakt, komt er een speciale website en worden er 'ludieke mailings' in de stad verspreid."

LUCHTVAARTNIEUWS - Een strakke site dit www.luchtvaartnieuws.nl , dat nog maar sinds begin deze maand in de lucht is. De redactie belooft dat er dagelijks nieuws geplaatst wordt.

3000 JAAR - Er komt wel enige handigheid bij kijken voordat je op www.kralingsmuseum.nl de virtuele tour door 3000 jaar menselijke beschaving kunt maken. Het Rotterdamse museum verwacht namelijk dat iedereen zal begrijpen dat je je muis zoveel mogelijk rechts moet houden in een voorbij flitsende reeks jaartallen. Hoe meer naar links, hoe sneller het gaat namelijk en dat is dan net zoiets als blind prikken.

LOSSE LINKS - Veronica wil een bod doen op Radio 10 FM +++ Het Sallandse dorp heeft zijn eigen www.heeten.tv +++ Nou, voor mij maakt www.zorgaanzet.nl helemaal niks duidelijk over de vernieuwing in de zorg. Ze kunnen zich maar moeilijk los maken van de ambtelijke presentatie. +++ Uitgebreide site over hondentraining in Dronten. +++ Mooie site over volgens mij nogal ingewikkelde reizen: www.territoriez.com  +++ Startpagina voor films.

 

WOENSDAG10042002

SPITSSTROKEN - Er gaat geen week voorbij of de overheid lanceert wel weer een website voor de een of andere actie. Wie maakt die sites eigenlijk allemaal? Is dat eigen beheer of verdient een of ander bureau daar flink aan? Vandaag is begonnen www.vanAnaarBeter.nl over het gebruik van spitsstroken. Opmerkelijk is dat de overheid hierop zelf snelheidscontroles aankondigt.

SREBRENICA - Vandaag is het rapport "Srebrenica, een 'veilig' gebied" van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie gepresenteerd. Het is uitgegeven door Boom, die er (zoals de laatste tijd steeds vaker bij publicaties; mooi werk!) een uitgebreide website aan wijdde. Daarop is onder andere de tekst te lezen van de aanbiedingstoespraak, maar ook vrij veel over de inhoud.

PRENZA STOPT ALWEER - Je vraagt je toch af met wat voor een idee financiers aan projecten als de sensatiekrant Prenza beginnen. De krant heeft slechts negen (!) nummers uitgebracht en gaat nu alweer stoppen. "Prenza nr. 9 is de laatste die in de winkels zal verschijnen. Sanoma Uitgevers heeft namelijk besloten het weekblad per onmiddellijk te stoppen. De laatste Prenza is verkrijgbaar van 11 tot en met 18 april, de website blijft voorlopig nog online", zo staat op www.prenza.nl

VIRUS - Krijg de laatste tijd berichten dat mensen last hebben van virusmailtjes vanuit het mailadres sander@webwonder.nl . Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik mijn virusprogramma nooit actualiseer. Ik dacht mij te redden met het idee: Als ik nooit attachments van vreemde mailtjes open dan gebeurt mij niks. Maar nu schijnen dergelijke virussen al in html-mailtjes te kunnen zitten of is dat een hoax? Laat de bewuste pc inmiddels online op virussen scannen met dit gratis programma. Volgens het programma zit er geen virus in, dus misschien zit het dan toch op de mailserver?

SMS-JOURNALIST - De uitgeverij waar ik werk (WUGO, Wegener Uitgeverij Gelderland-Overijssel) heeft een nieuw redactiestatuut, waarin zaken geregeld worden over de onafhankelijkheid van journalisten en de werkprocessen. In dit nieuwe statuut is geen sprake meer van "kranten" maar van uitgeefproducten. Dat kunnen in de toekomst dus ook sms-berichten zijn. Als je naar Singapore kijkt dan zit daar wel handel in.

INSPIRATIENET - Voormalig journalist Sander Wieringa (ex-hoofdredacteur FEM) is nogal hoopvol gestemd over zijn website www.inspiratienet.nl : Iedereen die hem 500 euro geeft krijgt een banner op zijn website. Hij krijgt zijn inspiratie door dagelijks een uur over internet te surfen en door naar buiten te kijken vanuit zijn woning aan de hei. Z'n echte geld verdient hij echter met het schrijven van speeches en door bedrijven te helpen bij hun communicatie. Aardig is zijn schimpen over pr-bureautjes: "De luiere kantoortjes en ook de meeste grotere jongens zoals Hill & Knowlton, Lammers van Toorenburg of Brodeur pompen je alleen maar vol standaard persberichten en maken dus niks klaar."

BAJARADIO - Het internetradiostation www.bajaradio.com heeft een plekje gekregen op de startpagina van MSN.nl. Mooi plekje natuurlijk: Je bent verzekert van een enorme stroom publiek. Raar alleen dat het station zich presenteert als het "summer station", maar we zijn toch maar april? En het vriest nog 's nachts! In het programma dat ik beluisterd heb hoorde ik Nederlanders die krampachtig Engels aan het praten waren. Via de site ook een link naar www.drs2006.com , software voor stationsautomatisering.

ZOEKMACHINES - We hebben in Nederland twee bijzonder informatieve sites over het gebruik van zoekmachines (Voelspriet.nl staat deze week nr 1 in de Internet100), maar er bestaan ook buitenlandse varianten, zoals deze www.lookoff.com

DIGITALE JOURNALIST - Zou het er dan toch van komen, de digitale journalist, zodat de computer ook deze beroepsgroep brodeloos maakt? De BBC bericht er over: "Online journalists could find their jobs under threat as a virtual reporter has been created that trawls the web for all the best stories. The Newsblaster is a piece of software designed to edit, summarise and rewrite the huge amount of news currently on offer in cyberspace. It is the brainchild of computer scientists at Columbia University in the US."

BEVRIJDINGSFESTIVAL - Het Bevrijdingsfestival in Zwolle neemt met het jaar grotere vormen aan lijkt het wel. Ze hebben nu ook een heuse website opgetuigd: www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl . Meer over het programma op CultuurNet.

LOSSE LINKS - Toch probeert zoekmachine Google weldegelijk iets te verdienen met internet. +++ Een gratis programma om complete boeken mee op je pc te lezen. Historische boeken als die van Shakespeare zijn gratis te lezen. +++ Een klok voor de wereldtijden. +++ Another one bites the dust: Morgen stopt www.politics2day.net +++ De www.midlist.net is een lijst gebaseerd op de gemiddelden van de hitparadelijsten die Nederland telt. +++ Maar liefst 2000 Amerikaanse journalisten verlieten in 2001 het vak om zich aan een andere professie te wijden. +++ Beetje saai, maar misschien wel nuttig:
www.stamboomnet.nl

DINSDAG09042002

LIEFDE! - All you need is love, zongen The Beatles al eind jaren zestig en zo is het natuurlijk ook. En voor wie nog geen geliefde heeft maar wel al een oogje op iemand heeft is er nu www.liefdesverklaring.nl waarbij je vanuit de veilige anonimiteit kunt kijken of iemand wel in is voor een (levens)avontuur met jou. Prima internettoepassing.

CITY ONLINE TERUG? - Het lijkt wel alsof het City on line-concept van Maurice de Hond, ooit met Wegener en VNU gelanceerd in 1997, terug is! Op www.webcomisland.com kun je ook een eigen huisje krijgen en andere mensen kunnen bij je op bezoek komen en een berichtje achterlaten. Het land is ook in verschillende interessegebieden ingedeeld. Grafisch èrg mooi!

TOEKOMSTIGE MAILTJES - Zoiets hebben we al eerder gehad, maar dat zat veel ingewikkelder in elkaar. Deze site ziet er simpeler uit. Je kunt hier een e-mailtje tikken, dat pas op de aangegeven tijd ook daadwerkelijk verstuurd wordt. Met welk nut? Te denken valt aan het opjutten van collega's: "Heb tot ver na middernacht gewerkt, kom dus wat later vanmorgen".

POLDERTOREN - Al ooit eens eerder genoemd hier: www.poldertoren.com, een mooi voorbeeld hoe je van eigenlijk elk onderwerp wel een site kunt bouwen. De maker, Evert de Graaff, heeft het thema rond de markante toren in Emmeloord in Noordoostpolder nauwgezet uitgewerkt.

RECLAMEFILTER - Hier geloof ik dus helemaal niks van. Via www.dmsainfofilter.nl kun je je in of uit laten schrijven voor het ontvangen van reclameboodschappen via verschillende kanalen. Het lijkt mij eerder een fuik om aan meer adressen te komen. De site staat op naam van DMSA, Weerdestein 96 in Amsterdam.

ZORGETHIEK - Als je werkzaam bent in de verpleging kunt je regelmatig voor een dilemma komen te staan: Je hebt bijvoorbeeld een hoogbejaarde cliënt die aangeeft liever een eind aan zijn leven te maken of wat te doen bij voogdij over de baby van een meisje van 14 jaar? CNV-bond CFO heeft daarom de site www.zorgethiek.nl in het leven geroepen, waarop collega's in de zorg gedachten kunnen uitwisselen.

RADIOZENDERS - Aardige column van Michiel van Diesen op Radiowereld over de veiling van etherfrequenties voor Nederlandse radiozenders. Daarbij komen ook de lokale initiatieven aan bod, zoals die daar zijn in Zwolle en Noordoostpolder.

UITVINDER HOFLAND - Journalist Hofland blijkt veel meer in zijn mars te hebben dan meningeen denkt. Zo is hij verantwoordelijk voor "tientallen uitvindingen die nergens toe dienen". " In zijn vrije tijd bouwt Hofland van elastiekjes, veertjes, frisdrankblikjes en andere prullaria karretjes, bootjes en windmachines. In Delft vroeg hij studenten mee te denken over zijn Sisyfus-uitvinding, een mechanisme dat op windkracht een steen uit het water moet tillen om hem er vervolgens weer in te laten plonzen". Lees het hele verhaal in Delta van de TU Delft.

ONDERSCHRIFTEN - In Nederland hebben we www.gaafy.nl , het log waarbij bezoekers elke dag een onderschrift bij een foto mogen verzinnen, maar er is ook een buitenlandse variant, waarbij je uit veel meer foto's kunt kiezen.

LOSSE LINKS - FEM: "Vorige week brak AOL Time Warner alle records. Wat twee jaar geleden nog werd bejubeld als de fusie van de 21ste eeuw, dreigt uit te lopen op een mislukking". +++ Beoordeling van studentenhuizen: "Hoe hoog staat de afwas? Hoeveel haren telt het doucheputje? Wat koken de bewoners? Hangt Metallica of Twarres aan de muur? Studenten.net en het radio 3FM programma BuZz organiseren de BSE: de BuZz Studenten.nethuis Evaluatie!" +++ Is dit leuk? Op www.zonniet.nl kun je zelf een forum aanmaken en afwachten of anderen daar op inspelen. +++ Het bestaat nog, het scannerlog in Brabant (ooit al eerder genoemd). +++ Grote advertentiebanners werken wel op internet: Geen wonder, je kunt er gewoon niet omheen kijken! +++ Weblog uit Apeldoorn, erg mooi gemaakt.+++ They have done it again: New York Times wins seven Pulitzer Prices. +++ Voor mensen waarvoor de negentiger jaren al een "gouwe ouwe tijd" is: www.inthe90s.com

 

LEREN ONTHOUDEN - Blijft het prachtige site, dat leren.nl. Ze hebben nu een overzichtelijke pagina om snel te leren hoe je moet leren onthouden. Een van de gulden regels: "Het is beter meerdere keren een korte tijd aan een onderwerp te werken, in plaats van één keer een lange tijd."

CNN EN NU - Vandaag weer met collega's over internet gesproken. Daarbij noemde een gastspreker (Huub van Mierlo) CNN en Nu.nl als voorbeelden van goede nieuwssites. De opbouw is zodanig dat de pagina binnen 10 seconden laadt. Je krijgt eerst het nieuws dat je moet weten, daarna het nieuws dat je zou moeten weten en daarna het nieuws dat aardig is als je nog tijd over hebt. Als je goed naar CNN kijkt is de opbouw wel mooi, maar toch zitten daar ook nog heel veel knoppen (m.n. bovenin) waarvan je niet weet wat het inhoudt.  

Wat is jouw favoriete nieuwssite? En waarom?

ZCOOL - Krantenuitgever Wegener heeft vandaag de jongerenwebsite Zcool gelanceerd. Deze op jongeren gerichte site is opgenomen in de zogeheten regioportals met de krantentitels van de regionale dagbladen. Overigens is de domeinnaam www.zcool.nl ook geregistreerd, maar daarop is niks te zien. In de site is een samenwerking aangegaan met andere bedrijven, zoals Malmberg.

RAMALLAH - Niet alle sites uit het Palestijnse Ramallah zijn uit de lucht: "I am the director of the Khalil Sakakini Cultural Center in Ramallah (www.sakakini.org). As I am under siege at home, I am sending out this e-mail to journalist friends to ask to please get our message out and disseminated further", meldt de Daily Star.

KINDERTRANSPORT - De mei-dagen zitten er weer aan te komen, dus in de media weer meer aandacht voor de Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld over het verschijnen van deze film over het transport van kinderen naar concentratiekampen.

NMA BESCHIMPT - "Nederlandse MededingingsAutoriteit oogst weinig waardering" is de kop boven dit artikel, dat inderdaad nogal denigrerend schrijft over het orgaan:"Alleen vorig jaar al nam de NMa 81 mensen aan. Sinds begin dit jaar zijn er 600 sollicitaties in behandeling. Momenteel wordt met name gezocht naar medewerkers voor de Vervoerkamer, de laatste loot aan de uitdijende NMa-stam." De NMA heeft onder andere een oordeel geveld over de verkoop van dagblad De Gelderlander aan Wegener.

JOOST DE DRAAIJER - Platenmaatschappij Red Bullet van Willem van Kooten (alias Joost de Draaijer) maakt opvallend reclame voor zichzelf door stickers uit te delen met de domeinnaam www.IkWilJeNu.nl waarbij je echter op de gewone site van het bedrijf uitkomt. Het heeft een nogal weblog-uitstraling.

ZEELAND - "Ik zag Zeeland vroeger als een vergelegen gebied. Maar door mijn vrouw, Zeeuwse, ben ik er gelukkig achtergekomen dat dát niet klopt. Vanuit onze woonplaats Goes ben je namelijk binnen een uur in Antwerpen, Rotterdam of Breda. Wanneer je daar zin in hebt, kun je de drukte opzoeken. Voor mij heeft Zeeland daarom alles. Je woont hier omringd door oude plaatsjes, prachtige stranden en veel groen en je bent zo in de stad", luidt een van de pakkende teksten om te komen werken in Zeeland, maar naar mijn idee blijft het er maar een kale boel.

ROLSCHOEN - Lijkt mij eigenlijk ook wel cool, deze www.heelys.com , een sport schoen waar je in je hak een wieltje kunt klikken en waar je na enige oefening mee kunt skaten. Heb je daar genoeg van haal je het wiel er weer uit en heb je een normale sportschoen.

GELUIDEN VINDEN - Om te bookmarken: www.findsounds.com een site waar je geluiden kunt vinden. Nu hebben we al speciale zoekmachines voor plaatjes, wat kunnen we nog meer verzinnen? (tip Volkskrant)

LOSSE LINKS - Grou krijgt zijn eigen krant, gemaakt door slechts 1 journalist. +++ Het is waar: Kranten strijden om jonge lezers. +++  En ook: lokale journalistiek staat onder druk. +++ Week van de jaren zestig op Radio 2. +++ Websites moeten "free" in "fee" zien te vertalen. +++ Hoe je een eitje kunt bakken in je computer. +++ Mijn mobiel past er niet in, maar de prijs is in ieder geval lager dan de meeste handsfree dingen: www.handenaanhetstuur.nl +++

ZONDAG07042002

WEEKENDJE - Pfoei, het is me het weekendje wel weer. Het was alweer zondag toen we gisteren van het huwelijksfeest terugkwamen (en het was heel leuk en gezellig! De gasten hebben immers voldoende tijd om met elkaar te praten en lachen, terwijl het bruidspaar bezig is met plichtplegingen. We hebben met het "huwelijksbootje" met 40 man een rondvaart door de Amsterdamse grachten gemaakt) en vandaag blijkt het merendeel van de familie allerlei paardrij-verplichtingen te hebben, waar vader als een soort "groome" (vriendelijk woord in de paardrijwereld voor sloof, hulpje, manusje van alles) tussendoor kan flitsen. Geen uitslapen en geen internetten in de pyjama, na het uitgebreid lezen van de zaterdagkranten met daarbij croissantjes. Om u nu niet het idee te geven dat u hier helemaal voor niks naar toe bent gekomen toch een lijstje met links. Maandagavond staat hier weer verse internet-oogst.

 

ZATERDAG06042002

HUWELIJK - Vandaag naar het huwelijk van een achterneef: 11 uur weg en zeker twaalf uur later pas weer terug. Hier zit ik vandaag. Je kunt zelfs al de trouwzaal bekijken waar de huwelijksvoltrekking om 14 uur plaatsvindt. Nu nog een parkeerplek zoeken...

VRIJDAG05042002

LINKDUMP - Zoveel plannen, zo weinig tijd. Wil nog veel doen vanavond, daarom alleen een "linkdump": Startpagina voor Feyenoord-fans. +++ Trouw zet alle Zusje-strips online. +++ Op 20 en 21 april wordt in Epe het Buys Ballot-weekend gehouden; genoemd naar de grondlegger van het KNMI. +++ "Goede journalist lijkt op een hond" +++ Er komt een Dracula-pretpark. +++ De site www.rringo.com biedt je een stadsgids aan via je mobiele telefoon:Hoef je geen fooi meer te betalen, dat doe je al ruimschoots via de tikken. +++ Journalisten moeten multimediaal worden:"These days, can you imagine hiring a reporter who doesn't know how to use a computer? In 10 years, you won't grok hiring a reporter who can't slide across media, either." +++  Philips levert wereldsite aan voetbalbond. +++ Voor wandelaars: www.tweevoeter.nl +++ Uitgever Dagblad van het Noorden +++ Zoekmachine voor medische informatie. +++ Exposities en meer, mooi gemaakt: www.exposeum.nl  +++ Eindexamens etc. komen er weer aan: www.collegenet.nl

DONDERDAG05042002

OORLOGSMONUMENTEN - Nederland telt 1400 oorlogsmonumenten en in de aanloop naar de jaarlijkse dodenherdenking heeft het ministerie van Volksgezondheid een speciale site hiervoor in het leven geroepen: www.oorlogsmonumenten.nl . De bedoeling is vooral dat ook scholieren hier hun bijdrage aan leveren. Per plaats of provincie is een overzicht te krijgen van alle monumenten.

GEEN WOORDEN... - Uit het Brabants Dagblad:"Tot de verkiezingen op 15 mei leggen de partijen uit de Tweede Kamer op een nieuwe website uit wat er van hun beloften van vier jaar geleden is uitgekomen. Woensdag is de site, een initiatief van de KRO en het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), geopend. De site vergelijkt de daden en woorden van de partijen en laat zo meteen zien hoe ze van elkaar verschillen. Met het eerste thema, multiculturele samenleving, is www.geenwoorden.nl , woensdag gelanceerd. In de komende weken volgen de thema's: onderwijs, zorg, mobiliteit, ethische kwesties en democratie. De partijen krijgen tweehonderd woorden om te reageren, een panel van deskundigen nog eens honderd. De bezoekers van de site mogen zelf ook een oordeel vellen".

SPREKEND MAILTJE - Moet het nog proberen, dus ik weet niet of het leuk is, maar op deze site kun je een sprekend mailbericht naar iemand sturen. De gein is dan president Bush, een aap of iemand anders een verhaaltje te laten uitspreken. (tip Digitale Revolutie)

METRO NEKSLAG KRANTEN - Een redacteur van de Franse krant Le Monde heeft in de Financial Times verkondigt dat de komst van gratis kranten als Metro de nekslag zijn voor de journalistiek.

OVERHEID EN INTERNET - Conclusies uit een onderzoek: "Het is niet makkelijk om op de overheidssites de informatie te vinden die men nodig heeft, de gebruikersvriendelijkheid kan verbeterd worden; De mogelijkheid voor burgers om interactief deel te nemen aan democratische- en beleidsprocessen ontbreekt grotendeels". Meer op www.burger.overheid.nl

PINNEN VIA GSM - "Interpay Nederland heeft de eerste betaalautomaat via gsm van Alphyra goedgekeurd. Hiermee is elektronisch betalen overal en altijd mogelijk, om te beginnen via KPN Mobile en Ben. Alphyra, gespecialiseerd in elektronische transacties, gaat de mobiele pinautomaten leveren aan bedrijven die thuisbezorgen, beurzen, evenementen, marktkramen, maar ook aan gemeentes (parkeerbeheer), overheidsinstanties (politie) en taxibedrijven." Lees het hele bericht.

NICOTINE LIKKEN - Het valt veel mensen niet mee om te stoppen met hun rookverslaving. Ze willen wel en zijn zich ook zeer bewust van de negatieve gevolgen, maar kunnen niet zonder. In Amerika zijn er nu bedrijven die nicotine lolly's op de markt brengen: Kun je zonder je omgeving te storen toch gehoor geven aan je verslaving. (tip FEM de Dag)

COMPANY-SONGS - Het nieuwste: Werknemers die trots een bedrijfslied zingen en daarmee vervolgens een speciale hitparade beklimmen. ZDnet UK heeft zo'n hitlijst waar je kunt luisteren naar de lofzang van managers van IBM, KMPG en andere grote bedrijven.

KONINGINNEDAG GOK - Vraag me af of de overheid dit zomaar voorbij kan laten gaan. De staatsloterij heeft de domeinnaam www.koninginnedag.nl geclaimd en maakt daarop reclame. Met een foto van Beatrix wordt de bezoeker opgeroepen een slagzin af te maken waarmee (via een omweg) 2,5 miljoen euro te winnen is. Bijzonder onsmakelijk om te zien hoe de commercie zich zo meester maakt van een volksfeest. Oranjeverenigingen doe uw plicht!

LOSSE LINKS - Verschillende popartiesten dreigen te zullen sneuvelen in de bezuinigingsronden bij de platenmaatschappijen meldt de Gazet van Antwerpen. +++ Aardig overzicht van medianieuws op Xon.nl +++ Wegener begint met de verspreiding van e-mailkranten. +++ Trouw: "Nederland heeft een overschot aan softe intelectuelen" +++  Omroep Brabant heeft een afscheidspagina gemaakt voor Volumia. +++ Hoe komt het toch dat pubers steeds eerder volwassen zijn? Antw.: Door de hormonen in hun shampoo. +++ Beetje laat, maar ja: Google's 1 april-grap. +++ Nederlanders hebben een "Database of Happiness" aangelegd. Nogal ontoegankelijk; word je niet vrolijk van. +++ Hebben we dit niet eerder gehad? www.doedesecuritytest.nl +++ Deze hebben we wel eerder gehad, maar die is qua uiterlijk wat opgelapt: Dichtsbijzijnde.com +++

WOENSDAG03042002

NIEUW JASJE - Deze website is met de voorjaarsschoonmaak in een nieuw jasje gestoken. Zwollenaar Nico Smulders is er geheel voor verantwoordelijk. Hij heeft het als volledig handwerk met puur HTML in het programma kladblok gemaakt. Mijn complimenten en hartelijke dank, Nico! Ongetwijfeld mede namens de 200 bezoekers die hier gemiddeld dagelijks langskomen.

DE UITDAGING - Een echte "oogopener" deze site www.deuitdagingvoor.nl met daarop filmpjes en vragen om de bezoeker zich te laten verplaatsen in het leven van een gehandicapte. Ik weet niet of je er een snelle verbinding voor nodig hebt, maar bij mij kwamen de filmpjes vlot binnen. De makers zijn er goed in geslaagd om je te voelen in de situatie van een gehandicapte. Zoals de ober die aan iemand anders vraagt:"En wat mag hij?", zonder het aan de persoon zelf te vragen.

WK AMSTERDAM - Ze laten zich niet op de kop zitten in Amsterdam en komen met www.wkamsterdam.nl : "Na de uitschakeling van Oranje staat voetbalminnend Nederland met lege handen. Een droom van miljoenen ligt aan diggelen. Maar gelukkig niet in Amsterdam! De Stichting WK Amsterdam organiseert dan namelijk het eindtoernooi van het WK Voetbal Amsterdam: een groots opgezet, multicultureel benefiet-voetbaltoernooi waarvan de kwart, halve en de uiteindelijke finale worden gespeeld in het Olympisch Stadion op zaterdag15 juni 2002."

KOM IN DE KAS - Hoewel de weersvoorspellingen wat minder zijn, kan het toch een leuk uitje zijn om komend weekeinde een kijkje te nemen in de tuinbouwkassen. Kinderen vinden het vaak fascinerend om te zien wat er allemaal groeit. In mijn (Zwolse) regio kan dat in IJsselmuiden en Ens.

CARRIÈRE HOPPEN - Op www.careerkangaroo.com kun je langs de verschillende Nederlandse en Europese carrièresites hoppen. En er zijn zelfs baantjes voor journalisten te vinden; tot aan hoofdredacteur toe!

METASEEK - Qua vormgeving duidelijk afgekeken van Google, dit www.metaseek.nl en het werkt zo bij een proef op het oog ook bijna gelijkwaardig. Met uiteraard dat verschil dat deze Metaseek andere zoekmachines raadpleegt, maar daarna de resultaten weer netjes filtert. Er is ook een nieuwe internationale zoeker, die zichzelf tot doel heeft gesteld Google van de troon te stoten: http://teoma.com/

EMEEL - Vraag me af hoe lang het duurt voordat "even mailen" als Nederlandse uitdrukking opgenomen wordt in de Dikke Van Dale. De site www.emeel.nl heeft dat al helemaal vernederlandst. Daarop kun je kiezen uit vijftig gratis e-mailadressen: van jan@halvegare.nl tot jan@onbewoondeiland.nl

VERONICA BABE - Beertje van Beers (...is dat echt haar naam?) is de eerste Veronica 'babe' na de wedergeboorte van deze zender. "Vanaf de zomer gaat Beertje van Beers zich helemaal op een lifestyle-programma storten bij Veronica televisie. En alsof dat nog niet genoeg is, gaat ze ook nog een radioprogramma voor Veronica radio presenteren! Welk programma dat is, zal heel snel bekend worden. Veronica televisie gaat vanaf half april via TMF testuitzendingen maken, gevolgd door een eigen zender samen met Kindernet dat vanaf september te zien is. Veronica FM is vanaf 1 april via een deel van het UPC-netwerk te beluisteren."

BEATLESWEEK - Gisteren per ongeluk overgeslagen, de Beatleslink van de dag. Daarom als goedmakertje ditmaal twee. www.beatlecity.com met onder andere een interview met de onbekende ex-Beatle Pete Best en verder op www.beatles64.co.uk kun je allerlei shirts etc. met het viertal kopen.

LOSSE LINKS - KPN maakt het nu mogelijk om ook sneller via MX Stream te internetten. Op deze site is te lezen wie wanneer aan de beurt is voor de "upgrade". +++ Op www.zuinigst.nl is te lezen hoe een mens met minder toe kan. De opmaak van de pagina's is echter ook nogal zuinig. +++ Misschien iets voor de kinderen om een leerzaam uitstapje te maken www.bevrijdingsmuseum.nl +++ Taalnieuws gratis bij www.taalpost.nl +++ Ach ja, waarom ook niet? www.nkpropjesgooien.nl (tips Escape)

 

DINSDAG02042002

MOBIELE PLAZA - Opmerkelijk dat iemand zich met zo'n fraaie site presenteert met de extensie .tk, want ik denk dat het niet zo lang duurt of "de val klapt dicht". Er gaat natuurlijk wat gebeuren met dat gratis domeinnaam, dat kun je op je vingers natellen. Op www.mobielplaza.tk zijn onder andere ringtones te halen, waarbij Whenever, whereever van Shakira.

RECLAMEVRIJE POLL - Overzicht van manieren hoe je zelf via een asp.pagina een poll kunt maken. Gaat me toch weer boven de pet: Moet je een database voor op je webserver plaatsen etc. Waarom is daar niet een simpeler reclamevrije oplossing voor?

MULTATULI - We hebben honderden musea in Nederland en de meeste zijn bij het gros van de mensheid onbekend. Wist u bijvoorbeeld van het bestaan van www.multatuli-museum.nl "Multatuli is het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker (1820-1887). De voormalig Indisch ambtenaar keerde in 1856 gedesillusioneerd naar Europa terug na een ambtelijke carrière van 18 jaar. De behandeling van de inlanders door hun eigen bestuurders en de Nederlanders had hem zodanig tegen de borst gestuit, dat hij na een ambtelijk conflict ontslag had genomen. Zijn wederwaardigheden stelde hij in zijn roman Max Havelaar te boek."

GESCHIEDENIS - De site www.geschiedenisnet.nl biedt een startpunt naar allerlei historische sites: Hunebedden, vuursteenmijnen in Limburg, Romeinen in Nederland, Volkeren van de vroege middeleeuwen en schepen in de Gouden Eeuw. Heeft een beetje saaie uitstraling.

VARKENSASIEL - Je gaat met vakantie en weet niet waar je je varken moet laten? Probeer het www.varkensasiel.nl eens. Op de site wordt een handtekeningenactie gehouden: "Vind u het ook 'ongelooflijk' dat er voor bijna alle (gezelschap)dieren een opvanghuis is, maar dat de hobbyvarkens, minivarkens en hangbuikzwijntjes zo'n veilig toevluchtsoord moeten ontberen? Alle Dieren verdienen opvang!" Tja, mensen beginnen ook veel te makkelijk aan een varkentje.

CHINEES - Moet je de lettertekens wel eerst op je pc installeren, maar dan kun je ook wat via deze service van de Universiteit van Leiden: "Chinabase is de online catalogus van de Chinese collectie van het Sinologisch Instituut. De catalogus bevat informatie over ongeveer 80.000 boeken (met 50.000 titels volledig ingevoerd), een kleine 700 lopende Chineestalige tijdschriften en onze (weinige) Japanstalige tijdschriften".

LEGO - Met Lego kon ik me als kind vroeger ùren vermaken. Bij mijn jongste dochter zie ik nu ook de liefde voor dat mooie Deense speelgoed. Volwassenen die nog graag eens met de gekleurde steentjes zouden willen spelen, maar die het niet meer in huis hebben of zich er voor schamen: Hier kun je online naar hartelust bouwen. Veel plezier!

KANTOORGRAPPEN - De mensen waarmee ik werk weten vanuit zichzelf al genoeg grappen te verzinnen en zullen deze site niet nodig hebben: Op www.gwally.com voorstellen over hoe je je collega's er tussen kunt nemen. Niet allemaal even leuk, maar is dat vaak niet karakteristiek voor dit soort humor?

BELGISCHE BIEREN - Gèk, je wordt dorstig bij het lezen in www.belgischebieren.nl . Meteen maar wat aan doen. "Volgens een gezegde uit Antwerpen zijn er 360 verschillende bieren in België, een voor elke dag, en de vijf resterende dagen zijn gereserveerd voor bieren die nog moeten worden uitgevonden !"

LOSSE LINKS - Blijft toch een beetje een moeilijk verhaal, de beveiliging van betalingen via internet. +++ Gratis 15 dagen de McAffee-virusscan proberen. +++ Voor wie al vakantieplannen maakt: Met een treintje door een fort in de Maginot-linie. +++ Voor als je ze nodig hebt (bijvoorbeeld een webhunt voor het Wegener-medialab... ;-) ) overzicht van Afrikaanse kunstenaars in Nederland. +++ Voor wie zijn/haar medeleven wil uiten over het heengaan van de Britse Queen-mom: Het officiële condoleanceregister.+++ Voor mensen die wat in Friesland te zoeken hebben. +++ Speciaal voor basisscholen een overzicht met links over Koninginnedag en kleurplaten.

MAANDAG 01042002

ANDERE TIJDEN - Zoals al eerder aangekondigd wordt deze website vanaf april voortaan 's avonds geactualiseerd ivm gewijzigde werktijden. De enige link die ik daarbij kon bedenken is "The Times they are a-changin" van Bob Dylan. Overigens komt hij ook voor in het nieuwste programma van SoloRadio, maar dan met een ander nummer.

INTEGRATIENET - Vandaag start de overheidscampagne "Oog voor anderen kan veel veranderen", die ondersteund wordt door de website www.integratie.net De campagne, die twee jaar gaat duren, moet de interesse in elkaar stimuleren en aanzetten tot multiculturele ontmoetingen.

POSITIEVE GEDACHTEN - Vroeger had ik een losbandige Succes-agenda (vooral dat losbandige paste wel bij mij) met daarop bij elke week een spreuk. De site www.dagelijksegedachte.net doet mij daar weer aan denken. Met vandaag: "Het geluk komt graag binnen waar opgewektheid heerst".

DE MOL VEILING - Jantien veilt op haar website artikelen die uit de AVRO-serie Wie is de Mol? zijn overgebleven. De daadwerkelijke veiling is op 20 april in Amersfoort. Hoewel we vrijdag de aflevering hebben gemist is George volgens ons thuis De Mol.

TIJDLIJN - Amerikaans, maar het is natuurlijk nog maar een kwestie van tijd voordat wij ook zoiets in Nederland krijgen: Een tijdlijn. Je vult een willekeurige datum en jaartal in en er rollen allerlei namen van mensen uit die een rol van betekenis hebben gespeeld. Prachtige toepassing voor internet.

GRUWELIJK - De Groninger Internet Courant met een opmerkelijk bericht: "De 43-jarige G. van D. uit Zuidwolde, die wordt verdacht van seksueel misbruik van minimaal vijf kinderen, moet de tatoeage die hij van één van hen op zijn borst heeft laten zetten verwijderen. Dat is de inzet van een rechtszaak die het slachtoffer in kwestie tegen Van D. begint. Het inmiddels 17-jarige slachtoffer is van zijn twaalfde tot zijn veertiende twee jaar lang door Van D. misbruikt."

VOC OPVARENDEN - Op mijn eigen naam heb ik niemand kunnen vinden in het overzicht van namen van mensen die ooit aangemonsterd hebben op de VOC-schepen. Op de meisjesnaam van mijn moeder wel en ik denk zeker dat het een voorouder van mij is geweest: Een Johannes Schoemaker uit Delft. Mijn opa heette ook zo.

TOONDER WORDT 90 JAAR - Bommel-tekenaar Marten Toonder wordt binnenkort 90 jaar. In een interview in Trouw: "Toonder is niet bang voor de dood. Hij zou er wel enorm de pest in hebben dat 'dit verhaaltje dan uit zou zijn'. Maar misschien dat er na zijn dood wel weer een nieuw verhaaltje begint. Hij gelooft in ieder geval heilig in reïncarnatie. Wat daarvoor nodig is: 'onthechten'. Volgens het boeddhisme, een van de vele godsdiensten die Toonder in zijn leven heeft bestudeerd, wordt al het materiële aardse bestaan uiteindelijk stof. ,,Er bestaat niets dat zo belangrijk is, dat het eeuwig kan zijn.'' Niet langer hechten aan materieel bezit dus, want alles is vergankelijk. ,,Moeilijk, hoor. Je moet het begrip 'onthechten' eerst begrijpen voordat je het snapt. Dat kan pas als je ouder wordt, denk ik.''

NEDERLANDSE BERGEN - Utrechts Nieuwsblad-collega Erik Vercouter heeft de website www.dme-xperience.nl ingericht, waarbij dme staat voor Dutch Mountain Experience. Hoewel de site de indruk wekt niet actueel bijgewerkt te zijn, moet gezegd dat het ontwerp fraai is.

GLASTUINBOUW - Wel een mooie manier om je eigen beroepsgroep te promoten: www.beehappy.nl "Wilt u meer weten over de tuinbouwwereld? Surf dan langs veredelaars, kwekers, veilingen en handelaren. Kijk hoe groenten, bloemen en planten worden geteeld. Heeft u een vraag over glastuinbouw? Of wilt u uw mening kwijt? Deze site helpt u verder." Er zijn ook recepten te vinden.

BEATLESWEEK III - De link van vandaag www.beatlesagain.com . Liever iets meer weten van andere artiesten? Probeer deze pagina eens, met een wereld aan verwijzingen naar iedere denkbare zanger/-es.

NIEUWE LOGLIJST - Webloggers blijven actief in het verzinnen van nieuwe dingen (ondanks dat Remco Sikkema andere geluiden laat horen op zijn website - rechts beginnen). Er is nu een lijst waarmee weblogs op verschillende eigenschappen vergeleken kunnen worden. Niet dat ik er ook maar iets van snap, maar het ziet er kleurrijk uit.

MEDIANIEUWS - Een verzameling medianieuws: De AutoTelegraaf.nl site wordt gekoppeld aan de papierenuitgave. +++ Dagblad van het Noorden met een betaalde digitale versie. +++ PCM verwacht dit jaar geen verbetering van de advertentiemarkt. +++ Porno, politiek en internet blijken niet goed samen te gaan. Duidelijk verhaal van Marie-José Klaver.

LOSSE LINKS - Er is een nieuwe versie van AdAware uit, waardoor je ongewenste spionnen uit je pc kunt verwijderen. +++ Er zijn nu ook digitale Leica's. +++ De moderne vader leest de sprookjes niet meer voor, maar toont ze in flash. +++  Goed nieuws: Rijksuniversiteit Groningen neemt de Hortus in Haren over. +++ PandaDroom wordt de nieuwe attractie in De Efteling, meldt Tourjour. Het is een samenwerkingsproject met het WNF. +++ Over hoe je een beter printbaar weblog kunt maken. +++ Reclameschoenen als promotiemiddel. +++ Handige lijstjes om ergens aan te beginnen: http://soyouwanna.com/ +++ Een site die niks te melden heeft: www.nonplace.com


Kies: Lindenburg.nl | Dagelinks.nl |Internet100.nl | Archief-start