Archief Dagelinks.nl Juni 2001

ZATERDAG30062001
 1. RADIOSTUDIO'S- Jingle-producenten Melvin Jakobs hebben een verwijzingen pagina gemaakt naar radiostations op internet; SoloRadio staat er ook bij, maar die pagina is nogal kaal als je dat vergelijkt met die van anderen. Er zijn hele fraaie exemplaren bij met 360° graden-foto's in de studio en links waar je naar jingles van het bewuste station kunt luisteren. Na de zomervakantie de website van SoloRadio ook maar eens gaan optuigen.
 2. LINDA ZEGGELAAR: KIP EN EI - Hé Linda Zeggelaar heeft er een site bij: www.kipenei.nl met allerlei weetjes en recepten. Betrap mezelf er op dat ik sites waarvan ik de maker ken altijd leuker vind dan van onbekenden. Linda als journaliste van de Leeuwarder Courant ooit ontmoet bij een persconferentie van At Home.
 3. LONESTAR - Beetje country-achtig, maar met het klimmen der jaren ben ik dat op de een of andere manier steeds leuker gaan vinden: De muziek van Lonestar. Lycos biedt de mogelijkheid kennis te maken met het nieuwe album van de groep en je kunt de single in Windows-media-formaat ophalen.
 4. GEEF VOOR MKZ-BOEREN - Mooie site en voor een goed doel natuurlijk: Geef MKZ-boeren toekomst. "Het lijkt zo gewoon: een landschap met koeien en schapen. Misschien is het vanwege die vanzelfsprekende schoonheid van het boerenland, dat dit landschap door de eeuwen heen een bron van inspiratie is geweest voor kunstenaars. Generaties lang al brengen boeren er hun kinderen groot en verdienen ze er hun dagelijks brood. Het is een traditie van eeuwen die niet verloren mag gaan." En zo is 't.
 5. BOMEN VOOR KOEIEN - In het verlengde van het voorgaande, de site "Bomen voor koeien". Een citaat: "Bomen voor koeien is een campagne die we allemaal samen doen. Gezamenlijk dragen wij ons steentje bij aan een kleurrijk en diervriendelijk landschap. Dat is mooi, omdat het landschap in zekere zin een weerspiegeling is van onszelf. Als je wil zien wat voor mensen er in een streek wonen, dan kijk je hoe ze met hun omgeving omgaan." Nooit zo bij stilgestaan eigenlijk...
 6. GEMEENTERAAD - Een bedrijf dat een site opzet over het gemeenteraadswerk in heel Nederland. Vreemd eigenlijk dat de Vereniging van Gemeenten niet tot zoiets in staat is. De site www.gemeenteraad.net ziet er aardig uit.
 7. BMW IN FILMS - Opmerkelijk ontwikkeling automerk BMW gaat films laten maken en zendt die uit via internet. De bedoeling is een bepaald sfeertje te scheppen waardoor de kijkers zeggen: Kom laat ik eens een BMW kopen, want dat is wel cool.
 8. LOSSE LINKS - Even in de gaten blijven houden, werkt nu nog niet, maar binnenkort wel: www.jongeren-nop.nl (ze zijn daar trouwens lekker met internet bezig in Flevoland, meer dan in de rest van deze regio...) +++ Ga je deze zomer naar Zeeland? Dan kun je naar een nieuwe radiozender luisteren: www.beachfm.nl 
VRIJDAG 29062001
 1. LOSSE LINKS - Drukke vrijdag, daarom alleen wat losse links: Het Amerikaanse programma Survivor heeft problemen met de natuurbeschermingsorganisaties in Afrika vanwege een nieuwe serie van het programma. Hier de site over het vorige programma, dat zich in Australië afspeelde, waarvan je nog een vrij lang stuk in real video kunt zien. De BBC daar en tegen is op zoek naar 25 kandidaten die mee willen doen aan een loopgravenoorlog! +++ Betere veiligheidsmaatregelen bij het, Roskilde-popfestival, waarbij vorig jaar negen mensen in het gedrang omkwamen. +++ Makkelijk slagen aan de universiteit van Rottumeroog. +++ Schit-ter-end fotografisch overzicht van de vorige eeuw (dank aan Sikkema) +++ Millosovic voor het internationaal gerechtshof (ambtelijke pagina's, die dat nieuws nog niet eens melden) Misschien heeft de oorlogsmisdadiger zich al via internet op zijn verblijf in Scheveningen voorbereid? +++ Tegenwoordig heeft ook echt iedereen het ANP-nieuws op zijn site, net als Trouw, die er een handzaam overzicht van maakt. +++ Hendrikje van Andel-Schippers uit Hoogeveen, de oudste inwoner van Nederland, is vandaag 111 jaar oud geworden. +++ Oldtimer-dag in Ruinerwold met 720 wagens op zaterdag 18 augustus. +++  De Franse overheid heeft een wet aangenomen waarin bepaald is dat het Franse deel van internet gearchiveerd moet worden. Het zou gaan om 100.000 websites. +++ Wegener doet Radio 10 FM ook in de verkoop, maar het al dan niet hebben van een etherfrequentie is daarbij cruciaal. "Derk Jolink, directeur van Radio 10 FM zegt de huidige situatie te betreuren. Jolink kan niet ingaan op de situatie bij zijn radiozender, die door Wegener dreigt te worden verkocht. Bij een veiling is de waarde van Radio 10 FM afhankelijk van de wel of niet gewaarborgde continuïteit van de zender", meldt Broadcast Magazine.
DONDERDAG 28062001
 1. CD'S BINNENSLURPEN - Uiteraard uiterst illegaal, maar wel een opmerkelijk ontwikkeling. Op www.millenniummusic.nl zijn complete cd's binnen te halen, waaronder bijvoorbeeld de nieuwste Hitzone 15. Wat het anders maakt dan voorheen is dat gebruik gemaakt wordt van een nl-domeinnaam, waardoor de eigenaren wel erg makkelijk te achterhalen zijn. De makers maken gebruik van een al langer bestaande slimme truc. De eigenaren van allerlei gratis internetschijfruimte controleren hun computers altijd op de extensie .mp3, dus noemen ze hun muziek .doc, zodat het een tekstbestand lijkt. Wat bijzonder is dat je eerst een programmaatje moet ophalen bij de site en dat zet zelf op je computer de bestanden weer om naar .mp3. Daarna hoef je het zelf maar weer om te zetten in .wav (bijvoorbeeld met het gratis programma www.musicmatch.com ) en je kunt je eigen cd branden. En wie er dan ook nog de bijbehorende hoesjes bij wil hebben gaat naar www.cdcovers.cc , waar je kunt zoeken op Hitzone 15 en binnen no time heb je de voorkant, de achterkant en de print op de cd zelf binnen.
 2. KUNSTZINNIGE ZWOLSE SITE - De Hannema-de Stuers Fundatie heeft een heel kunstzinnige website gemaakt. Gevolg is wel dat doel en navigatie nogal onduidelijk zijn. Het ziet er als geheel wel fraai uit, maar als je als toevallige passant hier terecht komt weet je echt niet waar het over gaat. En ook als je snel wilt weten wat er te zien is moet je wel even puzzelen. Een overzichtelijke knoppenpaneel op de startpagina zou een uitkomst zijn.
 3. EN WE MAILEN XOOK - Vroeger (héél vroeger) stopten geliefden briefjes onder een steen, waar ze die dan stiekem onder vandaan haalden. Op die manier wist niemand van hun relatie. De site www.xook.nl is eigenlijk zo'n moderne steen. Via de site kun je communiceren met iemand die je net in de kroeg ontmoet hebt, maar die je niet direct je eigen e-mailadres wilt geven.
 4. WATERPRINS - Niks van gezien in de media en toch is het alweer de laatste dag van het Jeugd Water Forum, dat gehouden wordt in Vlissingen. Prins Alexander heeft bij dit "event" een website geopend en deed dat onder andere door het intypen van de "statement" : "Water = Everybody's Business" . En zo is het maar net.
 5. LOSSE LINKS - Voor als je je pagina's niet gearchiveerd wilt hebben door zoekmachines. (tip Tonie) +++ In januari al genoemd, maar nu hebben ze een eigen domeinnaam www.kwootjes.nl 
WOENSDAG 27062001
 1. VANDAAG IN VOETBAL-HISTORIE - Na This day in Music is er nu ook This day in Football, waarop bezoekers kunnen lezen wat er vandaag in de voetbal-geschiedenis is gebeurd. Wel erg Engels georiënteerd. Verder is er nog het Team van de dag en wie er jarig is: Vandaag zijn dat Michel Platini en Lee Croft.
 2. INTERNET HULP - Altijd handig zo'n adresje waar je gratis je website kunt laten aanmelden bij een heleboel zoekmachines ineens. Bovendien geeft www.JimTools.com ook nog allerlei adviezen over Meta Tags en het gebruik van plaatjes. Er is ook een onderdeel waarbij je kunt kijken of jouw website ook voorkomt in de top 50 van een zoekmachine. Belangrijk daarbij is dat je beide velden invult, want zet je alleen de url neer en geen zoekterm val je altijd buiten de top 50. En uiteraard zijn adviezen om te zorgen dat je in de toekomst hoger genoteerd staat.
 3. DE KRANT DUUR? - BN/De Stem verdedigt zich tegenover zijn lezers en beantwoordt de vraag "Is de krant duur?". "Gemeten aan de oud-papierwaarde die je er na lezing aan overhoudt, is de krant duur. Maar is ie dat ook gemeten aan het leesplezier en de informatiewaarde die dit product oplevert? En is de krant ook duur als je de prijs (f. 1,38 per krant voor de jaarabonnee, thuis bezorgd) afzet tegen die van het kopje koffie of het pilsje dat je bij het lezen drinkt, of het halve litertje benzine dat je verstookt om de kinderen naar school te brengen en weer op te halen?"
 4. XOIP STERFT - Het duurt niet zo lang meer of Xoip, de gratis fax-service via internet,  bestaat niet meer. Als gebruiker kreeg ik deze week een mailtje: Als ik door wil gaan kost me dat 33 gulden per kwartaal of 100 gulden per jaar. Te duur voor een aardigheidje. Er is nog een Nederlands alternatief (www.message4you.nl ), maar een woordvoerder liet vanmorgen in De Volkskrant al weten dat ook zij binnenkort geld gaan vragen. Er zijn wel alternatieven (www.efax.com), maar die werken met buitenlandse nummers en dat is natuurlijk niet leuk voor de verzenders. Meer mailen maar lijkt mij, bijvoorbeeld naar fax@dagelinks.nl Anders zou je www.itopia.com kunnen proberen; een Belgisch bedrijf dat hetzelfde belooft.
 5. DREMPELS WEG - Veel website blijken slecht toegankelijk voor gehandicapten. Drempels Weg besteedt daar aandacht aan. Jacko van Dijk, Pascal Ursinus, Paul Erkens en Theo van Leur zijn door staatssecretaris Vliegenthart benoemd als ambassadeur voor Drempels Weg. Ieder van hun vertegenwoordigt een groep mensen met een handicap, waartoe zij ook zelf behoren. Zij hebben inmiddels verschillende websites onder de loep genomen.
 6. HOOFDDOEKJE - Meedoen aan een discussie over of een griffier van de rechtbank in Zwolle een hoofddoekje mag dragen kan hier. Er zijn al reacties als: "Vrouwe Justitia is blind. Zij spreekt recht zonder aanziens des persoons. Dat komt onder andere tot uitdrukking in de kleding die bij de rechtspraak wordt gedragen. Zwarte toga en witte bef. Allen zijn voor het recht gelijk (behalve hier en daar een klassenverschil). Versierselen of kledingstukken die verwijzen naar andere overtuigingen dienen in de rechtszaal achterwege te blijven. Geloven doet men in de kerk, arbeid verricht men op het werk. (het woord kerk gebruik ik multireligieus, ik bedoel daar ook de moskee en synagoge mee). Wanneer iemand de versierselen van zijn/haar geloofsovertuiging hoger acht dan de regels van de Nederlandse rechtspraak dan is de consequentie dat hij/zij niet bij de rechtbank kan werken. Hetzelfde geldt voor een homoseksuele leraar die les wenst te geven op een islamitische school."
 7. ARCHEOLOGISCHE WANDELING - Met als thema 'Het mes in Zwolle' wordt 30 juni van 11.00 uur tot 16.00 uur een wandelroute door Zwolle gehouden. De route, opgezet als een dwarsdoorsnede van de stad, doet onder meer zowel het laagste (de nieuwe parkeergarage onder 'het Eiland') als het hoogste punt van Zwolle aan. Ook wordt stil gestaan bij de historische opgravingen bij de aanleg van de nieuwe parkeergarage onder 'het Eiland', de grootschalige ingrepen van de '60 - '70er jaren in de binnenstad en de reactie hierop door middel van het woningbouwplan van Theo Bosch en Aldo van Eyck.
 8. GROOVE SAMENWERKING - De site www.groove.net biedt de mogelijkheid om door middel van een programma op een veilige manier een samenwerking via internet met collega's aan te gaan. De preview versie is gratis op te halen. De professionele uitvoering kost 125 gulden. "De preview is geen bèta, maar een volledig werkend programma, dat particulieren gratis mogen gebruiken", schrijft Jan Libbenga in Computer Totaal. Hij is behoorlijk enthousiast over het programma.
 9. ZELF UITZENDEN - Op www.radiodestiny.com is een programma te vinden waarmee je zelf programma's kunt uitzenden via internet. De recensie in Computer Totaal is niet zo lovend: "De weergave van sommige zenders doet denken aan ontvangst via een kortegolfradio na zondsondergang". Maar ze zijn wel enthousiast over de mogelijkheden: "Geloof ons, niet is mooier dan zelf radio maken!". Dat kan ik alleen maar beamen.
 10. LOSSE LINKS - Het aantal Eco-keurmerken is met 70% gestegen, zo constateert Skal, een organisatie in Zwolle. +++ Belgische krant De Standaard bestaat 25 jaar en laat daarom 25-jarigen ("jong en ambitieus") de krant maken. +++ Het komt wel erg als "knippen en plakken" over de informatie op www.landenweb.nl , maar daarom niet minder handig, zeker zo voor de vakantie. +++ Een simpele zeilboot - www.funboat.nl - maar moet wel bijna 6000 gulden kosten. +++ Op www.mviva.com is binnenkort ook gesproken Nederlands nieuws te horen, meldt Adformatie.+++ Nog nooit van gehoord en toch worden ze al sinds 1965 gehouden: www.koninkrijksspelen.nl  (volgende maand weer) waarbij vierhonderd sporters tussen twaalf en achttien jaar en hun begeleiders uit de drie Rijksdelen Aruba, Nederlandse Antillen en Nederland tegen elkaar sporten. Klinkt nogal feodaal, eigenlijk. +++ En, mocht u het nog niet weten, het woord van de week is "skeg". Zegt het voort!
DINSDAG 26062001
 1. SINEAD ZEGT JA - De Ierse zangeres Sinead O'Connor (34) gaat trouwen met een journalist die ze slechts een paar maanden geleden ontmoette. De gelukkige is Nick Sommerlad, een in Dublin gestationeerde verslaggever voor de Britse Pers Associatie. Volgens Sommerlad gaan ze in de zomer van 2002 trouwen.  De twee verliefden kennen elkaar sinds februari van dit jaar. Sinead heeft twee kinderen uit eerdere relaties: Jake (13) geboren uit het huwelijk met drummer John Reynolds en Roisin (5), een dochter geboren uit de relatie met de Irish Times columnist John Waters.
 2. JAGEN OP GRADEN - Als ik in de reclame zat zou ik het mailtje van Hans Grit gebruiken voor een campagne: "Dagelinks: Je link naar een beter leven!". Via deze site is Hans enige tijd geleden gewezen op de site www.confluence.org . Het doel van de makers is om de plekken waar de lengte- en breedte graden op de globe elkaar kruisen in beeld te brengen. Uiteraard zijn die plekken eigenlijk vrij willekeurig omdat de mens ooit eens heeft besloten van die denkbeeldige lijnen over de aardbol te trekken. Maar het idee is wel leuk. Door goedkopere apparatuur is het eenvoudiger voor iedereen om via satellieten bijna tot op de meter nauwkeurig zijn/haar positie te bepalen. En dat heeft Hans dan ook gedaan toen hij op vakantie was in Noorwegen. Inmiddels is zijn bijdrage ook te zien op de site. Dat het niet makkelijk was is ook te lezen: Het kruispunt lag midden in een moeras.
 3. FRASIER BEST BETAALD - Televisie psychiater Frasier (de spin-off van Cheers) blijkt de best betaalde acteur te zijn in de geschiedenis, zo meldt de BBC. De acteur Kelsey Grammer heeft een contract getekend voor de seizoenen 2002 en 2003 en daarbij is afgesproken dat hij een bedrag van 1,6 miljoen dollar per aflevering krijgt!
 4. LEKKER FRANS - Ook zo'n zin in vakantie? Kauw hier dan maar even op: "Bonjour! Vous trouverez ici l'accès à toute l'information touristique française. Découvrez les régions françaises et préparez vos vacances. Nous sommes prêts à vous accueillir. A très bientôt et bon séjour en France !" De nieuwe site van het Franse bureau voor toerisme. Nog véél meer handige reislinks, o.a. naar een site waar je plaatjes van vreemde bankbiljetten kunt bekijken. (NB: Dit is de laatste vakantie dat we in Europa buitenlands geld nodig hebben...)
 5. INTERNETBANEN - Dat het economisch niet zo goed gaat met internet zal de meeste mensen wel duidelijk zijn. Er zijn al collega's geweest die met enig genoegen zeggen: "Zie je wel, allemaal hobbyisme!", daarbij de kracht van het medium negerend. Want voor élke journalist is internet een prachtig medium, zowel als bron, maar ook als manier om je materiaal te publiceren. Maar wie dan toch wil somberen moet op deze pagina kijken naar een overzicht van alle ontslagen in de "dot.com-sector" in Amerika.
 6. AD VANDERVEEN - Terwijl ik dit tik luister ik naar de muziek van Ad Vanderveen. Een cd die ik van collega Adri van Drielen heb gekregen. "Lijkt net op Neil Young", zei hij. Ben ik niet helemaal met hem eens. Maar het is wel leuk. "Be your own best friend", staat nu in de repeat, erg mooi, kippevel-muziek. Wat een talent herbergt ons land!
 7. SMILE! - Heeft geen enkel nut natuurlijk, maar is wel leuk: Op www.smilies.nl kun je 700 smilies vinden in allerlei gemoedstoestanden. Te gebruiken in mail of op websites. Ik voel me zo:
 8. LOSSE LINKS - De rechtbank in Amerika heeft bepaald dat uitgevers niet zomaar verhalen van Freelancers in de archieven van hun online publicaties mogen plaatsen. Ze overtreden daarmee de auteursrechten. +++ Leuke domeinnaam www.sorrygates.com kun je gratis het Star Office-pakket krijgen, met onder andere tekstverwerker en spreadsheet en volledig uitwisselbaar met het veel duurdere programma van Microsoft. +++ Vakantiefilm: www.spykids.nl (tips webstylemail) +++ Nederlander wil best 5 gulden per maand betalen voor meer privacy op internet. +++ Dokument van de NCRV heeft een eigen website. Het aardigste daarvan is het uitgebreide archief; zo worden televisieprogramma's ook minder vluchtig. +++ Italië en Turkije willen meer invloed op de inhoud van internetpagina's... +++ Amerika gaat zijn historische kranten archiveren, de site gaat pas in september echt open. +++ Vandaag begonnen: De nieuwssite www.en.nl van de PCM-kranten, strakke vormgeving maar wel érg kleine lettertjes.
MAANDAG 25062001
 1. MR BELLER - Bij wel meer sites weet je niet direct wat je er mee moet doen, maar ze zijn wel zo intrigerend dat je verder klikt. Op www.mrbellersneighborhood.com speelt zich een soort Coronation Street-soap af. De belevenissen en bewoners van een wijk in New York. Je blijft klikken om te lezen wat voor een mensen er wonen en wat ze doen. (tip collega Serge Westerdiep).
 2. VAKANTIE MET KINDEREN - Ouders.nl komt met een handzaam lijstje voor ouders met tips voor de naderende zomervakantie: "Maak vantevoren een tas met kleine, ingepakte verrassinkjes. Denk daarbij ook aan zoiets simpels als ballonnen (lekker piepen en door de auto laten vliegen), de bekende boerderij-stickers voor op het raam, beestjes met zuignapjes voor op het raam, en kraaltjes om te rijgen." Er is nog een aparte pagina over "krijsen op de achterbank". De site verwijst ook nog naar www.kindereczeem.nl en www.babyallergie.nl
 3. BOEKEN OP REIS - In de vakantietijd zijn de schappen van de bibliotheken meestal maar voor de helft gevuld. De andere helft van de boeken is bezig aan een wereldreis, ligt op een tafeltje voor de caravan in Zuid-Frankrijk of zit in een koffer onderweg naar Mexico. Wie heel modern wil kijken of het boek van zijn of haar gading beschikbaar is bij de bibliotheken in Overijssel kan van deze link gebruik maken: www.overijsselcatalogus.nl 
 4. LAPTOP BEVEILIGEN - Dat je laptop gestolen wordt is al erg, maar nog erger is het als andere mensen in jouw verhalen of berekeningen en rapporten zitten te snuffelen. De site www.solagent.com denkt daar een oplossing voor gevonden te hebben. Je kunt daar een programma kopen dat zich "onzichtbaar" nestelt op je laptop en op het moment dat de dieven internet opgaan legt het contact met de server van SolAgent. Als die inmiddels bericht heeft ontvangen van de diefstal vernietigt hij de bestanden op de laptop. Enige manco: De dief moet wel gaan internetten...
 5. WOONLASTEN - "Centrum voor onderzoek etc." heeft een mooie site over de woonlasten in verschillende gemeenten. Kan handig zijn als je gaat verhuizen en je hebt keus uit meer plaatsen.
 6. LOSSE LINKS - Een website van de gerenommeerde British Library die verwijzingen biedt naar 52.000 krantensites over de hele wereld. +++ Belgische maritieme sites gecombineerd in www.boegbeelden.org +++ Het nut ontgaat mij volledig, maar voor wie in geld doet is het misschien leuk: www.beleggen-is-fun.nl +++ In Amerika kan het zo warm zijn dat ze daar een "trottoir eier bak wedstrijd" kunnen houden. +++ Een onnodig moeilijke website over glamour en show in Nederland: www.Glamago.com 
ZONDAG 24062001
 1. ZWOLSE WERELDREIZIGER - Wat een leven zeg: De wereldreis op een koopje van Ramon Stoppelenburg uit Zwolle. Na Frankrijk zwerft hij nu door Engeland en is nu in Liverpool, de geboortestad van het wereldberoemde pop-viertal The Beatles. Wie wil weten hoe het hem daar vergaat kan dat hier lezen. Het is wel verstandig zijn site op een rustig moment van de dag te bezoeken (zoals nu zondagmorgen), want anders komt alles wel heel traag in beeld. Ongetwijfeld het gevolg van de enorme toeloop van bezoekers uit de héle wereld.
 2. LAATSTE GULDEN - Waarom er nu zo'n rare aap moet staan op de laatste gulden is me niet duidelijk. Of moet het een feestbeest voorstellen, dat wel blij is dat de gulden verdwijnt? O, sorry, had eerst verder moeten lezen: "Medio 2000 is er door het Ministerie van Financiën een speciale wedstrijd uitgeschreven. Leerlingen van de hoogste klassen van het basisonderwijs kregen de uitdaging om een ontwerp te maken voor de laatste gulden. Daaruit is een bijzonder ontwerp gekozen van Tim van Melis, leerling van basisschool 'Ds Swildens' in Gemert. Zijn creatie toont een vlaggend leeuwtje, dat vrolijkheid uitstraalt. De laatste gulden zwaait zichzelf uit. Om onze nationale trots nooit te vergeten."
 3. GRATIS SOFTWARE - Kijk dit is nu leuk bedrijven die gratis radio-automatiserings-software ter beschikking stellen: "At the 2001 NAB show Arrakis Systems will be introducing its new Windows PC software for live and automated On Air Radio, and this software is FREE! No expensive PC or sound card is required. Digilink-Free operates on PC's costing less than $1000 using the built in sound capabilities of the PC itself. Arrakis still recommends its world standard Digilink IV workstation for satellite automation, and we would love to sell you one. However, we are tired of seeing broadcasters pay many thousands of dollars for software that is no more complex than a spreadsheet or word processor." Net gedownload, m'n reactie volgt hier nog...Compleet programma, de vormgeving is niet fraai, de bediening niet simpel, maar er zit een uitgebreide handleiding bij en het kan écht alles wat een professioneel programma ook kan. Dus bijvoorbeeld het "uur vol maken" als op het hele uur nieuws moet komen: Dan worden nummers maximaal 3% of versneld of vertraagd, zodat ze mooi eindigen bij het tijdsein. SL.
 4. NAAR ONDERWERP - Het internet gerangschikt naar onderwerp, dat is de gedachte achter de Nederlandstalige website www.topicmagazines.com , het gaat dus niet om het verkopen van tijdschriften, zoals de naam zou doen vermoeden. Als je bijvoorbeeld op "dieren" klikt krijg je verwijzingen naar een onderwerp als "reddingshonden".
 5. VIERDAAGSE - Nijmegen wordt binnenkort overspoeld met wandelaars. Het is ditmaal de 85-ste editie van de bekende vierdaagse. De routes zijn ook al opgenomen op de site (eerste dag naar de Betuwe): www.4-daagse.nl 
 6. OFFICE-VERVANGER - "Met onderdelen als Word en Excel is Microsoft Office uitgegroeid tot DE standaard voor het maken van teksten, brieven, rekenbladen en andere documenten. Voor thuisgebruik kleeft er echter een groot nadeel aan dit Office-programma, het is niet gratis. Easy Office is dat wel. Dit programmapakket is volledig compatible met Word en Excel. Je kan er dus bestanden mee maken in deze overbekende bestandsformaten, en Word en Excel-bestanden die je bijvoorbeeld per mail krijgt toegestuurd zijn in Easy Office te lezen en te bewerken. Behalve EasyWord en EasySpreadsheet waarmee je Word-documenten en spreadsheets kan maken bevat de suite ook EasyPresentation waarmee je o.a. animaties kan maken, EasyBookkeeper waarmee je de privé-administratie en uitgaven kan bijhouden, Easy Contact Manager, EasyZip en EasySpeaker wat je (Engelstalige) mail kan voorlezen. EasyOffice is een verbazend volledige vervanger voor MS Office. De volledige freeware versie is 27Mb groot maar er bestaat ook een "Tiny Version" van 4Mb die alleen de basis functionaliteiten bezit. Voor iemand die echter alleen op zoek is naar een programma om Word en Excell bestanden te lezen en te maken is dit een prima programma. http://www.e-press.com " (tip, evenals de 2 voorgaande, van www.dedigitalerevolutie.nl)
 7. LOSSE LINKS - Melvin & Jakobs komen 1 juli met een dj-plaza met allerlei informatie en links naar radiosites. +++ Een gratis gastenboek toevoegen aan je website. +++ Leuke site voor songteksten www.letssingit.com 
ZATERDAG 23062001
 1. AARDBEVING IN LIMBURG - In Zuid-Limburg heeft vannacht een aardbeving plaatsgevonden. Volgens de seismologen van het KNMI in De Bilt had de beving een kracht van 3,9 op de schaal van Richter. De eerste schok vond om tien over half vier 's nachts plaats. Vijftien minuten later gevolgd door een tweede met een kracht van 3,5. Even na vieren vond een derde grote schok plaats met een kracht van 3,2. Het epicentrum lag rond Heerlen. Ook rondom het Duitse Aken zijn de schokken gevoeld. ,,Het waren behoorlijke bevingen'', aldus een seismoloog. De beving deed zich voor op een diepte van ongeveer 5 kilometer en was daarom goed te voelen, zo meldt ANP/Planet Internet. Het KNMI laat met een kaartje zien dat bevingen wel vaker in die omgeving plaatsvinden.
 2. LAS VEGAS - Wie eens een uitstapje wil maken naar het Amerikaanse Las Vegas  kan een kijkje nemen bij www.lasvegas360.com waar je een hele reeks ronddraaifoto's kunt bekijken. Wel veel foto's bij allerlei hotels en casino's, maar ja heel Las Vegas drijft daar op.
 3. ARCHIE BUNKER - Jeugdherinneringen na het zien van beelden uit de serie All in the Family. Acteur Carroll O'Connor, die aan Archie gestalte gaf, is overleden. Over de gehele wereld schijnen er nog steeds trouwe fans te zijn, ondanks dat de serie al lang van de televisie is verdwenen.
VRIJDAG 22062001
 1. SOLORADIO - Lindenburg is weer aan het knutselen geweest: SoloRadio heeft nu een eigen plekje gekregen op het web op www.soloradio.nl (die site breidt in de loop van de tijd nog wel uit). Maar de link blijft ook gewoon hier links boven staan, dus niks aan de hand. Verder (met mijn hartelijke dank aan de mannen en vrouwen bij IPD voor de vlotte service!) een eigen 404 Not Found-pagina gemaakt. Da's veel mooier dan de standaard pagina uit de browser. Het schijnt dat het een makkie is voor hostingbedrijven om dat in te stellen. Weten hoe het er uitziet? klik op: www.lindenburg.nl/ditiseenhelefoutelink.htm Dus als je een pagina verwijderd hebt of iemand tikt iets verkeerd in, zolang het eerste deel maar goed is, krijgen ze in ieder geval een (aanpasbare) correctiepagina.
 2. JE BENT JONG EN JE WILT A-WAY - Ongetwijfeld bedoeld om de vergrijzing onder het ledenbestand tegen te gaan heeft de ANWB de website www.a-way.nl gelanceerd. Met a-l-l-e-r-l-e-i informatie voor jongeren. Maar wàt een rare manier van navigeren! Je moet de startpagina naar allerlei hoeken slepen om de links te vinden. Vinden jongeren dat "vet gaaf"? Ik vind het alleen maar lastig.
 3. WERELDREIS IN 80 KLIKS - Voor jongeren (en ouderen) die op hun gemak een wereldreis willen maken is deze site: www.traveladventures.org. Daarop kun je in 80 klikken de wereld rond. Het idee is niet nieuw natuurlijk, maar deze uitvoering is aardig. (tip www.punaise.com )
 4. HABETS - Het is niet iedereen gegeven om met een videocamera voor het oog jan en alleman te interviewen en daar dan ook nog een leuk programma van te maken. De onderwerpen die Yvonne Habets bij de TROS aansneed waren wel aardig (zoals de Nederlandse huisarts in Spanje, laatst), maar er zaten toch shots bij waarvoor een beginner zich nog zou schamen.
 5. KRANTEN GELOOFWAARDIG - Onderzoek in Duitsland heeft aangetoond dat mensen kranten geloofwaardiger vinden dan internet en televisie. 
 6. ZELF REGISSEUR - Sony start met de site www.screenblast.com waarop je zelf scènes van films zou kunnen aanpassen. Het schijnt zelfs mogelijk te zijn dat je via je site je eigen creaties aan anderen gaat tonen.
 7. LOSSE LINKS - Het Solex-team komt binnenkort racen in Oldebroek. +++ Wie een andere zoekmachine dan Google op zijn site wil zou Track kunnen overwegen. +++ Nieuwssite PCM gaat www.en.nl heten. Mmm, saai en onduidelijk lijkt mij. Het blijkt het gevolg te zijn van het feit dat de uitgever het niet eens kon worden over de prijs voor de overname van www.nu.nl wat wel leuk en adequaat is. +++ Spelletjes voor kinderen www.speelzolder.com en gewoon wat anonieme tips www.justatip.com 
DONDERDAG 21062001
 1. VROEGE KOMKOMMERS - Vroeg me af hoe het met de perstribune van de Zwolse studenten journalistiek zou zijn, blijken die al met vakantie te zijn! Voordat ze de deuren van het pand achter zich dichttrokken hebben ze nog wel een pagina met komkommer-sites gemaakt.
 2. WEBWONDER-TELLER - Nico Smulders uit Zwolle, een zeer toegewijd lid van de redactie van Dagelinks/Webwonder (noteert u dat even in het personeelsdossier juffrouw Jannie?), ontwikkelt een nieuwe toepassing voor Webwonder. Voor alle duidelijkheid, Webwonder.nl is het residu van Dagelinks, zeg maar. Het nieuwe project is nog in de testfase, maar heel leuk om te zien: Door op een link te klikken stijgt hij op de lijst (wel eerst reloaden). Op die manier krijg je een lijst met echt de meest populaire sites.
 3. NIEUWE WONDERS - Binnenkort ook een overzicht van de wonders van april, mei en juni. Hier onder vast een voorproefje (dat komt me ook wel goed uit, want heb het druk vandaag, morgen weer meer).  
  1. Dier als filmster
  2. Jaar van de talen
  3. Ruzie over Zuil van Lely
  4. Alle ambulancediensten
  5. Overzicht USA-emigranten
  6. Leuk dieet
  7. Hou van jou 100x
  8. Songteksten top 40-hits
  9. Gifwijzer
  10. Looney Tunes compleet
WOENSDAG 20062001
 1. .COM-BOEK VAN JOLE - Francisco van Jole heeft de laatste (30e) aflevering  van zijn "Herinneringen aan een dot.com" gepubliceerd. De hele reeks wordt gepubliceerd als een boek. Wat met tegenvalt is dat alle vorige afleveringen van internet verwijderd worden. Net als de boeken van Maurice de Hond, die ook nooit digitaal beschikbaar gesteld werden. Dat is zoiets als het geloof prediken, maar het zelf niet belijden. Maar ja de hypotheek zal ook wel betaald moeten worden. En ondertussen slaat Van Jole zo maar mooi een slaatje uit zijn tegenslag. Zal het bureau van Charles Schwietert wel gezegd hebben: "Maak van je mislukking je grootste kracht".
 2. TINEKE EN ADJE TERUG - Nog 14 dagen en dan klinkt het ouderwetse geluid van Radio Veronica van weleer weer door de ether. Via Radio 192, die overigens niet via die frequentie uitzendt, maar oud-Veronica-medewerkers schijnen een liefdevolle verhouding te hebben met de frequenties waarop hun station ooit uitzond, getuige Radio 538. De zendtijd van het station, in het Gooi en omstreken te beluisteren, wordt deels gevuld met oude programmabanden van de zeezender. En verder zijn er weer allerlei coryfeeën van vroeger dagen uit hun aanleunwoning gehaald, zoals Adje Bouman en..., jawel, Tineke (nee!!, voor radio zou je toch eigenlijk zoiets als een welstandscommissie moeten hebben, grapje, ben voor vrijheid, blijheid maar mijn knop gaat wel om. Waarom staat er nu nergens een nieuwe, jonge frisse meid op die een leuk radioprogramma presenteert? Het valt trouwens sowieso tegen met de vernieuwing op radiogebied. Wanneer breken de tijden weer aan dat je op vrijdagavond de tv uitzet, net als met Curry en Van Inkel, om naar de radio te luisteren?)
 3. WAT IS EEN INTERNETREDACTEUR? - BN/De Stem, waar ze de voormalig hoofdredacteur van www.nu.nl nu als hoofdredacteur hebben, over wat de functie internetredacteur inhoudt: "Internetredacteur is zowel een vak als een status aparte. De functie is zo nieuw dat nog niet vaststaat wat wel en wat niet hoort, hetgeen dagelijks tot verrassende verwikkelingen leidt. Wat rondom het papier al begin vorige eeuw afgebakend was, moet voor de digitale editie nog afgesproken worden."
 4. PENNEN EN BOTEN - Pennenfabrikant Bic (die overigens ook bootjes maakt, waarvan ik er één voor de kinderen wil kopen voor de zomervakantie, want die opblaasdingen zijn om de haverklap lek en wie kan ze plakken...?) heeft een startpagina met links naar allerhande zaken.
 5. LOSSE LINKS - Nieuwe zoekmachine www.botje.nl waarvan ik nog niet zeker weet of ie nu goed is of niet. +++ Weer een flashfanaat aan het werk op www.stopstopwoorden.nl . Ondanks dat het allemaal nodeloos traag is is het idee is wel leuk: Je kunt hier je stopwoorden begraven (tip Volkskrant). +++ Nog wat leuke tips van de Daily Wacko (still going strong after all those years!): Iemand die met een tros met gewone balonnen gaat vliegen en -handig!- een pagina waarop je bestanden zou kunnen converteren.
DINSDAG 19062001
 1. GOING BACK TO MY ROOTS - Toch altijd weer leuk om te zien dat er veel meer "Alexander Lindenburg" (tja, dat is de officiële naam) rondlopen op deze aardbol. Op de mooie zoekmachine www.rootsweb.com wordt gezocht in allerlei genealogische-bestanden.
 2. SWIEBERTJE - Gelukkig Swiebertje heeft ook een plek gevonden op internet., De begin- en eindtune zijn te beluisteren, er zijn enkele geluidsfragmenten en zelfs een videofragment. Het is de bedoeling dat er een verhaal van de week komt van deze zestiger-jaren televisie-zwerver. Het zijn fragmenten uit de boeken die toen verschenen met gezellig ouderwetse tekeningen er bij. Leer nu uit de site dat de lieve huishoudelijke hulp Saartje al in 1970 is overleden. Ook Bromsnor is terug bij zijn Schepper.(tip www.goedenmorgen.nl
 3. CALL ME NOW - KPN heeft een nieuwe melkkoe bedacht. Het gaat om www.callmenow.nl waardoor bedrijven een knop op hun website kunnen plaatsen. Als een bezoeker daar op drukt wordt hij door het bedrijf gebeld. KPN zorgt dat het nummer doorgestuurd wordt. De prijs die daarvoor gerekend wordt is fenomenaal: eenmalig 150 gulden, 99 gulden per maand, 9 cent per gesprek plus 50 cent per minuut. Kassa! En dan te bedenken dat je als bedrijf vaak al de functie van een "automailer" hebt op je website en dan ben je dus véél goedkoper uit: Je maakt een knop met "vul hier uw telefoonnummer in en ik bel u binnen een kwartier terug" en verzend, die gegevens worden door de automailer naar het e-mailadres van je mobiele telefoon (via www.genie.nl te krijgen) gestuurd en voila, je kunt 24 uur per dag als kleine ondernemer altijd direct terugbellen en dat voor veel minder kosten!
 4. LINK VAN MICROSOFT - Als het waar is wat Netties schrijft dan is dit een bedenkelijke praktijk van Microsoft. Lees mee: "Momenteel is het zo dat, wanneer je een webpagina ontwerpt, je controle hebt over de links die je stopt achter woorden of zinnen van die pagina, en je zelf kan bepalen naar welke andere pagina's op het net die links je bezoeker voeren. Maar met de nieuwe vinding Smart Tags neemt Microsoft een stukje van die macht over. De ontwerper van een website heeft gelukkig nog wel de optie om het mechanisme uit te schakelen. Om te beginnen zal Microsoft de Smart Tags gebruiken om de surfer te sturen naar de namen van bedrijven, sportteams, universiteiten en scholen. Je komt op een website, je ziet een bepaald gemarkeerd woord (dat zou een kronkellijntje onder het woord hebben) en wanneer je op dat woord klikt wordt je naar een nieuwe site gevoerd. Net zoals bij de gewone links, alleen bepaalt jouw browser welke site dat is. Voor sport- en educatieve links word je naar de officiële webadressen van die instellingen gevoerd. Voor bedrijven word je naar de MSN site van Microsoft gevoerd, waar je informatie vindt over de bedrijven. Nog meer macht dus voor Microsoft. Begrijpelijk dat er kritiek op het nieuwe onderdeel is? Stel je voor dat jij bedrijf X bent, dat koffie maakt; elke vermelding van het woord 'koffie' op jouw pagina voert je bezoeker echter naar de website van je aartsrivaal Y, want die komt voor in de Microsoft lijst..."
 5. BIG BROTHER - Er worden kandidaten gezocht voor een nieuwe reeks voor het programma "Big Brother", door een online kwis kun je kijken of je een geschikte kandidaat bent. Je moet dan onder andere antwoord geven op de vraag: "Als je thuis komt, tref je vreemde slipjes/boxershorts aan. Het is overduidelijk dat je partner de gastheer/vrouw is geweest van een veel te wild feestje. Wat doe je?"
 6. OORLOGSLEED - Je wordt er telkens weer stil van als je leest van het oorlogsleed dat de Joden is aangedaan. Op de site www.candles-museum.com staat het relaas van overlevenden van de Nazi-concentratiekampen: "I am asking you, the reader, somebody, please help me somehow find my twin sister. I have been searching for her since 1945. If you have a heart, help me find my twin sister. Her number, tattooed on her arm, is A-4931; her name was Martha Klineman. I don't know what her name is today."
 7. LOSSE LINKS - Gratis de Telegraaf-koppen op je website. En dan te bedenken dat er een tijd is geweest dat ze als de dood waren dat je doorlinkte naar hun verhalen! +++ Een vacaturebank voor vrijwilligers met bijna 6000 "uitdagingen". +++ Veel spelletjes op www.bonus.com +++ Een vrolijker manier om met wanbetalers om te gaan: De debiteuren felicitatiedienst. +++ Scouting valt binnenkort ook onder de ARBO-wetgeving: Kampvuur? Eerst een vergunning jongens! +++  Puberale rekenmachines. +++ Speciaal voor iedereen die bij pz, pardon personeelszaken, werkt. +++ Een online dino-museum. +++ Handleiding om met Flash 5 te werken. +++ Overzicht van alle BBC-programma's.
MAANDAG 18062001
 1. NETHERLANDS - Wel leuk om te lezen wat de Amerikanen over Nederland schrijven. Grappig dat ze om de oppervlakte van ons land aan te geven zeggen: "slightly less than twice the size of New Jersey". En wist je dat we 451 km kustlijn hebben of dat er gemiddeld 1,6 kind per vrouw geboren wordt en dat het Rooms Katholieke geloof door 34% van de inwoners beleden wordt (36% is niet gelovig, 25% protestant, 3% moslim en 2% anders) De link gevonden via deze leerzame startpagina.
 2. EERSTE WERELDOORLOG - Wie ooit bij Verdun tussen de resten van wat ooit een dorpje was heeft rondgelopen kan zich een beetje een idee vormen van wat een ellende zich hier heeft afgespeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Of van het monument waar nog een paar bajonetten boven een bult zand uitsteken: Militairen werden door een ontploffing bedolven onder het zand. Een deel van deze geschiedenis is terug te lezen op www.worldwar1.com Een wat onoverzichtelijke site overigens, die nogal storende verwijzingen heeft naar commerciële elementen (reizen naar Verdun, verkoop posters). Om een overzicht te krijgen van de site kun je het best hier beginnen.
 3. ALLES OP EEN RIJ - Heb jij wel alles op een rijtje?, jawel hoor, het staat zelfs op internet www.allesopeenrij.nl Met informatie over wat de meest gestolen auto was vorig jaar (Opel Kadet bijna 3000), een overzicht van alle zestig delen van de Kameleon, de top 5 van stelen van de baas (nr 1: Valse declaraties indienen), de top 20 van de vaderlandse geschiedenis en een overzicht van de hoofdstukken van het Oude Testament en veel, veel meer!
 4. LOSSE LINKS - Cursus leren overtuigen van anderen. +++ Het gaat niet om techniek, maar om mensen bij websites. (tips www.leren.nl ) +++ Een vier jaar durende expeditie naar Antarctica. +++ Voor mensen die willen leren werken met het programma Photoshop: www.fotosoep.nl  +++ En er is een nieuwe aflevering van SoloRadio met Eurythmics, Semisonic, Crowded House en Simon & Garfunkel.
ZONDAG 17062001
 1. BIOLOGIE LES - Lekker handig dit soort sites, die allerlei informatie die met één onderwerp te maken hebben bundelen. In dit geval biologie. "Zoek de zeven verschillen tussen jouw hersenen en die van een ezel, lama en kangeroe" en "Snij eens een mens in plakjes. Het lichaam van een dode Amerikaan in flinterdunne schijfjes gezaagd en als digitale plaatjes opgeslagen". Zoals te verwachten zijn de meeste links wel Engelstalig.
 2. CHRISTOPHER REEVE - De man die roem verwierf met de rol van Superman, Christopher Reeve (48), gaat een boek schrijven over de lessen die hij heeft geleerd sinds hij zes jaar geleden volledig verlamd raakte na een val van zijn paard. Het boek gaat "Niets is onmogelijk" heten en komt in de herfst van 2002 uit. "En het beste nieuws is, je hoeft geen Superman te zijn om het te kunnen", laat Reeve in een verklaring weten. In zijn tweede boek, het eerste heette "Still here", gaat hij schrijven over het belang van familie en vrienden. 
 3. NATUURVRAGEN - Een echt webwondertje dit: Natuurvragen, een co-productie van Vogelbescherming in Nederland, Belgie, Duitsland en Frankrijk, Vlinderstichting, Stichting Eekhoornopvang, Stichting Egelopvang en het IVN (Instituut Voor Natuurbeschermingseducatie). Daarop kun je werkelijk van alles vinden over de dieren in de tuin: Vogels, eekhoorns, egels, kikkers, vlinders en vleermuizen. Over wat ze moeten eten en over hun behuizing. Je kunt ook je eigen vragen per mail sturen. Erg mooi.
 4. ALGEMEEN LACHBLAD - Peter Voskuilen is de initiatiefnemer van het www.algemeenlachblad.nl met allerlei onzinnige verhalen die "om de een of andere reden de gewone krant niet gehaald hebben". Lezers kunnen zelf hun bijdrage leveren, waarbij als voorwaarde staat dat: "Een artikel mag geen schijn van twijfel bevatten - het Algemeen Lachblad moet te allen tijde haar 100% geloofwaardigheid blijven behouden". Maar ja, dat is nu al twijfelachtig als je de verhalen leest: Vrouw ontdekt doofheid man na 20 jaar huwelijk! en Vrouw liet handlijnen operatief verlengen!. Maar ja, wat geeft het?
 5. LOSSE LINKS - Een online stripboekhandel, waar je zo op het oog wel heel veel kunt kopen. +++ Uitvinder computer biedt excuus aan voor nadelige kanten van vondst. +++ Veronica heeft dan wel geen tv-zender meer, maar ze gaan toch op zoek naar talent deze zomer: http://talentscouts.veronica.nl/ +++ Denk er om, deze week is het www.straatspeeldag.nl +++ Rampen, branden en ongelukken bij www.112tv.nl (bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Gooi & Vechtstreek)
ZATERDAG 16062001
 1. WALKER BROTHERS - "The sun ain't gonna shine anymore, the moon, the moon ain't gonna rise in the sky". Prachtige muziek uit 1966, je galmt het zo weer mee in de auto of de badkamer. De volledige tekst van de song en het wat trieste verhaal van de Amerikaanse zangers die alleen waardering kregen in Europa. Het nummer komt overigens voor in de weekend-editie van SoloRadio. Ze zijn ook de eerste deelnemer van de liefdesliedjes Top 100 op www.hou-van-jou.nl Elke week een nieuwe. Suggesties daarvoor aan: postmaster@hou-van-jou.nl 
 2. VIERDAAGSE KAMPEN - Hoewel her en der in het land de  wandelavondvierdaagse vanwege de MKZ-dreiging werd afgelast ging het in Kampen gewoon door. Daar hebben ze er ook meer werk van gemaakt dan anders. Wie meegelopen heeft kan nog eens nagenieten op www.avondvierdaagsekampen.nl Er zijn maar liefst vier fotoboeken gemaakt met plaatjes van de deelnemers. Jammer alleen dat de meeste van te ver af zijn gemaakt, zodat je geen gezichten kunt herkennen.
 3. UTRECHTS NIEUWSBLAD - Een link met een wachtwoord gekregen voor een interne site van het Utrechts Nieuwsblad, over hoe ze daar hun internetsite maken en wat ze nog willen verbeteren. Dat is bedrijfsinformatie, dus dat kan ik niet delen, maar op die pagina stonden ook verwijzingen naar de persoonlijke sites van enkele (internet)redacteuren daar: Erik Verkouter, Henk van Ess en Muriel Reineman.
 4. SITECAST - Dankzij Muriel vond ik de site www.sitecast.nl , waarop je op een hele simpele manier nieuws voor je website kunt krijgen. Meer en mooier dan de knipperende banner van www.nu.nl . Heb het meteen maar als experiment hier links in de balk toegepast. Weet niet hoe lang ik dat laat staan, omdat dit soort voorzieningen het laden van een pagina vaak flink vertraagt.
 5. RADIO NATIONAAL UIT GB - Radio Nationaal is het wachten op een frequentie-verdeling in Nederland zat en heeft zenderruimte in Engeland gekocht en is vanaf 1 juli via de middengolf te beluisteren. De site: "Om niet langer te wachten op steeds weer uitgestelde beslissingen van de Nederlandse overheid gaat Radio Nationaal uitzenden via een zeer sterke zender (3.15 Mega Watt ERP), die gesitueerd is in Orfordness, in het Zuidoosten van Engeland. Algemeen Directeur Karel van Cooten: “Wij kunnen echt niet langer wachten tot de politiek eindelijk duidelijkheid verschaft over hoe en wanneer de frequenties verdeeld gaan worden, dus hebben we op dit moment geen andere keus. Natuurlijk gaat onze voorkeur nog steeds uit naar een binnenlandse FM-frequentie, maar voor de Nederlandse muziek in het algemeen en onze luisteraars in het bijzonder, is het van het grootste belang dat we zo snel mogelijk overal te ontvangen zijn. Daar zijn we nu in geslaagd!”. De uitzendingen op 1296 AM beginnen zondag 1 juli om 12 uur ’s middags. Tot de dj-staf behoren onder andere Bart van Leeuwen en Jan Rietman.
 6. WOODSTOCK-TERREIN - Infbobeat meldt plannen voor het Woodstock-terrein in Amerika: "The owner of the land where the original Woodstock festival was held has announced his plans for the site. Billionaire Alan Gerry - who has owned what was formerly Max Yasgur's farm in Bethel, N.Y., since 1996 - unveiled the design for an outdoor amphitheater that seats 17,500 last week. The stage and 3,500 seats will be covered by a translucent glass roof that will "reflect the sky during the day and glow at night," while the rest of the venue will be lawn seating, according to area newspaper The Times Herald-Record. The architect for the project, Richard Meier, also designed the Getty Center in Los Angeles and the Barcelona Museum Of Contemporary Art in Spain. Construction on the $40 million project should begin next year, with the opening set for 2004."
 7. HITS EN HISTORIE - Het Amerikaanse gouwe-ouwe radiostation WCBS heeft een prachtige site, onder andere met een overzicht van popnieuws dat vandaag eerder in de tijd gebeurde.
 8. ERFELIJKE ZIEKTEN - Krijg altijd spontaan jeuk of een lichte pijn als ik in een boek of tijdschrift over een bepaalde ziekte lees. Voor mij is deze site over erfelijke ziekten dus ook niet zo geschikt. Wel mooi gemaakt overigens en ziet er ook aardig compleet uit.
 9. HEKEL AAN FLITSERS - De TufTuf-club (uit Twente?) heeft een géwéldígé hekel aan flitspalen. Ze houden er een actueel archief bij over welke palen werken en welke niet en waar gecontroleerd wordt. Compleet met foto's. Over een mij zeer bekend traject in Zwolle-zuid schrijven ze: "Op de ringweg Zwolle is een gedeelte een 50 km/uur zone, ivm werkzaamheden. Dit is een stukje weg onder een spoorviaduct door. Zo'n 100 meter na het bordje "Einde alle verboden" geeft mijn Quintezz plotseling vol alarm. Achter een bord van het tankstation blijkt een beruchte IJssellandse kliko te staan. De Quintezz sloeg pas alarm naast de Kliko! Daar moeten dus foto's van gemaakt worden! Na de auto uit het zicht bij het tankstation geparkeerd te hebben, maak ik met de weggooicamera, die altijd in mijn auto ligt, een aantal foto's. Tot mijn verbazing maakt de betreffende controleur ook een foto van mij met zijn weggooicamera". Meer soortgelijk nieuws op www.flitspaal.nl 
 10. LOSSE LINKS - Minstens 50.000 bezoekers elke maand? Dan kun je adverteren via http://www.resultonline.com/ +++ Overzicht van culturele zomerevenementen in Gelderland. +++ Mooie filmpagina in het Nederlands: www.filmlijst.nl +++ 
VRIJDAG 15062001
 1. SCHOOLBOEKEN - Handig: Op www.educaplanet.nl kun je schoolboeken kopen en verkopen. Om er gebruik van te kunnen maken moet je wel eerst lid worden en of dat werkt? (Scholen moeten 150 gulden per jaar plus een dubbeltje per leerling betalen)
 2. DIGITALE VEEHANDEL - Veehandelaren zijn ook niet voor een gat te vangen. Zonder enige kans op MKZ-verspreiding verhuizen koeien en paarden nu via www.webcattle.nl  van eigenaar.
 3. HITLIJST -  Ben er best wel een beetje trots op: Dagelinks.nl staat vandaag op de 367e plaats  in de top 1000 van Nederlandse link-sites. Nummer 1 staat - uiteraard - startpagina.nl. Opmerkelijk is daarbij overigens dat het aantal bezoekers van die pagina met 60.000 is afgenomen tot 1,1 miljoen hits. Nou ja, voordat ik aan dat aantal kom... Overigens probeert Nedstat daarmee zelf ook een linken-lijstje te maken en een deel van het Startpagina succes te kopiëren.
 4. EMAIL WISSEN - Weet niet of het werkt, moet het maar eens proberen: Een gratis e-mailprogramma dat er voor zorgt dat de berichten die je er mee verstuurt na een vantevoren ingestelde tijd vanzelf verdwijnen. Ook op de pc van de geadresseerde. Het programma schijnt ontwikkeld te zijn nadat Microsoft allerlei problemen voor de rechtbank kreeg door belastende mailtjes. http://www.disappearing.com/ 
 5. DAGBLADBEZORGERS -  Ik vind zelf die nieuwe reclame voor dagbladbezorgers (waarbij ze vier oude mannen in rolstoelen als doelpalen gebruiken) niet zo fris, maar het schijnt de jeugd wel aan te spreken. l Om meer bezorgers te vinden is een speciale website opgetuigd: www.worddagbladbezorger.nl , waarvan me de lol overigens ook volkomen ontgaat. Ach ik word oud. 
 6. ANDERS ZWETEN - Erg aardig is deze site met 'knagende vragen' (dank voor de tip Rob!)  Zo krijg je op de vraag Waarom ruikt het zweet van westerse volkeren anders dan dat van bijvoorbeeld Aziatische? Het volgende antwoord: Je raakt door te zweten afvalstoffen kwijt. Afhankelijk van de voedingsgewoonten heeft men andere afvalstoffen en ruikt het zweet dus verschillend. Typisch Nederlandse kost is mild gekruid, waardoor het zweet meestal alleen wat zurig ruikt.
 7. VOORKEUREN - Op www.backwash.com  kun je je 'abonneren' op een kanaal dat het dichtst bij je persoonlijke voorkeuren komt. Ze beloven je dan elke dag nieuwe links die dicht bij je persoonlijke interesse komt. Wat wel fijn is (nadat ik voor de voorkeur 'music lover' had gekozen) dat ze een toelichting bij elke link geven, zodat je er niet eerst naar toe hoeft te surfen. Want als er iets is wat ik stom vind zijn van die links in de trant van 'klik hier' zonder dat er bij staat waar het over gaat.
 8. LOSSE LINKS -  Een huis-aan-huisblad met een mooie website: www.urkactueel.nl +++ Nieuw in Amerika: Gratis 250 kleurige visitekaartjes krijgen met reclame voor andere bedrijven op de achterkant www.vistaprint.com  +++ +++ Het doel is natuurlijk wel goed, maar het komt allemaal niet zo uit de verf, de strijd tegen het inzetten van kinderen als soldaten. En de foto daarbij slaat helemaal nergens op www.child-soldiers.org  +++ Nieuwe pop in de handel, kost vijftig gulden www.bettyspaghetty.com +++ Leren hoe je advertentie-campagnes moet opzetten kan op www.adcracker.com 
DONDERDAG 14062001
 1. VERLEIDELIJK - Wat zeg je als je zomaar een knappe kerel of vrouw tegen komt? Op deze site wordt je geholpen met handige openingszinnen. Ze zijn in het Engels, maar dat maakt het alleen maar interessanter waarschijnlijk: "If I had a rose for everytime I thought of you, I'd be walking in my garden forever." (Tip Tonie)
 2. GROOTSTE FERRY - Waarschijnlijk alleen voor journalisten, maar je zou het kunnen proberen natuurlijk: Een gratis proefvaart met het grootste ferryschip op de Noordzee. The Queen of Scandinavia, die bijna 1800 passagiers kan vervoeren, meert op 30 juni voor het eerst aan in IJmuiden.
 3. OOIEVAARS MEPPEL - Tip van collega George Huisman: Een webcam bij een school in Meppel, die een nest met ooievaars in de gaten houdt. En nog leerzaam ook: "Na ongeveer dertig dagen broeden komen de ooievaarkuikens uit de eieren. De jongen worden niet met de snavel gevoerd zoals veel andere vogels dat wel doen. De ouders braken het voedsel voor hun kroost uit in het nest. Daarna mogen de kleintjes uitzoeken wat ze het lekkerst vinden. En eten dat ze kunnen! Een ooievaarsgezin eet per dag ongeveer 4 kilo voedsel op!"
 4. JEU DE BOULES IN ZWOLLE - Als voorbereiding op een lange lome zomer in Frankrijk: Ga jeu de boulen in Zwolle-zuid. Het Zuiderboeltje heeft een eigen baan en heeft 58 leden. De club bestaat al sinds 1991 (feest!-10 jaar). De site wordt actueel gehouden door secretaris Evert Koorman.
 5. MILJONAIR WORDEN - Wie wil dat niet, miljonair worden? Deze site zegt dat in feite "iedereen" miljonair kan worden, maar daarvoor zul je wel krom moeten liggen en heel zuinig zijn. Dan lukt het. Weinig lol dus tot het zover is en dan?
 6. PLATENVERZAMELING - Dj Richard van Keulen gaat niet graag onvoorbereid naar een feestje, dus heeft hij zijn complete platenverzameling op internet gezet. Wie hem nu boekt voor een dans-avond kan zelf vantevoren vast de muziek uitkiezen.
 7. JUST TESTING - De programma's van SoloRadio worden nu in Real Audio op deze website gezet. Ben eens aan het experimenteren geweest met de Windows Media Player, maar volgens mij kan mijn computer dat niet helemaal aan. Luister hier maar naar een stukje (één nummer en een jingle, probleem is dat het een beetje hapert). Wie zelf ook audio op zijn website wil zetten kan dat doen met de Real Producer (kies de gratis versie) of de Windows Media Encoder. Ook een gratis programma. In mijn nieuwe programma van vandaag onder andere een hit van The Kinks, mooie site over gevonden.
 8. LICHAAMSTAAL - Ooit in een grijs internet-verleden al eens over geschreven, daarom nu opnieuw aandacht voor www.lichaamstaal.com . Maker Frank van Marwijk over zijn site: "Iedereen maakt gebruik van lichaamstaal maar meestal zijn we ons daar niet zo bewust van. Mensen kunnen hun contacten verbeteren door zich meer bewust te worden van hun eigen lichaamstaal en de non-verbale reacties van anderen beter te leren herkennen. De site biedt een overzicht en beschrijving van de vormen van lichaamstaal en tips voor de toepassing daarvan".
 9. LOSSE LINKS - Wel grappig: Vaderdag-cartoons! +++ Een hele trage site, collega's waren er naar aan het kijken en dromen over het kopen van een huisje in het buitenland. +++ Is dit dan de toekomst, dat websites moeten bedelen om geld? "If you like this story, click here to pay me". +++ Ook uit de New York Times: De strijd van kijkers tegen web-advertenties. +++ Wegener koopt Scandinavische Baby Bag. +++
WOENSDAG 13062001
 1. JOBNEWS - Het gaat niet zo goed met de vacaturesites (Het zijn er teveel), maar www.jobnews.nl heeft nu wel een slimme advertentiecampagne: Zie je een foto van een vrouw, staat er onder "Stepsinstructrice - journaliste - moeder". Het gaat er om dat je bij de aanmelding al aan kunt geven wat belangrijk voor je is en hoe je de tijd het liefst ingedeeld zag. Dat wordt de nieuwe rijkdom: Dat je je tijd naar eigen idee kunt indelen, niet langer een loonslaaf zijn.
 2. SPANNENDE FILM - Dit lijkt mij een spannende film: "Harrison's Flowers", van de Franse regisseur Elie Chouraqui. Nadat de Tweede Wereldoorlog met ontelbaar veel films uitgemolken is nu een film over de oorlog in voormalig Joegoslavië. De film gaat over de echtgenote van een Newsweek-persfotograaf. Haar man is verdwenen in het oorlogsgebied en zij gaat hem opzoeken. (Het is een tip uit Carp, dat overigens ook een nieuwe website heeft. En op deze plaats: Petje af voor de redactie van -gratis blad!- Carp, dat daadwerkelijk journalistiek vernieuwend bezig is. Ik zou er zó abonnementsgeld voor betalen!)
 3. DOODS TONEELSTUK - Iets nieuws: Een toneelstuk in een crematorium. "Wat gebeurt er met je als iemand in je directe omgeving komt te overlijden? Hoe verwerk je zelf het verlies van een dierbare en hoe reageert de omgeving daarop? Al deze vragen komen aan de orde in de toneelvoorstelling 'Een sprookje over de dood', waarin twee jonge theatermakers, Rogier in 't Hout en Clinty Thuijls, laten zien dat de dood een wezenlijk onderdeel is van het leven zelf en niet iets waar een taboe op moet rusten. Op lichte humoristische wijze worden verschillende rouwverwerkende personages uitgebeeld. Zoals de echtgenote, de zoon en de broer", aldus de website. De voorstelling is o.a. te zien in het crematorium van Diepenveen nabij Deventer.
 4. INTERNET VERSLAAT REGIO-KRANT - Uit De Volkskrant van vandaag: "De traagheid van De Gooi- en Eemlander is illustratief voor de situatie in de regionale pers, zo viel vorige week te horen op een congres over civiele journalistiek in Zwolle. Omdat de oplagen dalen, moeten regionale kranten kosten besparen. Door schaalvergroting komen ze steeds verder van de burger te staan. Zeker de buitengebieden, waar ze weinig abonnees hebben, worden hiervan het slachtoffer." Maar uit die krant blijkt ook dat het met PCM, waar de Volkskrant deel van uitmaakt, ook niet allemaal rozengeur is.
 5. ZWOLSE FILMPJES! - Inhakend op het volgende is het bericht in De Swollenaer interessant. Dit jonge huis-aan-huisblad belooft met ingang van 18 juni met een website te komen waarop niet alleen nieuws en foto's uit deze Zwolse regio te zien zijn, maar ook filmpjes van allerlei gebeurtenissen rond de Peperbus. Ben benieuwd.
 6. ONLINE ROMAN - Over 10 jaar is het gewoon denk ik, dat je je boek compleet op internet ophaalt en in een e-book leest. Aglaia Kuipers heeft het boek IRL ("In Real Life") geschreven en er ook een aparte domeinnaam voor aangevraagd: www.irl.nl Inmiddels eerste hoofdstuk gelezen, maar is niet echt bijzonder. Dat is dan ook weer het nadeel van internet, dat er geen enkele schifting is. (SL)
 7. PRIJS VOOR VERHAAL - Over schrijven gesproken, hebt u nog wat liggen? "Het Parool en de Universiteit van Amsterdam loven 7500 gulden uit voor een scriptie die kan dienen als basis voor een opmerkelijk journalistiek verhaal". De jury bestaat uit Ronald Giphart, prof. dr. Michiel Baud en chef wetenschapsredactie Margriet van der Heijden. De prijs wordt als volgt gemotiveerd: "Elk jaar leveren duizenden studenten met bloed, zweet en tranen een afstudeerscriptie af. En elk jaar weer raken de meeste van die werkstukken slechts ingezien door een enkele docent, voorgoed in de vergetelheid."
 8. LOSSE LINKS - Voor een bedrag van 15 gulden per maand kunnen abonnees vanaf half juni onbeperkt nummers downloaden op www.soundstation12.com +++ De columns van Nico Dijkshoorn. +++ 
DINSDAG 12062001
 1. NELLY FURTADO - Maandag-editie van SoloRadio gemaakt met onder andere de nieuwste plaat van Nelly Furtado: "Turn of the light". Dacht dat ze met I'm like a bird een eendagsvlieg zou worden, maar ook deze volgende plaat mag er zijn. Verder de kanshebber op de zomerhit van 2001: "El Generalismo" van Fulanito. En ook oude muziek van Leo Unger, John Denver en Edison Lighthouse. Luisteren?
 2. DJ-LEKKERNIJ - Internet is de grootste etalage die je je kunt voorstellen. Moest je vroeger naar de winkel en daar een catalogus halen om vervolgens thuis weg te dromen met de gedachte: "Áls ik zoveel geld heb, dan koop ik dit...". Nu kun je gewoon achter je internetpc zoeken naar dingen die je graag zou willen kopen. Zoals bijvoorbeeld de nieuwe DN-1800F dubbele cd-speler van Denon. Een prachtig apparaat voor in de studio van SoloRadio. Nog wel even sparen...
 3. FEESTEN - Had Heineken al beslag gelegd op www.feestje.nl , nu is er een site de lucht ingegaan met www.feesten.nl (ze zijn zo slim geweest ook feestjes.nl te registreren). Daarop een startpagina met geselecteerde organisaties voor verschillende soorten feesten. Ze noemen zich de "feestmakelaar", oftewel een tussenpersoon die weer aan andermans diensten wil verdienen. Overigens bestaat er ook www.feest.nl, dat is eigendom van SiteWise Webmedia in Nijmegen.
 4. STAATSBOSBEHEER - Staatsbosbeheer heeft een aantal nieuwe activiteiten. Zoals een wandeling met een GPS-toestel, waarmee je met satellieten je positie in het bos kunt bepalen. Op de Utrechtse heuvelrug worden zes van die wandelingen uitgezet. "Met dit initiatief combineert Staatsbosbeheer de steeds groter wordende vraag naar individuele natuurbeleving en de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van navigatie", staat in een persbericht. Raar idee hoor: Straks lopen mensen in het bos meer naar van die kastjes te turen in plaats van dat ze aandacht voor de bomen hebben. Staatsbosbeheer werkt verder mee aan een "theaterspektakel" in een natuurgebied bij Almere. Waar moet dit allemaal naar toe?
 5. VEEHOUDERIJ - Het persbericht: "De rondetafeldiscussie over de toekomst van de veehouderij, "Op zoek naar perspectief" is op 18 juni van 15.30 tot 18.30 uur live via internet te volgen op www.sepveehouderij.nl . Initiatiefnemer SEP Veehouderijk maakt zo mogelijk de discussie - met onder andere minister Brinkhorst - te beluisteren".
 6. ABORTUSBOOT - Blijft toch een beetje een vreemd verhaal, de abortusboot die vanuit Nederland naar Ierland vertrekt. Waarbij het de bedoeling is om in internationale wateren vrouwen te aborteren. De initiatiefnemers (Women on Waves) lieten wel duidelijk blijken dat het om een symbolische actie gaat die de Ierse overheid op andere gedachten zou moeten brengen. Maar de website laat een ander verhaal zien: "Every year 20 million abortions are performed under illegal and unsafe conditions, resulting in the deaths of an estimated 70,000 women annually. In response to this medical calamity, Women on Waves has developed a mobile gynecological unit, the 'A-portable'. It can easily be loaded onto a ship, which enables it to travel to wherever it is needed worldwide. The 'A-Portable' can also travel by truck allowing it to go to countries where reproductive health services are legal but largely unavailable, for example due to war."
 7. MOORD OP MOORDENAAR - Mensen zijn altijd sterk in eufemistische uitdrukkingen, zoals gebruik van het woord "executie" bij de moord op Timothy McVeigh. Want, net zo min als hij het recht had het leven van 168 mensen te nemen, het ombrengen van de dader maakt de overheid net zo zeer tot moordenaar. Dat dit soort Middeleeuwse toestanden de gemoederen bezighouden blijkt uit het feit dat maar liefst 1400 journalisten zich hadden gemeld met het verzoek om aanwezig te mogen zijn bij het inbrengen van de gifinjectie.
 8. ATLETIEK KAMPEN - Bericht gehad van Dick Winkeler uit Kampen: "Sinds half mei heeft atletiekvereniging Isala'96 uit Kampen ook een eigen site met domeinnaam www.avisala96.nl . Het heeft heel veel tijd en inspanning (ook van anderen) gekost om deze site om het web te krijgen. Uiteindelijk is dat gelukt en ik ben er zelf redelijk tevreden over. Voor mij was het de eerste keer om iets dergelijks op te zetten, maar het is heel leuk werk. Mijn doel is de site actueel te houden (met natuurlijk hulp van anderen, want zonder informatie bloedt het dood) en hier en daar nog wat bij te schaven".
 9. NIEUWS UIT GIETHOORN - Giethoorn blijkt een hele fraaie nieuwspagina te hebben. Daarop onder andere meer informatie over "Rock around Giethoorn", dat binnenkort gehouden wordt. Ander evenement in Giethoorn is de gondelvaart, dat voor augustus op het programma staat. En wat gedacht van deze subliem simpele domeinnaam voor de tandarts ter plekke? www.detandartsingiethoorn.nl
 10. LOSSE LINKS - Bij BCR kun je een carrièretest doen, kijken of je nog wel op de juiste plek zit of juist een heel andere baan zou moeten zoeken. Om de hele test te kunnen doen moet je echter wel je e-mailadres prijsgeven. +++ Dat is handig. Een site met paklijsten voor de vakantie: www.meenemen.nl +++ 
MAANDAG 11062001
 1. ADVIES VOOR MANNEN - Curt is een soort "Lieve Mona" voor mannen. Op www.askmen.com kunnen mannen hun problemen met vrouwen voorleggen. Zoals te verwachten is het niet echt een "vrouwvriendelijke" site. Zo is er bijvoorbeeld een Top 50 van de mooiste vrouwen. (tip Het Parool)
 2. VERNIEUWD - Dit website www.zwolle40-45.nl, over de oorlogsjaren in de hoofdstad van Overijssel, is weer vernieuwd en uitgebreid. Onder andere aandacht voor het illegale Parool.
 3. HOOGSTE GEBOUWEN - Al zin in vakantie? Of dit jaar geen geld of tijd, dan kan een bezoekje aan www.skyscrapers.com verfrissend werken. Daarop kun je virtueel een rondleiding maken door de hoogste gebouwen van deze aardbol. Ook Nederland is hierin opgenomen. Van Amersfoort wordt bijvoorbeeld de 98 meter hoge Lieve Vrouwenkerk vermeld. Je kunt met een panoramafoto door Frankfurt lopen. Er staan helaas niet zoveel foto's op de site. Hoogste gebouw ter wereld is momenteel de Petronas Tower in Kuala Lumpur met een lengte van 452 meter!
 4. FESTIVALS - Liever in Nederland iets leuks doen deze zomer? Dan kan een bezoek aan www.festivalkalender.nl wellicht een idee opleveren. Zo kun je bijvoorbeeld komend weekeinde naar het Oerol-festival op Terschelling.
 5. BEOORDELING - Op www.sitecritique.net kan iedereen zijn homepage laten beoordelen door anderen. Je doet er ook nieuwe suggesties op, zoals the newscorridor, met links naar nieuwssites.
 6. BLUES MEPPEL - Klaas de Boer  en Peter Smid hebben een overzicht gemaakt van de festiviteiten tijdens het Blues Festival in Meppel. Daarop allerlei foto's en ook filmpjes van de bands die optraden.
ZONDAG 10062001
 1. DREAMCATCHER - Lijkt me ook wel een aardige baan, "Dreamcatcher", zo noemt Siegfried Woldhek zichzelf. Hij heeft een site die een 9,5 verdient (10en deel ik zelden uit). Leuke verhalen, prachtige foto's, die er tenminste niet knieperig op staan en héél veel cartoons van allerlei bekende mensen. Om dit allemaal te bekijken ben je wel even bezig. Een fragment uit een avontuur op IJsland: "Plotseling hou ik mijn adem in. Beide vogels beginnen in mijn richting te zwemmen. Het golfje voor hun borst laat onmiskenbaar zien dat ze recht op me af zwemmen. En ze blijven maar zwemmen. Honderd meter worden vijftig, veertig, dertig, twintig. In de volle zon, in een rechte lijn naar me toe! Mijn ogen zuigen zich vol en mijn camera klikt. Op vijf meters blijven ze liggen. Hun gloeiend rode ogen blijven me aankijken, nu eens met de ene kant van de kop, dan weer met de andere." De site is onder andere opgezet met hulp van www.since1982.nl (leuke domeinnaam!), met daarop ook een Engelstalig weblog.
 2. ZWOLSE DOMEINNAMEN - Het lijkt er op dat startpagina's voor en over Zwolle populair worden. Zo zijn recentelijk de namen www.zwolle-stad.nl , www.zwolle-info.nl en www.zwolle-zuid.nl geregistreerd. De eerste twee door Reniers Vossenberg Nijmegen BV en de laatste door de firma Dimensions uit Zwolle. Overigens staat er nog geen informatie op die pagina's, dus daar hoef je nog niet naar te kijken.
 3. LOLSTOEL - "Taaldier is een site die gaat over rolstoelhumor" zegt de bouwer van deze website. "Ik zit zelf in een rolstoel, en merk al lange tijd dat gezonde mensen het nog steeds moeilijk vinden om te gaan met rolstoelers. lolstoel.nl of taaldier probeert bij te dragen middels zwarte humor aan de integratie van gehandicapten." Zeer kleurrijke en muzikale site: www.lolstoel.nl en www.taaldier.nl (tip Moerstaal)
 4. BEN GESLAAGD - "Eindexamenkandidaten die hun examen met goed gevolg afleggen, kunnen dit wereldkundig maken door het uithangen van een vlag met de tekst 'Ben geslaagd!'. Ben heeft 50.000 'Ben geslaagd!' vlaggen gemaakt, die (na invullen van gegevens op een lijst) gratis zijn af te halen op de verkooppunten van Ben. De kandidaten die de vlag uithangen, maken kans op een reischeque ter waarde van 2.500 gulden", meldt Adformatie.
 5. MONGOOLS FEEST - Wat zijn tradities waard als ze niet in stand gehouden worden? In Mongolië wordt al gedurende duizend jaar elke zomer een worstelfeest gehouden. Dus ook nu, anno 2001, maar nu wel met een eigen website!
 6. ONOPVALLEND INTERNETTEN OP WERK - Tips om onopvallend te internetten in de baas z'n tijd op www.donsbosspage.com . Recentelijk heeft hij er een geluidenpagina aan toegevoegd. In Amerika werken mensen vaak in van die hokjes ("cubicle") en via deze site kunnen ze het geluid van rinkelende telefoontjes en het tikken op een toetsenbord simuleren. 
 7. LOSSE LINKS - Anoniem e-mailtjes versturen: www.emailt.nl +++ Over de geschiedenis van internet www.dejavu.org +++ 
ZATERDAG 09062001
 1. PETULA CLARK - Weer een weekend-editie van SoloRadio gemaakt, met onder andere "Don't sleep in the subway" van Petula Clark. Volgens het Hitdossier nooit in Nederland uitgekomen, maar het werd (volgens het boek Guinness British Hit Singles) in mei 1967 wel een hit in the UK. Hier de hele speellijst en meteen luisteren? Klik dan hier!
 2. SPION OP JE COMPUTER - Deel je je computer met anderen? Dan is het misschien handig om na te gaan of ergens dit programma draait. Het houdt namelijk stiekem in de gaten wat er op een computer gebeurt en maakt ook screenshots van de beelden op de pc.
 3. TEWATERLATING - De driejarige Sharon Schalk doopt vandaag de m.s., ‘Dependent’, een multifunctioneel zeevaartschip. Om 10.30 uur wordt het schip tewatergelaten. Vanaf 13.00 uur is de complete tewaterlating op het internet te zien op www.shipyardpeters.nl.
 4. MYSTERYLAND FLEVOLAND - Het vraagt wat uithoudingsvermogen, de hele tijd dansen op Mysteryland. "Op zaterdag 16 juni 2001 van 14.00 tot 6.00 uur vindt voor de achtste keer Nederlands oudste dancefestival Mystery Land plaats. Door een alsmaar groeiend aantal bezoekers zal dat dit jaar gebeuren op het reusachtige terrein van themapark Six Flags Holland in Biddinghuizen. Naast de enorme mainstage biedt het terrein van Six Flags Holland nu ook ruimte voor maar liefst zeven andere podia. Op de diverse podia worden verschillende stromingen dancemuziek gedraaid. Nieuw dit jaar is dat toeschouwers, naast een waanzinnige line-up en een mooi decor, nu ook kunnen genieten van de diverse attracties op het Six Flags Holland terrein. Nadere informatie omtrent de line-up is te vinden op www.mysteryland.nl. " Aldus het persbericht.
 5. SNEL STIJGEN - Tip van www.Alt0169.com om snel te stijgen met je pagina in de Nedstat-top 10. Het toont overigens duidelijk de "waarde" van dit soort tellingen aan en hoe makkelijk adverteerders (als die er al waren) voor de gek gehouden kunnen worden.
 6. CORRIE SCHRIJFT - Corrie Gerritsma (van de webcam) in haar rubriek bij HCC-net: "Voortgestuwd door een zacht snorrend elektrisch motortje varen we stapvoets door natuurgebied De Weerribben. Met mijn hand stevig om de helmstok geklemd loods ik ons tussen de zwiepende rietstengels door over de donkere sloten. Op de twee bankjes voor me zie ik de in regenkleding gehulde ruggen van vier vrienden. Ze turen om zich heen en praten met zachte stem, we zitten immers in een zogenaamde fluisterboot. Plots is er activiteit. “Ja, op elf uur!”
 7. LOSSE LINKS - HCC net sleutelt hard aan zijn eigen startpagina, niet schlecht.+++ Een overzicht van allerlei hebbedingetjes. +++
VRIJDAG 08062001
 1. GRONINGER BORGEN - Elders zouden ze het landgoederen/kastelen noemen, maar in Groningen heet het een Borg. Een fraai overzicht van alle Borgen in deze provincie, met een vreemd spel, waarbij je op een klassiek schilderij de loop van een geweer moet besturen om te schieten op zo'n landhuis.
 2. MANNENBLAD - Nederland is met FHM al enige tijd weer een "echt" mannenblad rijker, met moppen als: "Jongen en meisje worden verliefd. Meisje: "Ik hou van je!". Vervolgens gaan ze zich verloven. Meisje: "Ik hou véél van je!". Daarna gaan ze trouwen. Meisje: "Ik hou heel veel van je!". ...uiteindelijk gaan ze scheiden. Meisje: "Ik hou alles van je!".
 3. POPMUZIEK - Even sprakeloos, wat is dit een mooie site! Op www.popmuziek.nl staat een schitterend overzicht van alle concerten die op verschillende podia in Oost-Nederland gegegeven worden. Daarbij onder andere de popcentra in Hardenberg en Kampen.
 4. WEERBERICHT - Even opletten of het klopt, deze 10-daagse weervoorspelling op www.meteolink.nl : "Ons weer wordt voorlopig nog bepaald door een krachtig hogedrukgebied boven de Atlantische oceaan en een lagedrukgebied boven Scandinavië. Het blijft daarom tot en met dinsdag (licht) wisselvallig en koel. De middagtemperatuur zal tot woensdag rond de 16 graden liggen en op elke dag is er wel kans op wat regen of een bui. Totaal verregende dagen zitten er echter niet bij en de zon zal zich ook af en toe laten zien. Na dinsdag lijkt het erop dat het hogedrukgebied zich wat meer naar het Europese vasteland beweegt, dat betekend voor ons weer dat de kans op regen kleiner wordt en dat de temperaturen meer naar een normaler niveau (19 of 20 graden als maximum) gaan".
 5. BEESTENSPUL - Zoiets verdient wel steun, Dorien wil met haar beesten bij bejaarden en gehandicapten langsgaan om te zorgen dat ze minder eenzaam zijn: "Een dier kan het gevoel van eenzaamheid verkleinen. Het uitlaten geeft de broodnodige beweging en de sociale contacten kunnen erdoor worden bevorderd. Ook is het bewezen dat het strelen van een dier de bloeddruk verlaagt en voor een tevreden gevoel bij de mens zorgt."
 6. CARAVAN KOPEN - Nog op zoek naar een gebruikte caravan, tent of vouwwagen voor de komende zomervakantie? Wellicht kan een bezoek aan www.campingmarkt.nl helpen. Je kunt er ook je eigen gebruikte materiaal in de verkoop doen.
 7. INDEPENDENT BRAINS - Ziet er wel "cool" uit, deze www.independentbrains.com , een site voor freelancers om met elkaar ervaringen uit te wisselen. Werd vooral geraakt door de lay-out: Heel simpel, maar toch boeiend. Leuke foto op de startpagina.
 8. LOSSE LINKS - Wel handig zo'n beknopt lijstje met nieuwskoppen van Planet Internet. +++ Zou dit werken: Meldpunt voor vermiste GSM-toestellen. +++ De www.fruitsite.nl over hoe je kunt afvallen met fruit, vooralsnog alleen Engels en storend is dat elke link in een nieuw venster opent. +++ Cartoons van Kurf uit Delft, aardige stijl. +++ Radiostation krijgt 7000 dollar boete voor het spelen van een song van Eminem.
DONDERDAG 07062001
 1. INTERNATIONALE TENNIS RAALTE - In Raalte wordt het Satellite Tennis Toernooi gehouden en ook nu trekt het aankomend talent vanuit het buitenland aan. "Deze toernooien vinden over de hele wereld plaats en zijn bedoeld voor aankomende, vaak jeugdige tennisprofessionals. Zij kunnen tijdens deze toernooien circuitpunten halen, die worden omgerekend naar computerpunten voor de ATP Ranking. Een Satellite Toernooi is als het ware het voorportaal voor het grote tennisgebeuren; de Challengers en de Grand Prix Toernooien."
 2. DIERENLIEFDE - Foto's van dieren en kinderen doen het altijd goed, is een van de regels in de journalistiek. Het valt dan ook te verwachten dat www.dierennieuws.nl goed is voor een flink aantal bezoekers. De site is dan ook fraai vormgegeven. Dat dat met liefde en overtuiging is gedaan blijkt uit de redactie: "De eindredacteur van DierenNieuws is dierenarts Peter Klaver DVM (Doctor of Veterinary Medicine) die na 13 jaar als de vaste dierenarts van Artis Zoo een nieuwe uitdaging ziet in DierenNieuws.nl." Omdat de site nog niet zo lang in de lucht is moet er nog veel ingevuld worden. Voor vragen aan de dierenarts moet betaald worden. Of dat werkt?
 3. DIJKFEEST IN NOP - Nog op zoek naar een feestje deze zomer? Dan is het Dijkfeest wellicht iets. Het wordt al voor het 26-ste jaar gehouden door de Katholieke Plattelands Jongeren. Op het programma staan ditmaal onder andere Skik en Abel. En ook al is het op 30 juni slecht weer, dan is er een alternatief binnen.
 4. PUNAISE IJSSELMUIDEN - Dirk Jan Stuij uit IJsselmuiden beheert www.punaise.com, een prikbord waarop allerlei zaken geprikt zijn die een mens dagelijks nodig heeft. Het zijn vooral recepten en verwijzingen naar restaurants, maar ook - trots! - een link naar Dagelinks.
 5. TOERISTISCHE ROUTES OVERIJSSEL - Wandelen door Overijssel kan je over het www.tuinpad.nl , waar ze nu weer pronken met hun koeien. De wandel- en fietsroutes zijn niet vanaf de site te printen (dan was er te weinig aan te verdienen), maar als boekje te koop. Het gaat om meerdaagse wandelarrangementen, boerenwandelroutes en er zijn 36 kuierroutes met elk een lengte van zo'n 20 kilometer.
 6. ZAANSE MOLENS - Buitenlanders kunnen "Zaanse molen" niet uitspreken, maar ze vinden ze pràchtig. In "the land of wooden shoes" moet je niet alleen naar de bollen in de Keukenhof kijken, maar ook naar de molens. Maar...nu kunnen ze gewoon thuis blijven en alle molens bekijken.
 7. LOSSE LINKS - Een webcam op het Kremlin: Kijken of we Beatrix nog ergens zien lopen. +++ Als je niet weet waar je eigenlijk wel zou willen wonen in de Verenigde Staten: www.findyourspot.com +++ En als je dan wilt emigreren, dan moet je hier kijken wat er allemaal bij komt kijken voordat je je in de VS mag vestigen. +++ Dit weekend: www.haagschepaardendagen.nl 
WOENSDAG 06062001
 1. BELANGRIJK NIEUWS - Bericht van het ANP. Lees het rustig: "Veertien websites domineren 60 procent van de tijd die internetgebruikers in de Verenigde Staten online besteden. Twee jaar geleden waren dat er nog 110, blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Jupiter Media Metrix. Fusies, faillissementen maar ook gewenning aan het internet zijn de belangrijkste oorzaken van deze dominantie op het web. Vier bedrijven (AOL Time Warner, Yahoo!, Microsoft en Napster) tekenden zelfs voor de helft van de tijdsbesteding. Daarvan is AOL met bijna 32 procent weer de grootste. De nieuwigheid van het internet is eraf en daarom bezoeken gebruikers minder websites, aldus de onderzoekers. „Als je voor het eerst online gaat, doorzoek je het hele woud van mogelijkheden voordat je besluit waar je je vestigt. Hoe meer tijd je online besteedt, hoe minder verschillende sites je bezoekt.” Eenderde van de Amerikaanse internetgebruikers bezoekt minder dan tien websites per maand." Aangezien alles altijd eerst in Amerika gebeurt is dat ook hier het voorland.
 2. EUROTROTTER - Het is natuurlijk een gewone startpagina, maar de makers van www.eurotrotter.com hebben al wel (handig!) per land allerlei links verzameld. Een aangename manier om je vast voor te bereiden op je vakantie. Mmm, ik heb wel zin in pootje baden, terrasje, zon, fruit eten, een wijntje 's avonds.
 3. ERWTENSOEP - De anders zo tevreden erwtensoepgebruikers van Unox morren. Om hun ongenoegen te uiten hebben ze een website opgericht: www.erwtensoep.com . "Velen van u hebben in de oerhollandse winters genoten van de erwtensoep van Unox. Maar nu heeft ons oude vertrouwde blik plotseling een nieuw gezicht gekregen. In plaats van heerlijk erwtensoepgroen zoekt men nu naar cadmiumgeel en donkerblauw" En: "Van sommige dingen moet je gewoon afblijven met je vingers. Zeker als je reclamejongen bent. Had Het Nederlands Publiek eerst even gevraagd of er behoefte was aan een nieuw blik."
 4. NIEUWSSELECTIE - Slechts bedoeld als lekkermakertje kun je elke dag één item uit de door jou gekozen categorie lezen op Factlane. De bedoeling is dat je dan zo enthousiast bent dat je gaat betalen om dagelijks een selectie te ontvangen van de nieuwsitems van onderwerpen waarin je geïnteresseerd bent.
 5. VLAMMENDE TEKSTEN - Niet iedereen heeft een uitgebreid fotobewerkingsprogramma op zijn/haar computer en dan zijn sites als www.flamingtext.com een uitkomst. Daarop kun je heel creatieve dingen doen met teksten. Er zijn ook banners en buttons te maken.
 6. EFFE VANGEN - Met de gedachten "laten we nog cashen voor het te laat is" gaan allerlei bedrijven nu ineens geld vragen voor hun internet-activiteiten. Zo heft KPN het "klik-en-klaar" , waarmee in twee jaar tijd 13.000 bedrijven gratis internet opgeholpen werden, op en doet de klanten over aan dochterbedrijf XS4All, dat nu de normale hostingtarieven gaat hanteren. Gevolg is dat www.solomedia.com binnenkort verdwijnt, want dat had ik als geintje via dezelfde dienst aangevraagd, maar ben niet van plan er 200 gulden per jaar voor te betalen. Wie ook geld wil vangen is www.quickbrowse.com , waarvan ik links in de balk het gecombineerde dagbladenoverzicht gebruik: Meer sites in één pagina. De maker -een journalist overigens- gaat nu een tientje per maand voor zijn service vragen. Dáág!
 7. FAMILIEDOMEIN - Een nieuwe manier om oude koeien te verkopen. Op een flitsende pagina's worden mensen opgeroepen om hun familienaam als domeinnaam vast te leggen. Vlug, vlug! 
 8. LOSSE LINKS - Berichtje gehad van Petra Talens, die dagelinks gelinkt heeft op (weer) een nieuwe Zwolse startpagina. Kreeg echter niks in beeld op www.ikwilstarten.nl/zwolle.htm misschien later vandaag? +++ Microsoft vindt het tijd dat we weer onze portemonnee trekken en begint een Ikea-achtige campagne voor Office XP: Omdat jij het wilt! (Ik heb nergens om gevraagd en ben nog volmaakt gelukkig met Office 2000) +++ Tja wat moet je er mee, de 3000 platen allertijden met Queen als winnaar. +++ Onder andere spelen met de "one armed bandit" op www.splashworks.com Nog meer spelletjes: www.gamehippo.com +++ Radiostationzoeker: www.publicradiofan.com +++ Gramsbergen is weer actief.
DINSDAG 05062001
 1. STARTMENU TE KOOP - Waarschijnlijk zullen we dit verschijnsel de komende tijd vaker te zien krijgen: Sites die te koop staan. Sommige zullen daarna ten onder gaan en er na enige tijd als een spookhuis uitzien. Tot de betere buurten behoort echter www.startmenu.nl , dat nu voor 100.000 gulden te koop wordt aangeboden. Maker Henk is zo vriendelijk gewenst mijn tronie als een advertentie bovenaan de pagina te zetten en nu schieten de kijkcijfers omhoog.
 2. THE CLARKS - Nu bestaan ze al sinds 1988, maar pas nu valt dit plaatje mij op "Born too late" van The Clarks. Rustige rock over alle beroemdheden die al op deze aardbol rondgelopen hebben en die ze niet gekend hebben: "Cassius can you learn me to fight?".
 3. JEUGDHERINNERINGEN - Het leuke van internet is dat als je iets invalt je het in kunt tikken en er bijna altijd wel wat komt bovendrijven. Ik weet niet hoe ik er bij kwam, maar moest opeens denken aan de tv-serie "Alias Smith & Jones" een komische western-serie uit het begin van de jaren zeventig. Nu blijkt iemand er speciaal een domeinnaam voor aangevraagd te hebben: www.asjcollection.com . Daarop niet alleen het (treurige) verhaal van de hoofdrolspelers, maar ook foto's en allerlei tunes uit de serie als .wav-bestand. Dit is een voorbeeld van hoe je een onderwerp tot op het bot kunt behandelen: Prachtig, bijna om lyrisch van te worden. 
 4. TOERISTISCHE HOOGTEPUNTEN - Aad Struijs heeft een boek geschreven over de toeristische bijzonderheden van Nederland: "Het begon met een deur. Een brede deur. Geen gewone brede deur, maar 'de breedste deur van Noord-Brabant.' De rondleider vertelde het zonder in schaterlachen uit te barsten. Hij bedoelde het bloedserieus. Toen ik diezelfde week vernam, dat er alleen in Zaltbommel gootspoken te vinden zijn, dat je in Hanzerestaurants nonnenscheetjes kunt eten en dat in Schiedam de hoogste molen ter wereld staat, besloot ik al die toeristische records en rariteiten op te gaan schrijven. Op mijn permanente zwerftocht door het land verzamelde ik er in korte tijd meer dan 1500. Ze staan allemaal in Het Toppunt van Nederland." Hij heeft er nu ook een bescheiden website bij.
 5. ATLANTIS RADIO - Legale commerciële radio er bij in Nederland, Atlantis FM in Noordoostpolder heeft het voor elkaar gekregen. De programma's zijn nog niet te beluisteren, maar de website staat al wel in de steigers: www.atlantis-fm.nl 
 6. BOUW JE EIGEN RAKET - Nooit geweten dat het er zo simpel uitzag: Op deze site kun je de bouwtekeningen ophalen voor een Apollo-raket. Het is allemaal een kwestie van het juiste moertje en stekkertje op de goede plaats. (tip www.watnou.com )
 7. LOSSE LINKS - Arnoud Keizer uit 't Harde heeft als opdracht voor het vak Culturele Kunstzinnige Vorming een site gemaakt over de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg. +++ Meten hoeveel kilometer je met je muis hebt afgelegd. +++ Een tafeltje voor je laptop aan het strand! +++
MAANDAG 04062001
 1. PINKPOP - Mede door de dreiging van de MKZ zijn veel normale activiteiten voor deze dag al in een vroeg stadium afgelast. Wat er wel is - en dat al 32 jaar lang - is het Pinkpopfestival. Op de site een mooi overzicht van alle posters die in de loop der jaren zijn gemaakt. Op SoloRadio haal ik wat muzikale herinneringen op aan het festival dat ik in 1976 bezocht.
 2. ANTHONY QUINN OVERLEDEN - De acteur Anthony Quinn is gisteren in een, ziekenhuis in het Amerikaanse Boston op 86-jarige leeftijd overleden. Quinn kreeg bekendheid door zijn rol in Zorba the Greek. Blijkens zijn eigen website bleek hij meer gaven te hebben. Zo ontwierp hij zelf sieraden die hij dan via het web verkocht.
 3. ELKE BROWSER - Leuke tip van Smallzine: Een site waarop je kunt zien hoe je eigen webpagina er met verschillende browsers uitziet. Tot mijn verrassing is deze pagina zelfs nog heel behoorlijk te bekijken met een oer-browser vanuit de begintijd.
 4. ELBURGER BOTTERS - De Elburger botters hebben ook een thuishaven gevonden op internet. De houten zeilschepen uit mijn geboorteplaats worden dankzij zestig vrijwilligers in prima staat gehouden. Als opwarmertje voor de site: "Reeds rond het jaar 1500 was Elburg een vissersplaats van betekenis en de stad had een eigen vismarkt. De aangevoerde vis bestond uit zeeharing, bot, spiering, ansjovis en aal. In de loop der eeuwen liepen de vangsten terug. In het midden van de 18e eeuw bereikte de visserij in Elburg een dieptepunt. Bij de telling van de beroepen in 1749 werden in Elburg slechts drieberoepsvissers geteld. In 1892 was het aantal beroepsvissers weer gestegen tot 53. In 1930 telde Elburg maar liefst een vloot van 72 schepen bestaand uit de volgende typen: botters, pluten, bonzen en punters. Door de afsluitdijk liep vanaf 1932 het aantal vissers snel terug. Het sluiten van de dijk om de Flevopolder, in 1956, gaf de genadeslag."
 5. VOUWFIETSEN - Het kan een uitkomst zijn voor mensen die met de trein naar het werk reizen, of met de auto, maar die dan in een buitenwijk al parkeren. Ik heb het over de vouwfiets. Het zijn al lang niet meer van die simpele karretjes als in de beginjaren, maar kunnen bijna dezelfde prestaties leveren als een "echte" fiets. De prijzen zijn overigens wel hoog: Gauw 2000 gulden.
 6. ZIN IN ZOMER - Na zo'n herfstig weekend krijg je zin in zomer. Er op uit met tent of caravan. Lekker vakantie houden. Als je dan uitgekeken bent in je eigen foto-albi, dan zou je kunnen kijken naar de site die Etienne Laarman over Oostenrijk gemaakt heeft ("Op 11 uur rijden van Haarlem...")
 7. BRIEVENWEGERS - Telkens kan ik me weer verbazen over wat mensen verzamelen. Wat bijvoorbeeld gedacht van brievenwegers?
 8. ZEEMAN-WINKELS - Zeeman wil 1500 winkels in alle andere Europese landen openen. Hoe gaan die dan heten: Sailor for your socks? Ander kranten-nieuws: In Frankrijk schijnen de "liefdes-aanstekers" heel populair te zijn. Aan de kleur van de aansteker kun je zien in wat voor een stemming iemand is. Ze zouden natuurlijk ook trouwringen met een lichtje kunnen maken.
 9. GRATIS WINKELTJE - Op www.mytrade.nl kun je een gratis internet-winkeltje maken voor maximaal honderd artikelen. Als je meer producten wilt verkopen, dan zul je moeten betalen. 
 10. WERELDKINDEREN - De Wereldomroep heeft een nieuwe site gelanceerd voor Nederlandse kinderen die in het buitenland wonen: www.wereldkids.nl . Ziet er op zich wel cool uit voor deze doelgroep. Op de site o.a. een interview met Isabelle Brinkman, Radio 3 dj: "Isabelle weet precies hoe het is om Wereldkid te zijn. Zelf woonde ze namelijk toen ze jong was in het Belgische Antwerpen en op haar 17e was ze au-pair van een Wereldkid in Zwitserland. "In het begin had ik het eigenlijk niet zo door dat ik naar het buitenland ging verhuizen," vertelt Isabelle. "Het was juist wel spannend: nieuw huis, nieuwe kamer, nieuwe school en nieuwe mensen. Ik heb Nederland dus niet echt gemist."
ZONDAG 03062001
 1. EVEN SLIKKEN - Het was even slikken, maar ik heb de doelstelling van deze website uitgebreid met de volgende zin: "De praktijk heeft inmiddels geleerd dat het onmogelijk is om als eenling de in mijn ogen "perfecte website" te maken, wegens beperkte financiën (foto-rechten en ander materiaal dat je zou kunnen inkopen) en gebrek aan tijd (het moet gemaakt worden naast een normale fulltime baan en een gezin)." Plus dat ik gisteren na honderd afleveringen gestopt ben met de wekelijkse nieuwsbrief LindLink: Dank voor alle mailtjes die ik daarna mocht ontvangen! Ik probeer internet nu terug te dringen tot normale proporties en het in verhouding te scharen in mijn overige mediaconsumptie (radio, tv, krant). Maar wees gerust: Dagelinks.nl blijft.
 2. WANDELEN MET NELIS - Waanzinnige website is dit weer. Op www.woefwoef.nl laten allerlei honden uit Arnhem zien waar ze dagelijks uitgelaten worden. Het is een kunstproject van Wapke Feenstra, Arienne Boelens, Daniel Rodenburg. De beginpagina is niet duidelijk in wat je nu als bezoeker moet doen, maar de bedoeling is dat je klikt op één van de koppen van de voorbijflitsende honden en die laat je dan aan van foto's zien waar hij elke dag loopt. Ik koos voor Nelis en ik moet zeggen die loopt door prachtige bossen!
 3. ALLE OORLOGEN - Het was te verwachten dat als iemand een overzicht maakt van alle oorlogen die zich ooit op deze aardbol hebben afgespeeld dat dat een hele lange lijst zou worden. Boogolinks heeft zich er aan gewaagd en als je alles wilt bekijken en ook nog lezen, dan ben je wel even zoet. Van "Wie is wie in WOII" tot "De A-Bom, de beslissing". Er is o.a. ook een verwijzing naar www.hannieschaft.nl :"Jaarlijks wordt in Schoorl stilgestaan bij de arrestatie en gevangenneming van 427 Joodse Amsterdammers. Van kamp Schoorl werden ze gedeporteerd naar Kamp Mauthausen in Oostenrijk, waar zij werden gedwongen in een steengroeve te werken. Velen werden later geëxecuteerd of stierven door ondervoeding. Jaarlijkse herdenking bij Monument Schoorl maandag 11 juni, 14.00 uur bezoekerscentrum 'het Zandspoor'.
 4. OUDE KINDERBOEKEN - "De tien van Thor" en "Hoe Fred aviateur" werd zegt mij niks, maar mensen die begin vorige eeuw jong waren waarschijnlijk wel. Het zijn de titels van twee van de tientallen jeugdboeken die op deze website verzameld staan. "Iedereen herinnert zich nog wel een paar boeken die men in de jeugd heeft gelezen en waar men nog wel eens met plezier aan terugdenkt. Andere boeken uit die tijd kan men zich soms alleen nog maar vaag herinneren. De plaatjes van omslagen van oude kinderboeken helpen u misschien om plezierige herinneringen weer op te roepen en bijna vergeten boeken weer naar boven te halen. Weet u niet veel van oude kinderboeken dan kunt u hier kennismaken met voorbeelden uit de tijd die nu eenvoudig en doorzichtig lijkt", staat er als verantwoording.
 5. DIDGERIDOO - Jerry de Jonge heeft een website gemaakt over de didgeridoo. En wie niet weet hoe dit Australische instrument klinkt hoeft alleen zijn boxen aan te zetten en naar de site te surfen om de klank direct te horen. Het kan mij persoonlijk absoluut niet bekoren, maar wie er geen genoeg van kan krijgen kan de klanken zelfs als mp3-bestand ophalen! De maker heeft zijn voornaam op een creatieve wijze verweven met de domeinnaam: www.didjerrydoo.nl 
 6. LOSSE LINKS - Misschien wel handig om te bewaren: Een pagina met een overzicht van allerlei ftp-programma's. +++ Beetje onduidelijke navigatie op www.dutchsound.nl , de bedoelingen zullen ongetwijfeld goed zijn, maar die komen niet uit de verf. +++ Van Fries naar Engels, van 't Ken Net naar Can Not: www.twarresfans.nl 
ZATERDAG 02062001
 1. NIET-ROKEN - Sinds de landelijke niet-roken-dag van 31 mei is de Gerbera de officiële bloem om aan te geven dat je niet rookt. Op de site van de organisatie is het mogelijk om zo'n bloem virtueel aan anderen te sturen.
 2. ZWOLSE STARTPAGINA - Ziet er bepaald niet onaardig uit deze nieuwe startpagina van Zwolle. Een rijtje handige links, een frisse opmaak, wat eigenlijk alleen ontbreekt is eigen lokaal en regionaal nieuws. Nu wordt er alleen gelinkt naar de Zwolse Courant. Daarmee is het een pagina die in feite "iedereen" zou kunnen maken.
 3. TUBANTIA MULTIMEDIAAL - Twentsche Courant Tubantia heeft een hele mooie multi-mediale pagina gemaakt over het kampioenschap van FC Twente. De toekomst van de journalistiek: Niet alleen teksten, maar ook veel foto's en filmpjes met geluid! Voorwaarde is natuurlijk wel dat je een snelle internetverbinding hebt, want anders duurt het wel even voordat je filmpjes van twee minuten hebt binnengehaald. Overigens was een totaal-overzicht van alle filmpjes met een kort beschrijving van de inhoud in een balk links of rechts of op een aparte pagina wel plezierig geweest. En wat ook lastig is dat als je een foto aangeklikt hebt, de basispagina weer terug naar het begin schiet. De krant heeft ook een speciaal herdenkingsboek uitgebracht.
 4. MARIO GARCIA - Website- en krantengoeroe Mario Garcia heeft in Spanje les gegeven aan journalisten over hoe hun krant er uit moet zien. En hij heeft een handzaam lijstje gemaakt met tien tips. De essentie is in ieder geval: Maak het allemaal simpeler.
 5. DIT IS ZOMER - Onderwijzer Sipke Kloosterman weet het ook altijd simpel te houden op zijn webpagina's, maar ze zijn wel mooi. Telkens een ander thema. Ditmaal "Dit is zomer" met verwijzingen naar hoe ijs gemaakt wordt, waar je ijskarren kunt huren (!), waar de mooiste stranden zijn te vinden, zomerse kleurplaten en tientallen waterspelletjes.
 6. CABARET DOWNLOADS - Wie maar geen genoeg kan krijgen van Marc Marie Huijbrechts (de rijzende ster aan ons cabaretfirmament) kan op deze site MP3-fragmenten ophalen van hem. Lastig wel weer dat die als .zip-file zijn opgeslagen, waarschijnlijk om het hostingbedrijf om de tuin te leiden, aangezien aan MP3 niet zoveel meer valt in te pakken. Maar er zijn ook andere grootheden op www.cabaretdownloads.com 
 7. ZEVEN VRAGEN - Leuk journalistiekproject: http://sevenquestions.com , waarbij een journalist (Tom Mangan) de meest uiteenlopende mensen telkens zeven vragen voorlegt en hun antwoorden noteert. Alles is terug te vinden op de site, die overigens niet meer actueel gehouden wordt.
 8. GESTOLEN AUTO'S - Er zijn mensen die zo 5000 gulden beloning willen betalen als je een tip kunt geven die leidt naar de opsporing van hun gestolen auto. Het gaat hierbij dan wel om een Mercedes 500cl, met daarbij de intrigerende opmerking "heeft reparatieplekje aan achterruit". Dan ga ik denken: Zou die auto al eens gejat zijn door een ruit in te tikken en vallen we hier midden in een gangsteroorlog? Volgens de maker van www.gestolenauto.nl wordt er elke zestien minuten een auto gestolen in Nederland. Hoe weet ie dat?
 9. CYBERCAFÉ - Al vakantieplannen en je toch voorgenomen ook in die tijd je website bij te houden, dan is het wellicht handig om de reis voor te bereiden aan de hand van de internetcafé's die er op deze aardbol zijn: www.cybercafe.com. Dagelinks.nl gaat overigens beslist enige tijd "uit de lucht" deze zomer. Een verplichte beeldschermpauze, waarvan mijn huisgenoten naleving afdwingen door het lostrekken van alle stekkers en het barricaderen van de werkkamer. En gelijk hebben ze (zeg ik nu stoer), want een mens moet zo nu en dan even afstand nemen.
 10. LOSSE LINKS - Dit is wel weer erg op een koopje: www.krantlezen.nl met allerlei links naar krantensites. Daar hadden we Kidon toch voor? +++ Overzicht van onderwijs-gedenkboeken in Nederland, waar het boek dat mijn vader geschreven heeft ook bij staat. (Hij was schoolhoofd in Elburg) +++ "Weblogs zullen nooit zelf vooraanstaande nieuwsleveranciers zijn, maar ze zijn nuttig voor tips en om als journalist te mening van de samenleving te peilen", zoiets is de strekking van het verhaal van een Amerikaanse journalisten organisatie.
VRIJDAG 01062001
 1. ZOMERGRIEP - Woensdag overvallen door een zomergriep (koorts bij vlagen etc.), dus ik hou me alleen staande vanwege de verplichtingen die een mens nu eenmaal heeft. Geen garanties voor deze website of SoloRadio voor de komende dagen... (het is per slot van rekening maar een hobby)
 2. BLOTE VOETEN - Ha, dat hadden we nog niet gehad, een club die zich er voor inzet altijd en overal op blote voeten te mogen lopen! "We are a group of people who love going barefoot pretty much everywhere, all the time (not just around the house or at the beach), as a lifestyle choice, including out and about on streets, stores, in the country, and hiking. WE ENJOY WALKING BAREFOOT as nature intended, taking delight in feeling the many textures the world has to offer, like having tough, callused soles, and even think it's cool to get them dirty. We also hate wearing shoes and, if we had our way, would never wear them again. Shoes are unnecessary ballast. Plus, bare feet are cool and look great!" En er zijn ook Nederlandse leden. 
 3. PLATFORM - Prins Alexander zit in het Platform Internet voor alledag. Hè ja, dat hadden we net nodig, een platform dat zich daar mee bezighoudt: "Het Platform Internet voor Alledag stimuleert het praktisch en alledaags gebruik van het Internet door alle Nederlanders. Het Platform biedt ondersteuning aan levensvatbare Internet projecten met nationale uitstraling die elders om verschillende redenen niet worden opgepakt. De geselecteerde projecten, veelal in de beginfase kleinschalig van aard, zijn een aanvulling op initiatieven van overheid en bedrijfsleven en hebben vooral een bindende en stimulerende functie."
 4. SKEELEREN TEGEN LEUKEMIE - Binnenkort bij iedereen een keertje in de buurt: "Hoofddorper Ad Verheij staat aan de vooravond van een uitdaging met verstrekkende gevolgen. Op 26 mei is hij begonnen met een 3 weken durende skeelertocht door Nederland. Met de opbrengst hoopt Verheij een bedrag van 500.000 gulden bijeen te brengen. Dit geld is nodig om gericht onderzoek te kunnen doen naar de behandeling van leukemie bij kinderen. De totale lengte van de skeelertocht bedraagt 1100 km. Verheij startte in Maastricht en hij gaat langs de hoofdsteden van alle provincies. Het einddoel is Amsterdam (Hoofddorp). De aanleiding voor deze tocht was de diagnose “Leukemie” bij Vincent, de 9-jarige zoon van Verheij." Vandaag vertrekt hij uit Zwolle.
 5. LOSSE LINKS - Verslapen is er niet meer bij tijdens het Pinkpopfestival. Dankzij radio 3 kun je voor elk concert een SMS-bericht ontvangen. +++ Zal weer veel gedeclareerd worden op het European Sports Seminar. +++ Hier worden gouden bergen beloofd: Geld verdienen door een lichtkrant met advertenties op de hoedenplank van je auto te plaatsen. Vraag me af of dat mag volgens de Nederlandse verkeerswet. +++ Webstyle Mail wil elke week met een printbare versie komen. +++ Even een uitstapje naar de www.biesbosch.org +++